Să rămâi tânăr mai mult timp e la îndemână!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În prezent, există zeci de terapii antiaging care promit ştergerea de pe chip a semnelor lăsate de trecerea timpului. Însă o modalitate mai sigură şi cu efecte de durată este ajustarea stilului de viaţă în acest sens.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, procesul de îmbătrânire este condiţionat genetic numai în proporţie de 33%. Prin urmare, felul în care îmbătrânim este influenţat majoritar de stilul de viaţă. Iar cel mai concludent exemplu în acest sens îl reprezintă persoanele care sunt sedentare, mănâncă dezechilibrat şi nu au o igienă a somnului. În general, ele arată mai în vârstă chiar şi cu 10-15 ani decât au în realitate.

Dieta corectă: în minus 10 ani

Studiile realizate pe cobai au arătat că dieta bogată în fructe şi în legume şi săracă în grăsimi „rele" poate întârzia îmbătrânirea cu până la 10 ani. Iar acest lucru nu este o exagerare, dovadă fiind mărturiile a mii de persoane din regiunile nordice, care au atins pragul de 100 de ani fără a se confrunta cu probleme majore de sănătate. Dieta lor se compune în principal din alimente bogate în seleniu şi în vitaminele C şi E, considerate cei mai puternici antioxidanţi (substanţe ce luptă cu radicalii liberi care afectează ADN-ul celulelor).

Aceşti nutrienţi întârzie apariţia ridurilor, menţin elasticitatea pielii şi previn apariţia diferitelor probleme de la acest nivel. Lista alimentelor antiîmbătrânire este prezentată de nutriţionista Sally Bear în cartea „The live longer diet". Pe listă se găsesc migdalele  (10 sâmburi asigură 45% din doza zilnică recomandată de vitamina E), seminţele de floarea-soarelui (un pumn de sâmburi reprezintă 91% din DZR de vitamina E), avocado (un fruct conţine o treime din DZR de acizi graşi Omega 3), merele (se recomandă două pe zi), castravetele (conţine silică, o substanţă care dă strălucire pielii) şi lămâia (un fruct care conţine 45% din necesarul zilnic de vitamina C).

Împlinirea sexuală dă timpul înapoi cu opt ani

Studiile arată că activitatea sexuală ne poate întineri cu circa opt ani. În cartea „Cunoaşte-ţi corpul pentru a rămâne tânăr şi sănătos" (scrisă de medicii Michael F. Roizen şi Mehmet C. Oz), se specifică faptul că între 18 şi 29 de ani ar trebui să avem, în medie, 112 acte sexuale pe an, între 30 şi 39 de ani, 86 de acte sexuale pe an, iar între 40 şi 69 de ani, 68 de acte sexuale anual. Deşi explicaţia pentru efectul antiaging al activităţii sexuale nu se cunoaşte încă, medicii spun că un rol important îl joacă orgasmul. În cazul bărbaţilor, se pune accent pe frecvenţa orgasmelor, iar la femei, pe calitatea lor. Printre altele, activitatea sexuală contribuie la înlăturarea stresului şi la tonifierea inimii.

Somnul de frumuseţe nu-i un mit

Un studiu realizat de Societatea Europeană de Cercetare a Somnului a scos la iveală faptul că persoanele care dorm mai puţin de şapte ore pe noapte arată mai în vârstă chiar şi cu zece ani. Explicaţia este că celulele se reînnoiesc numai în timpul nopţii, iar mai puţin de şapte ore de somn nu sunt suficiente pentru realizarea acestui proces. Prin urmare, persoanele care dorm puţin au tenul obosit şi lipsit de strălucire.

Câştigăm 9 ani doar făcând mişcare constant

Mişcarea încetineşte procesul de îmbătrânire a organelor, potrivit cercetătorilor britanici. Persoanele care fac mişcare câte 30 de minute de cinci ori pe săptămână sunt mai tinere cu nouă ani din punct de vedere biologic. Analizând cromozomii a peste 2.400 de gemeni, s-a observat că cei care făceau mişcare nu prezentau modificări în lungimea telomerilor (se găsesc la capetele cromozomilor din care este alcătuit lanţul ADN). Telomerii  sunt un indicator al vârstei biologice, pierzând din lungime pe măsură ce îmbătrânim.

Râsul contracarează efectele stresului

Dacă stresul devine o constantă şi nu găsim soluţii pentru a-l combate, anii pe care acesta îi adaugă la vârsta reală nu sunt de neglijat. De aceea, pentru reducerea stresului, medicii recomandă râsul, întrucât s-a demonstrat că acţionează ca un adevărat antidot. Explicaţia este că această formă de relaxare reduce tensiunea şi anxietatea care, de obicei, însoţesc perioadele stresante. De asemenea, stresul poate fi controlat cu ajutorul meditaţiei şi exerciţiilor fizice.

Specialistul nostru

Dr. Adrian Stănescu
medic primar gerontolog

Un studiu american arată că aplicarea a patru măsuri simple timp de trei ani cresc speranţa de viaţă cu cinci ani: stoparea fumatului, consumarea unui măr pe zi, mers pe jos timp de 30 de minute şi scăderea circumferinţei abdominale sub 100 cm. De asemenea, dieta este importantă. Se recomandă excluderea grăsimilor „rele" din dietă, cu excepţia celor din peşte, care sunt protective, şi creşterea cantităţii de fructe şi de legume. În acelaşi timp, se recomandă produsele cosmetice antiaging, care au efecte deosebite prin acţiunea asupra metabolismului celular. În cazul persoanelor care au probleme cu nivelul colesterolului, tratamentul cu statine creşte speranţa de viaţă cu 5-7 ani.

Beneficiu


Dormi şapte ore pe noapte, deoarece în timpul somnului are loc regenerarea celulară.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite