Persoană dificilă în viaţa ta? Aşa îi faci faţă!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ţi s-a întâmplat să întâlneşti persoane cu care să nu reuşeşti să ajungi la un numitor comun, deoarece îşi susţin cu înverşunare punctul de vedere chiar şi atunci când nu au dreptate? Iată cum îţi poţi uşura situaţia într-o astfel de companie.

O persoană dificilă este uşor de recunoscut, deoarece obişnuieşte să adopte o atitudine rigidă indiferent de situaţie. Mai exact, o astfel de persoană nu renunţă la propriul punct de vedere nici atunci când interlocutorul aduce argumente solide. În plus, nici nu oferă explicaţii în acest sens. Potrivit psihologilor, un astfel de comportament se formează în copilărie şi este mai frecvent în cazul copiilor care provin din familii în care unul dintre părinţi adoptă un model de educaţie autoritar, bazat pe premisa: un lucru nu se poate obţine oricând şi oricum. Prin urmare, aceşti copii devin frustraţi şi, la vârsta adultă, dezvoltă un comportament defensiv.

Fă-l să-şi asume atitudinea

Pentru a şti cum trebuie să te comporţi cu o persoană dificilă, mai întâi trebuie să identifici motivul „încăpăţânării". Doar în acest mod îţi va fi mai uşor să te faci ascultat. Ai avea şanse mai mari să reuşeşti într-o discuţie între patru ochi. De exemplu, dacă în grupul de prieteni există o persoană cu obiceiul de a se pune de-a curmezişul de fiecare dată când se ia o decizie, spune-i cât de important ar fi pentru armonia în grup să ajungeţi la un consens. Explică-i faptul că atitudinea pe care o adoptă te deranjează şi că ar avea mai mult de câştigat dacă ar face o serie de compromisuri.

Evită să-i dai dreptate tot timpul

În general, atunci când avem de-a face cu persoane dificile, mai ales dacă sunt în poziţii-cheie, tendinţa este de a le da dreptate întotdeauna, numai pentru a evita eventualele conflicte. Potrivit psihologilor, se recomandă să evităm să facem „jocul încăpăţânatului", deoarece această atitudine favorizează acumularea de frustrare care, în timp, se transformă în sursă permanentă de stres. Iar situaţiile tensionate favorizează apariţia atacurilor de panică şi sunt demotivante. Inevitabil, acest lucru îşi va pune amprenta negativ asupra activităţii profesio­nale şi asupra vieţii în general.

Imită-i comportamentul

Există o categorie de încăpăţânaţi care adoptă o atitudine inflexibilă numai pentru a fi în centrul atenţiei sau pentru a demonstra că ei sunt diferiţi de res­tul. În general, comportamentul acestor persoane este foarte greu de schimbat, deoarece ele nu ştiu sau nu vor să ia în calcul un alt mod de a relaţiona cu cei din jur. În aceste condiţii, aplică metoda psihologiei inverse atât acasă, cât şi la locul de muncă. Aceasta este o tehnică de convingere care se bazează pe susţinerea unei idei sau a unui comportament fals. Mai exact, deşi condamni atitudinea celui de lângă tine, adoptă un comportament similar.

Încăpăţânarea duce la izolare

Deşi atitudinea persoanelor dificile este o sursă de stres pentru cei din jur, acestea suferă mult mai mult decât persoanele cu care interacţionează, deşi nu o vor recunoaşte niciodată. Explicaţia este că persoanele dificile nu sunt agreate, iar, de multe ori, sunt marginalizate. Specialiştii în coaching susţin că atitudinea lor generează stări de tensiune şi acţionează ca un vampir energetic. În plus, acestor persoane li se încredinţează foarte rar proiecte importante la locul de muncă. Iar în cazul numirii lor într-o poziţie-cheie, relaţia lor cu subordonaţii este bazată pe frică, şi nu pe admiraţie şi pe plăcerea de a face echipă.

Specialistul nostru

Lena Rusti
psiholog, psihoterapeut

Persoanele dificile sunt de obicei reactive şi îşi dezvoltă abilitatea de a-i provoca pe cei din jur din dorinţa de a obţine reacţii care să le confirme convingerile defensive. A răspunde la provocările lor comportamentale înseamnă, de cele mai multe ori, a accede într-o zonă pe care ele o stăpânesc foarte bine. De aceea, o atitudine de neutralitate este probabil cea mai potrivită pentru a evita un conflict. Atunci când reacţionăm agresiv, devenim noi înşine persoane dificile. Dacă simţim nevoia să facem asta, atunci e mai bine să înţelegem de unde vine nevoia unei reacţii atât de emoţionale şi cum ne putem vindeca neputinţele interioare.

Recomandare

Pentru a-i demonstra că nu are mereu dreptate, imită-i felul de a se purta.


Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite