Optimismul se învaţă pas cu pas

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sănătate de fier, randament profesional crescut, mai puţin stres... Sunt doar câteva dintre beneficiile gândirii pozitive. Dacă te numeri şi tu printre cei care îşi doresc să devină mai optimişti, noi îţi arătăm cum. Într-un studiu pe 99 de studenţi de la Universitatea Harvard, cei care la vârsta de 25 de ani aveau o atitudine optimistă erau semnificativ mai sănătoşi la 45 şi 60 de ani decât pesimiştii.

O atitudine pozitivă creşte speranţa de viaţă. Un studiu recent de la Clinica Mayo din Stalele Unite ale Americii arată că pesimismul este un factor de risc pentru moartea prematură, chiar şi atunci când alţi factori precum vârsta sau sexul sunt înlăturaţi. Dar, dacă eşti mai optimist, vei depăşi mai uşor stresul, te vei îmbolnăvi mai rar, vei avea mai mult succes la serviciu, la şcoală, în relaţiile cu familia şi cu prietenii. Iată cum poţi ajunge şi tu să priveşti partea plină a paharului.

Pasul 1. Recunoaşte-ţi meritele! 

Atunci când îţi reuşeşte ceva, gândeşte-te la felul în care ai contribuit, atât direct, cât şi indirect, la acest succes. De exemplu, dacă ai luat un examen, nu s-a întâmplat doar pentru că te-ai pregătit foarte bine, ci şi inteligenţa, şi dăruirea ta au jucat un rol. Recunoaşte că abilităţile tale sunt la baza reuşitei de acum, putând aduce şi alte evenimente pozitive în viaţa ta. Imaginează-ţi ce posibilităţi viitoare există. Pentru că deţii cheia propriului succes, nu ar trebui să te aştepţi să te descurci la fel de bine şi la următoarele examene?

Pasul 2. Minimizează eşecul!


Când apare un eveniment negativ, descoperă circumstanţele în care s-a produs. Dacă nu te-ai descurcat prea bine într-o anumită situaţie, întreabă-te dacă nu cumva surmenajul şi lipsa somnului au avut o contribuţie. Reţine că eşecul nu este neapărat un rezultat al slăbiciunii personale şi că vei avea posibilitatea de a te descurca mai bine pe viitor. Gândeşte-te la următorul potenţial succes sau la alte domenii în care poţi excela.

Pasul 3. Învaţă din greşeli!

Aminteşte-ţi întotdeauna că, teoretic, orice eşec poate fi o experienţă din care poţi învăţa ceva şi că este un nou pas către succesul tău.

Pasul 4. Acordă atenţie nevoilor tale!

Pune-te pe tine pe primul plan. Poate părea egoist, mai ales din partea unei femei care trebuie să aibă grijă de soţ, copii şi părinţi, dar şi tu eşti la fel de importantă. Ai grijă de tine, acordă-ţi puţin timp numai ţie în fiecare zi. Vei fi mai entuziastă, energică şi optimistă.

Pasul 5. Trăieşte clipa!

Bucură-te de fiecare zi ca şi cum ar fi ultima. Da, îţi poţi planifica viaţa, însă pentru asta e nevoie să laşi trecutul în urmă, să nu te mai îngrijorezi pentru viitor şi să te bucuri din plin de prezent.

Pasul 6. Bucură-te de lucrurile simple!

Bunurile materiale nu îţi asigură întotdeauna liniştea şi mulţumirea. Învaţă, în schimb, să te bucuri de micile plăceri ale vieţii, cum ar fi să te joci cu copiii sau să te plimbi în natură.

Pasul 7. Nu uita să râzi!

Există un motiv pentru care întotdeauna te simţi bine după ce râzi. “Vinovate” de starea ta de bine după o porţie bună de râs sunt endorfinele. Acestea alungă stresul şi calmează durerea.

Pasul 8.Fii cinstit cu tine.

Recunoaşte-ţi cu sinceritate punctele slabe pentru a putea să le corectezi, dar nu uita să te concentrezi şi pe punctele tale forte.

Pasul 9. Înconjoară-te de lucruri pozitive!

Renunţă să te mai uiţi la ştiri dacă acestea te deprimă. Citeşte o carte, uită-te la un film relaxant, cultivă-ţi o pasiune sau ieşi cu prietenii cu care te simţi bine.

Pasul 10.Fă mişcare!

Endorfinele, supranumite hormonul fericirii, se secretă şi după ce faci mişcare, indiferent dacă activitatea ta fizică înseamnă o plimbare mai alertă sau câteva exerciţii mai uşoare.

Specialistul nostru

Dacă nu eşti o persoană optimistă din fire, poţi învăţa să devii una adaptându-te de la o situaţie la alta. Atunci când apare o nouă provocare şi în mod firesc ai tendinţa de a te gândi la dezavantaje, opreşte-te şi străduieşte-te să vezi aspectele pozitive ale problemei. Dacă regândeşti în mod constant felul în care reacţionezi în faţa unei situaţii noi, poţi învăţa în timp să vezi şi latura pozitivă a lucrurilor.

Atunci vei observa că, dacă gândeşti pozitiv, se vor întâmpla şi lucruri pozitive. Dacă te aştepţi să fii dezamăgit de cei din jur, de exemplu, vei căuta în mod inconştient întâmplările care să îţi confirme teoria încrederii trădate. Dacă în schimb vei crede că se vor întâmpla lucruri bune, te vei deschide interior pentru a recunoaşte acele lucruri. La fel, o persoană bolnavă care crede în vindecare îşi va da voie să lupte pentru a se simţi mai bine şi se va mobiliza în această direcţie.
Lena Rusti
psiholog

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite