Preparate festive permise bolnavilor cronic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carnea de curcan o poate înlocui  cu succes pe cea de porc
Carnea de curcan o poate înlocui cu succes pe cea de porc

„Bunătăţurile” de Crăciun şi de Revelion cu carne de porc şi cu maioneză sunt permise doar persoanelor sănătoase. Bolnavilor, medicii le recomandă să se abţină de la astfel de preparate. Dar asta nu înseamnă că pentru ei Sărbătorile nu vor avea gust, ci dimpotrivă.

Cea mai importantă regulă pentru persoanele care suferă de o afecţiune cronică, în ceea ce priveşte masa de Sărbători, este valabilă şi pentru persoanele perfect sănătoase, şi anume cumpătarea.

Atât timp cât nu se exagerează cu niciunul dintre preparatele de Crăciun sau de Anul Nou, şi nici cu consumul de alcool, riscul să se întâmple ceva grav este minim. Totuşi, în cazul bolnavilor cu afecţiuni digestive, hepatice sau renale, de exemplu, chiar şi cantităţi moderate din anumite preparate specifice Sărbătorilor româneşti pot crea disconfort.

Înlocuieşte salata boeuf cu cea de vinete

Salata boeuf este o combinaţie nefastă între amidonoase (cartofi), maioneză cu ulei de floarea-soarelui, care este proinflamator, şi carne de pui sau de vită. Sau, mai grav, unele persoane o prepară cu mezeluri. La fel de gustoasă este însă şi salata de vinete, care este cu mult mai sănătoasă, mai ales dacă este preparată cu ulei de măsline extravirgin, dar nu în exces.

Vinetele sunt chiar recomandate mai ales bolnavilor de cancer, datorită antioxidanţilor din compoziţie. În plus, studiile au arătat că vinetele scad nivelul colesterolului „rău" şi, datorită aportului de fibre şi de carbohidraţi cu eliberare lentă, sunt de ajutor şi în controlul diabetului zaharat de tip II.

Peşte sau curcan, în loc de porc

Oricât de gustoasă ţi s-ar părea carnea de porc, ea trebuie evitată,  mai ales dacă suferi de afecţiuni cardiovasculare, pentru că furnizează grăsimi saturate se depun pe pereţii vaselor de sânge.

Pentru o masă gustoasă, dar şi sănătoasă, specialiştii recomandă preparatele din peşte sau din curcan. Un exemplu de mâncare indicată este cea preparată din 100 g de peşte gras (somon, cod sau ton) cu garnitură de legume verzi.

De asemenea, este indicată carnea de curcan fiartă în aburi sau friptă pe grătar. Pieptul de curcan conţine acid linoleic conjugat, rar întâlnit în carnea albă, care combate grăsimile „rele" din corp. 

Sosuri uşoare,preparate în casă

Dacă ai hipertensiune sau afecţiuni hepatice, poţi completa masa de Sărbători cu un mujdei preparat, de preferinţă, din usturoi ecologic sau românesc de grădină, ulei de măsline extravirgin şi puţină sare de mare. Atenţie, usturoiul nu este recomandat în afecţiuni gastro-intestinale acute şi inflamatorii! În cazul acestora, sunt indicate mai degrabă sosurile de ciuperci şi piureurile de legume.

Varză murată, pentru hepatici

Persoanele care suferă de afecţiuni hepatice, cele cu infecţii respiratorii, dislipidemii, boli cardiovasculare sau cu cancer ar trebui să mănânce varză murată. Este un aliment probiotic, datorită fermentării, conţine cantităţi impresionante de vitaminele A, C şi E, fibre alimentare, potasiu, magneziu, calciu şi are puţine calorii.

Cum îţi satisfaci pofta de dulce

Fructele şi deserturile se mănâncă între mese. Cum deserturile preparate cu făină albă şi cu zahăr nu fac bine în caz de afecţiuni cardiovasculare, hepatice sau de diabet, specialiştii recomandă dulciuri cum sunt merele coapte în vin, piureurile din fructe sau sorbeturile din sucuri de fructe.

Nu mânca supe sau ciorbe seara!

Deşi sănătoase, lasă ciorbele sau supele din carne pentru zilele de după Sărbători. Consumate seara, ele pot declanşa pusee de hipertensiune nocturnă, din cauza conţinutului mare de aminoacizi care influenţează tensiunea.

Specialistul nostru
Livia Nena

biolog
nutriţionist


De Sărbători, de regulă există riscul de a ne pune sănătatea în pericol din cauza exceselor alimentare. Persoanele cu o stare de sănătate mai precară, cu afecţiuni gastro-intestinale, hepato-biliare, cardio­vasculare, cu diabet şi cele obeze sunt sfătuite să fie foarte atente la alimentele şi la combinaţiile alimentare caracteristice meselor de Crăciun şi de Anul Nou.

Este recomandat să se evite preparatele din carne ce conţin multă grăsime, alimentele afumate şi cele foarte sărate, dulciurile în exces şi consumul exagerat de băuturi alcoolice în timpul mesei. De asemenea, nu este recomandată binecunoscuta combinaţie alimentară carne-cartof. Abuzurile alimentare pot fi cauza unor agravări majore ale stării de sănătate: hiperglicemii, hipertensiune, come hepatice, crize de ulcer, atac cerebral etc.

Precauţie

Persoanele cu afecţiuni gastrice trebuie să evite condimentele iuţi, afumăturile, prăjelile şi tocăturile.

Stil de viață

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite