Sfaturi pentru alegerea ochelarilor de soare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sfaturi pentru alegerea ochelarilor de soare
Sfaturi pentru alegerea ochelarilor de soare

Ştiai că privitul în soare chiar şi câteva secunde poate determina apariţia unor arsuri retiniene? Iată de ce este atât de important ca ochelarii de soare chiar să-ţi ofere protecţie solară.

Principalul scop al ochelarilor de soare ar trebui să fie acela de a proteja ochii de efectele nocive ale radiaţiilor ultraviolete. Aşadar, atunci când cumperi o pereche de ochelari de soare este necesar să te asiguri că aceştia au filtru UV, pentru a preveni unele afecţiuni oculare care, în timp, pot duce chiar la orbire.

Este important ca protecţia UVA şi UVB să fie cât mai mare, ideal sută la sută. Purtarea unor astfel de ochelari este indicată în special persoanelor care petrec mult timp afară, celor cu afecţiuni ale retinei, celor care urmează anumite tratamente medicamentoase şi conducătorilor auto.

Nu uita că ochelarii de soare sunt necesari în orice anotimp, inclusiv iarna. Lumina reflectată de apă sau de zăpadă poate mări cantitatea de radiaţii nocive pentru vedere. În acest caz, sunt indicaţi ochelarii de soare cu lentile polarizate.

Cumpără-i din magazinele de specialitate

Ochelarii de soare de calitate, care îţi oferă protecţia de care ochii tăi au nevoie, trebuie achiziţionaţi numai din magazinele de profil, care, pe lângă garanţia produsului, oferă şi consultanţă de specialitate. Alege acei ochelari care respectă standardele internaţionale de calitate în ceea ce priveşte filtrele de protecţie şi tratarea specială a lentilelor.

Pe certificatul de garanţie al ochelarilor trebuie să fie înscrisă o cifră de la 1 la 4, ce reprezintă nivelul de protecţie oferită, cei mai potriviţi pentru toate vârstele fiind cei cu cifra 3. De asemenea, ţine cont şi de tipul de activitate la care îi vei folosi.

Nu culoarea oferă protecţie

Tipul de protecţie oferită de ochelari variază în funcţie de culoarea lentilelor, dar este dată de filtrul încorporat în ele. Lentilele verzi sunt ideale pentru absorbţia radiaţiilor UV, iar cele albastre filtrează eficient razele infraroşii. Dacă eşti şofer auto, alege lentilele galbene, care au proprietatea de a mări contrastul.

Pentru persoanele cu miopie sunt indicate lentilele maro deschis, iar pentru activităţi precum pescuitul sunt ideale lentilele polarizate, pentru că atenuează luciul dat de reflexia apei. Medicii avertizează că lentila nu trebuie să distorsioneze culorile sau să îngreuneze recunoaşterea semnelor de circulaţie. Cu cât lentilele sunt mai mari, cu atât şi ochiul va fi protejat mai bine.

image

Ochii copiilor sunt mai sensibili



Este foarte important ca şi copiii să poarte ochelari de soare. Din cauza sensibilităţii mai mari a retinei lor, expunerea la razele solare este mai periculoasă decât în cazul unui adult. Protecţia este foarte importantă pentru că celulele afectate ale globului ocular nu se mai regenerează. De aceea, se vor alege pentru ei ochelari ce conferă protecţie UV sută la sută.

Şi ramele protejează

Un alt criteriu important în alegerea ochelarilor de soare este rama. Pentru o protecţie cât mai eficientă, alege o ramă cât mai cambrată pe faţă, pentru a nu permite razelor de soare să intre în ochi nici pe deasupra ochelarilor, nici din lateral. Dacă totuşi o astfel de ramă nu te avantajează, o şapcă sau o pălărie de soare cu boruri largi poate să-ţi ofere protecţia suplimentară de care ai nevoie.

image

Specialistul nostru
Dr. Adina Grigorescu


medic specialist oftalmolog

Ochelarii de soare nu mai sunt consideraţi de mult timp doar nişte accesorii la modă. Ei sunt indispensabili pentru protecţia ochilor contra radiaţiilor solare nocive. Deşi toată lumea cunoaşte riscurile expunerii la soare asupra pielii şi metodele de protecţie, majoritatea nu conştientizează că aceleaşi raze de soare ne pot răni şi ochii.

Expunerea ochiului la radiaţiile ultraviolete (UV) poate determina diferite afecţiuni oculare, precum: fotocheratită (arsură corneană foarte dureroasă), cataractă, pterigion (o degenerare a conjunctivei), degenerescenţă maculară şi chiar anumite tipuri de cancer (de pleoapă sau de conjunctivă). O metodă extrem de eficientă de protecţie contra razelor UV sunt ochelarii de soare. Aceştia trebuie să aibă însă obligatoriu lentile cu filtru de protecţie contra radiaţiilor UV.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite