O nouă invenţie: ambalajul capabil să detecteze mâncarea stricată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetătorii germani au inventat o folie specială din plastic care îşi schimbă culoarea în contact cu mâncarea alterată, care ar putea contribui la dispariţia din magazine a  cărnii sau a peştelui care s-au stricat,  relatează site-ul thelocal.de.

Oamenii de ştiinţă de la Institutul de Cercetare Fraunhofer din Munchen au creat o "folie sensor" care îşi schimbă culoarea din galben în albastru. Aceasta ar putea fi adăugată, la costuri mici, ambalajelor de alimente astfel încât comercianţii să poată vedea dacă mâncarea este în cotinuare bună şi pentru a elimina eventualele toxiinfecţii.

"Nu există nicio garanţie că produsele marcate cu 'data expirării' sunt proaspete, spre exemplu dacă sunt depozitate în condiţii necorespunzătoare", a declarat cercetătoarea Anna Hezinger. "Cu această folie poţi vedea când carnea este stricată", a adăugat ea.

Folia, care ar adăuga doar câţiva cenţi la costul panchetelor de carne sau peşte, funcţionează ca a o hârtie de turnesol, care este folosită pentru a detecta aciditatea. Un colorant din folia de plastic reacţionează chimic cu amine - molecule degajate în procesul de alterare a mâncării.

"Pe măsură ce microorganismele alterează carnea, în aerul din ambalaje sunt eliberate amine bio-organice. Am creat această folie pentru carne şi peşte, însă aproape toate alimentele proaspete eliberează aceste amine", a spus dr. Hezinger.

Marile centre comerciale din Germania ar putea introduce noul ambalaj în curând, deşi acest lucru ar putea dura mai mult de un an, a adăugat ea. Deoarece procesul de producere nu este costisitor, folia ar putea fi adăugată unei game largi de ambalaje.

De asemenea, cercetătorii germani lucrează la tricouri care să îşi schimbe culoarea dacă un sportiv este deshidratat şi trebuie să bea mai multă apă.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite