Post de bun-simţ după festin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După excesele alimentare din perioada Crăciunului şi a Revelionului, puţin regim este bine-venit pentru organism. Medicii spun că este cel mai bine să urmaţi "regimuri de

După excesele alimentare din perioada Crăciunului şi a Revelionului, puţin regim este bine-venit pentru organism. Medicii spun că este cel mai bine să urmaţi "regimuri de bun-simţ".

După un abuz alimentar, sistemul digestiv trebuie cruţat printr-o perioadă de repaos", susţine acad. prof. dr. Constantin Ionescu-Târgovişte, de la Institutul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice "N. C. Paulescu". În cazul celor care au mâncat mult şi mai ales alimente care se digeră greu, toate glandele şi organele care participă la digestie sunt suprasolicitate. Spre exemplu, pancreasul trebuie să secrete enzime digestive în cantităţi mult mai mari.

La rândul său, ficatul trebuie să producă o cantitate mai mare de bilă, iar vezicula biliară să secrete bila produsă de ficat în cantităţi mult mai mari, în tubul digestiv. Nu în ultimul rând, stomacul trebuie să facă un efort mai mare pentru a prelucra cantităţile crescute de alimente şi lichide. Tocmai de aceea, pentru refacerea organismului, prof. Ionescu-Târgovişte recomandă trei zile "de post". Fără carne, fără ouă şi preparate din ouă, fără prăjeli, tocături, aluaturi şi fără alcool.

"Un post cât mai drastic după maratonul gastronomic este bine-venit", propune specialistul în nutriţie. Sunt recomandate lactatele (iaurt, un pic de brânză), pâinea prăjită, compoturile slab îndulcite, ceaiurile, mâncărurile de legume.

"Salatele din legume proaspete sunt cele mai indicate", recomandă prof. Târgovişte. În cazul în care stomacul a fost iritat de prea multă băutură sau preparate iritante (usturoi, piper, boia), încercaţi să-l "calmaţi" cu o cană cu lapte degresat. Acesta neutralizează hiperaciditatea. Dacă enzimele digestive au fost suprasolicitate, o ceaşcă de iaurt natural - de asemenea degresat - este foarte indicată.

Un măr copt în cuptor, pe lângă faptul că este uşor digerabil, are un aport de glucide semnificativ şi ţine de foame în zilele de repaus digestiv.

De asemenea, pâinea neagră cu tărâţe împiedică apariţia constipaţiei. Prin stimularea peristaltismului intestinal (mişcari normale ale intestinului care asigură propulsarea conţinutului şi evacuarea normală a acestuia), fibrele din cereale curăţă resturile din interiorul tubului digestiv. Nu trebuie uitat faptul că în această perioadă este bine să se consume cât mai multe lichide (aproximativ 1,5-2 litri pe zi) pentru a elimina toxinele şi a normaliza funcţiile renale.

Salate şi alimente nepreparate termic

Conţinutul de sare din mâncare trebuie redus cât mai mult în perioada de repaos alimentar, având în vedere că majoritatea alimentelor conţin cantităţi mici de sare, suficiente organismului. În perioada repaosului, recomandă fitoterapeutul Dan Anghel, senzaţia de foame poate fi potolită cu câte o înghiţitură de ceai de salvie.

De asemenea, ca excelent detoxifiant se poate prepara un amestec de 3-4 linguriţe de tărâţe, lăsate la înmuiat, în apă, timp de 8-12 ore. Dimineaţa, amestecul se încălzeşte uşor şi se adaugă 1-2 linguriţe de miere. Alături de tărâţe se pot pune la înmuiat şi prune uscate, smochine sau stafide. Acestea se pot consuma odată cu apa amestecată cu tărâţe şi miere, sau se pot folosi pentru salate sau combinaţii cu alte alimente detoxifiante.

La micul dejun se poate consuma terci de grâu încolţit (un excelent furnizor de vitamine necesare organismului), amestecat cu prune uscate, stafide, lapte acru, miere. La masa de prânz sunt recomandate salatele din grâu încolţit, amestecat cu ulei de măsline, brânză de vaci, iaurt, mărar, pătrunjel, cartofi copţi, conopidă, gulii, nuci şi alune. Reţetele pot fi alcătuite după gustul şi preferinţele fiecăruia, însă trebuie să se ţină seama de faptul că ar fi bine ca măcar una sau două săptămâni, în dietă, să predomine alimentele nepreparate termic.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite