Privitul excesiv la televizor, o distracţie care costă!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu contestă nimeni faptul că privitul la televizor este o modalitate simplă şi comodă de distracţie. Totuşi, ţine cont de faptul că, în exces, această activitate poate avea consecinţe nefaste asupra sănătăţii.

Un loc de frunte în topul preocupărilor românilor îl ocupă privitul la televizor, 90 la sută din aceştia petrecându-şi timpul liber în acest fel, arată un studiu realizat de Gfk România. Televizorul ocupă un loc central şi în preferinţele copiilor. Astfel, 98 la sută din ei urmăresc programe TV mai mult de trei ore pe zi. Iar specialiştii spun că, în cazul lor, mai mult de o oră şi jumătate petrecută zilnic în faţa televizorului afectează dezvoltarea fizică şi psihică. În plus, nici în cazul adulţilor efectele privitului excesiv la televizor nu sunt de neglijat.

Favorizează îmbolnăvirea inimii

Orele lungi petrecute în faţa televizorului înseamnă mai puţină activitate fizică. Iar sedentarismul asociat cu tendinţa de a ronţăi alimente nesănătoase atunci când urmărim programele TV duc în timp la obezitate, la hipertensiune arterială şi la boli de inimă. De altfel, un studiu american recent arată că persoanele care se uită mai mult de patru ore pe zi la televizor au o predispoziţie cu 80 la sută mai mare de a muri în urma unei boli de inimă, comparativ cu cele care alocă mai puţin de două ore zilnic emisiunilor TV.

Poate declanşa tulburări psihice

Depresia şi anxietatea fac şi ele parte dintre afecţiunile ce pot fi favorizate de privitul excesiv la televizor. Astfel, cercetătorii de la Colegiul Universitar din Londra, Marea Britanie, au observat că persoanele care utilizează acest mijloc de divertisment mai mult de patru ore pe zi suferă de probleme cu somnul, ceea ce creşte cu 80% riscul de apariţie a unor astfel de tulburări psihice. În plus, specialiştii spun că dependenţa de televizor poate afecta şi capacităţile cognitive, cum ar fi procesul de învăţare, gândirea analitică şi capacitatea de exprimare a ideilor.

Duce la dureri de spate

Statul mult timp în aceeaşi poziţie în faţa televizorului creşte predispoziţia către unele afecţiuni ale coloanei vertebrale, în special dureri în regiunea lombară. În plus, sedentarismul asociat cu această activitate duce la o scădere a tonusului muşchilor spatelui şi este o cauză a obezităţii, ambii factori contribuind la apariţia durerilor de spate. Televizorul este foarte nociv şi pentru ochi, ducând la oboseală oculară, ce se manifestă prin usturimi, dar şi la agravarea problemelor oftalmologice existente. Pentru a evita problemele de vedere ar trebui să priveşti la televizor de la o distanţă de cinci metri şi să foloseşti un ecran de protecţie.

Afectează dezvoltarea copiilor

În cazul copiilor, efectele privitului excesiv la televizor sunt şi mai grave. Specialiştii spun că această activitate predispune nu doar la obezitate, la probleme de vedere şi la afecţiuni ale coloanei vertebrale, ci şi la tulburări de comportament şi de limbaj. Astfel, cercetătorii britanici au constatat că dependenţa de televizor întârzie vorbirea în cazul copiilor cu vârsta între unu şi trei ani. În plus, dacă se uită prea mult la televizor, copiii de orice vârstă pot întâmpina dificultăţi în a interacţiona în societate.

Televizorul devine realitatea la care ei se raportează şi nu le oferă un suport intelectual adecvat, astfel încât să se dezvolte mental într-un mod corespunzător. O altă problemă sunt şi emisiunile în care este promovată violenţa, copiii putând deprinde un comportament agresiv sau, din contră, pot deveni mai sensibili la ceea ce se întâmplă în jurul lor.

Preferă alte mijloace  de divertisment!

Cititul, plimbările în parc şi joaca cu copiii pot fi activităţi mult mai distractive şi, cu siguranţă, mult mai benefice de a petrece timpul liber. Încercaţi să stabiliţi nişte reguli în familie în ceea ce priveşte timpul alocat privitului la televizor şi, foarte important, nu permiteţi copilului să dedice prea mult timp emisiunilor TV.

Specialistul nostru

Lena Rusti
psiholog psihoterapeut

Privitul la televizor este o activitate redundantă şi care nu stimulează mental sau fizic, putând fi mai dăunătoare decât am crede. Urmărirea emisiunilor TV nu implică de cele mai multe ori niciun fel de provocare mentală, ceea ce face ca activitatea în sine să devină inutilă. În plus, televizorul, în loc să ajute, poate să ne îndepărteze de viaţa reală. Televizorul încurajează şi comportamente nocive organismului: să mâncăm compulsiv fără să simţim nevoia de a mânca, să adoptăm poziţii defectuoase, să ne îndepărtăm de membrii familiei, cu care doar teoretic ne petrecem timpul împreună, când noi suntem de fapt în faţa televizorului.

Atenţie!

Privitul excesiv la televizor influenţează inclusiv comportamentul alimentar al copiilor. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite