Rămâi proaspăt pe caniculă !

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rămâi proaspăt pe caniculă !
Rămâi proaspăt pe caniculă !

Transpiraţia te ajută să rezişti atunci când temperaturile depăşesc 35 de grade Celsius, dar dacă e prea multă îţi poate da peste cap întreaga zi. Poţi rezolva această problemă de igienă folosind deodorante sănătoase.

Transpiraţia este un proces natural al organismului şi are un rol precis: este singurul mecanism intern de reglare a temperaturii corpului, astfel încât să ne putem răcori în perioadele caniculare.

Mai exact, în momentul în care temperatura ambientală este mai mare decât cea a corpului, hipotalamusul, o mică porţiune a creierului, dictează glandelor sudoripare să secrete o cantitate mare de transpiraţie.

Mirosul specific al transpiraţiei este dat de interacţiunea dintre secreţiile de la nivelul axilelor, produse de glandele sudoripare apocrine, care sunt mai vâscoase,alb-lăptoase, şi bacteriile de pe suprafaţa pielii. Odată cu sudoarea din această zonă se elimină din organism şi săruri minerale, dar şi toxine rezultate din metabolismul celulelor.

Fă diferenţa între deodorante şi antiperspirante!

În primul rând, pentru a pleca proaspăt la drum în zilele toride, este necesar să faci un duş cu apă călduţă şi cu un gel de duş mentolat, care-ţi conferă senzaţia de răcorire.

În ceea ce priveşte produsele pe care le foloseşti pentru a scăpa de mirosul neplăcut al transpiraţiei, acestea sunt de două feluri: antiperspirante, care inhibă transpiraţia la nivelul axilelor prin blocarea porilor, şi deodorante care nu fac altceva decât să mascheze mirosul transpiraţiei.

Cele mai multe antiperspirante din comerţ conţin controversatele săruri de aluminiu. Studiile au scos la iveală că aceste săruri înfundă porii, iar transpiraţia nu mai este eliminată, ci rămâne în organism. Astfel, toxinele, care în mod normal ar trebui eliminate din corp, se acumulează în zona axilelor şi pot duce la formarea tumorilor canceroase la nivelul sânilor. De aceea, sunt de preferat produsele care nu conţin aceste ingrediente sau măcar cele care au o cantitate redusă de săruri de aluminiu.

Stick, roll-on sau spray?

Antiperspirantele în formă de stick care se găsesc în magazine au, în general, o concentraţie mai mare de săruri de aluminiu,prin urmare oferă o mai bună protecţie împotriva transpiraţiei excesive. Însă, în acelaşi timp, implică şi mai multe riscuri pentru sănătate.

Cele mai indicate produse sunt deodorantele ce conţin substanţe organice care împiedică dezvoltarea bacteriilor la nivelul pielii, principala sursă a mirosului neplăcut. Astfel de deodorante sunt Deo Rozmarin şi Deo Aloe Vera cu bilă de la Rangali (1), cu un parfum uşor şi fără alcool sau alte substanţe care ar putea irita pielea, preţ: 35 lei.

Femeile însărcinate şi cele sensibile la mirosurile puternice pot apela la deodorantul în formă de stick DeoStone, Essential Care (2), tot de la Rangali, cu cristale naturale de sare minerală Potassium Alum, care inhibă creşterea bacteriilor urât mirositoare, oferind protecţie pe durata întregii zile, preţ: 30 lei. Acesta se umezeşte înainte de a fi aplicat pe piele.

Bărbaţii transpiră mai mult

Bărbaţii transpiră cu 50 la sută mai mult decât femeile, pentru că au mai mulţi pori decât acestea. De aceea, ei trebuie să folosească deodorante mai puternice, care să acopere eventualele mirosuri neplăcute. Ei pot utiliza, de exemplu, deodorantul L’Ome selon Durance en Provence (3), cu extract de cătină albă, preţ: 64,62 lei sau spray-ul Uomo de la Bottega Verde (4), cu aromă citric-lemoasă, preţ: 16,8 lei.

Pentru problema picioarelor urât mirositoare, se pot folosi antiperspirantele în formă de spray, cum este cel de la Scholl (5), preţ 21 lei. Acestea se aplică după baie, pe pielea uscată.

image

Specialistul nostru
Dr. Anca Zbranca


medic primar
dermatologie


Sărurile de aluminiu din majoritatea antiperspirantelor blochează canalele sudoripare şi pot duce, în anumite circumstanţe, la modificări locale ale terenului cutanat. Astfel, pielea devine predispusă la infecţii şi la foliculite sau hidrosadenite (inflamarea glandelor sudoripare).

În plus, se poate produce şi o modificare inestetică de culoare, asemănătoare ca mecanism cu un tatuaj cu săruri metalice pe locul de aplicare a antiperspirantului. Axila devine maro-cenuşie sau chiar neagră, coloraţia dispărând după luni sau chiar ani de la renunţarea la antiperspirante.

image
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite