5 gesturi simple care pot salva Planeta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ai auzit de multe ori despre încălzirea globală şi despre poluare. Află ce poţi face pentru a atenua impactul lor asupra stării tale de sănătate.

1Reciclează

Sticlele şi alte obiecte din plastic, hârtia şi bateriile sunt câteva dintre produsele care pot fi reciclate. Nu le arunca în pubelele obişnuite, ci în containerele speciale, amplasate în oraşe în acest scop. Profită de ofertele din magazine, care implică schimbarea unui obiect electrocasnic vechi şi oferirea unei reduceri la cumpărarea unuia nou.

2Economiseşte energia electrică

Lăsate în priză, dispozitive precum încărcătorul de telefon consumă energie. Aşa că deconectează-le atunci când nu le foloseşti (inclusiv televizorul şi calculatorul). Cumpără produse electrice cu un consum redus de energie electrică (din clasa A+). Foloseşte becuri economice, care reduc consumul cu până la 80 la sută.

3Foloseşte produse organice

Pe bază de ingrediente naturale, produsele organice sunt o alegere „prietenoasă” faţă de mediu şi de sănătate. Aici sunt incluse şi produsele pentru igienizarea locuinţei (pentru curăţat aragazul, mobila, geamurile, baia) şi detergenţii pentru rufe. Acestea folosesc ingrediente naturale, spre deosebire de cele chimice, care dăunează mediului şi sănătăţii.

4Redu mersul cu maşina

Gazele de eşapament reprezintă o sursă majoră de poluare. Ele se fac responsabile de efectul de seră şi de modificările climatice, considerate adevărate ameninţări pentru Planetă. De aceea, evită cât poţi de mult să mergi cu maşina proprie, în favoarea mijloacelor de transport în comun ori a mersului pe jos sau cu bicicleta. 

5Nu irosi apa

Repară robinetele defecte, prin care se pierde inutil apa, nu lăsa robinetul deschis încontinuu atunci când te speli pe dinţi şi alege duşul scurt în locul băii obişnuite. Ştiai că închizând apa atunci când te speli pe dinţi economiseşti aproape 60 de litri de apă lunar? Astfel, vei plăti şi mai puţin.

Bine de ştiut

Căldura favorizează reacţii chimice care cresc toxicitatea substanţelor poluante din atmosferă.

Specialistul nostru
Ana Maria Bogdan,PR&Campaigning  Manager Asociaţia „Salvaţi Dunărea şi Delta“

Folosiţi produse ecologice sau organice de întreţinere şi de curăţenie, deoarece sunt mai sănătoase pentru piele şi nu poluează.Colectaţi selectiv deşeurile de ambalaje pentru a fi reciclate şi mergeţi cât mai des cu bicicleta sau cu mijloacele de transport în comun. Înlocuiţi becurile incandescente cu becuri compacte fluorescente.

Acestea consumă mai puţin, durează mai mult şi pot fi reciclate. Cumpăraţi aparate electrocasnice eficiente, din categoria A++ sau A+, care consumă mai puţin. Nu lăsaţi aparatele electronice şi electrocasnice în stand by! Acestea pot consuma între 40 şi 120 kW/an dacă nu sunt oprite. Iar când mergeţi la cumpărături, folosiţi o sacoşă de multiplă folosinţă.


Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite