Postul, nerecomandat în perioada de creştere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Postul Crăciunului - care presupune în primul rând credinţă, iubire şi înfrânare - înseamnă şi asumarea liberă a unui regim alimentar mai strict. Pentru a "acorda" cât mai bine

Postul Crăciunului - care presupune în primul rând credinţă, iubire şi înfrânare - înseamnă şi asumarea liberă a unui regim alimentar mai strict.

Pentru a "acorda" cât mai bine canoanele religioase la "canoanele" alimentaţiei sănătoase, am cerut şi sfatul unui nutriţionist care să explice cum pot fi respectate mai sănătos cerinţele postului ortodox.

Prof. dr. Constantin Ionescu-Târgovişte, directorul Institutului de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice "N.C. Paulescu" din Bucureşti, recomandă ca, înainte de vârsta de 16 ani, copiii să nu postească. "Postul nu este recomandat în perioada de creştere.

Copiii au nevoie de proteine de origine animală - din lapte, brânză, ouă şi carne. Dacă, timp de 40 de zile, copilul posteşte, pot să apară întârzieri în creştere, dar şi în dezvoltarea intelectuală ulterioară a acestuia", explică dr. Târgovişte.

Tinerii care au depăşit această vârstă pot posti, însă cu mare grijă. Aportul de proteine provenite din carne şi brânzeturi trebuie înlocuit cu alte proteinele din alte alimente, cum ar fi: fasole boabe, mazăre linte, ciuperci, soia - din care se pot prepara şniţele, chifteluţe, în diverse combinaţii cu legumele. Mâncărurile realizate din aceste alimente pot fi alternate pentru a exista şi o diversificare a meniului.

În plus, deoarece conţin foarte multe proteine, în perioada postului sunt recomandate nucile şi alunele, care, prin vitaminele uleiurile vegetale şi proteinele pe care le conţin, compensează lipsa cărnii, ouălor şi lactatelor din alimentaţie. Pâinea, la rândul ei - mai ales cea integrală - este recomandată deoarece conţine proteine care provin din drojdia de bere şi din făină.

Cocktail de salate şi fructe

Pentru cei care suferă de obezitate, perioada postului este un bun prilej de a scăpa de kilogramele suplimentare. Cei care sunt supraponderali trebuie să aibă însă grijă în această perioadă să nu consume foarte mulţi cartofi sau pâine, deoarece acestea îngraşă.

Pe lângă fasole şi mazăre, trebuie consumate zilnic cantităţi suficiente de legume şi fructe. De asemenea, fructele uscate (stafide, smochine, curmale) sunt foarte indicate pentru cei care depun efort intens datorită cantităţii mari de glucide (zaharuri) necesare efortului. Dr. Ionescu-Târgovişte recomandă meniurile bogate în salate preparate din legume şi fructe proaspete.

Mare atenţie însă la salate: acestea trebuie foarte bine spălate (în trei-patru ape), iar rădăcina şi partea mai groasă de pe frunză (peţiolul) trebuie îndepărtate. În aceste zone se concentrează mari cantităţi de nitriţi - dăunătorii sănătăţii - pe care legumele îi extrag din sol.

Lichide cât mai multe

Cantitatea de apă şi lichide pe care o consumăm zilnic este, de asemenea, importantă: în cazul în care cantitatea de urină eliminată este mai mică (1,5 l pe zi), este nevoie de un aport suplimentar de lichide. Acestea pot proveni din supe, ceaiuri, apă plată sau minerală, recomandă specialistul în nutriţie. În ceea ce priveşte persoanele în vârstă, prof. Ionescu-Târgovişte spune că postul este binevenit:

"La vârsta adultă, proteinele reprezintă o <> importantă pentru digestie şi metabolism, de aceea este bine să fie evitate. Aşadar, postul este binevenit, mai ales dacă se asociază şi cu o scădere în greutate", conchide specialistul.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite