Mic ghid de igienă a picioarelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În anotimpul cald, gesturile de îngrijire a picioarelor au motivaţii în primul rând estetice. Picioarele cu adevărat frumoase sunt şi sănătoase, iar igiena zilnică este primul pas în atingerea acestui deziderat.

Venirea verii înseamnă mai multă expunere a pielii şi, implicit, a picioarelor. Încălţămintea de vară permite aerisirea lor şi reduce astfel riscul dezvoltării de ciuperci sau de bacterii iubitoare de umezeală. Însă igiena zilnică cu apă şi cu săpun rămâne obligatorie. Curăţă spaţiile dintre degete și usucă-le cu ajutorul unui prosop de bumbac. Potrivit medicilor, apa rămasă și resturile de săpun favorizează macerarea pielii și apariția de fisuri, și implicit, a infecțiilor micotice și bacteriene. Înmulţirea ciupercilor poate duce la apariţia afecţiunii numite piciorul de atlet. Aceasta se poate extinde şi la nivelul călcâielor, provocând crăpături inestetice, dar mai ales nesănătoase, ele fiind o poartă de intrare pentru microorganisme.

Cum să ai călcâie ca de bebeluş

Îngrijirea călcâielor se face zilnic, prin exfoliere cu o piatră ponce la duş, iar apoi prin aplicarea unei creme speciale, cum ar fi crema Footcare pentru călcâie crăpate, cu ulei de măsline şi cu acizi din fructe de la Apivita (1), preţ: 36,9 lei, sau crema pentru îngrijirea călcâielor de la Farmec (2), preţ: 9,8 lei. În plus, săptămânal, înmoaie picioarele timp de cel puţin cinci minute în apă călduţă, după care foloseşte un răzuitor special, precum cel de la Titania (3), preţ: 10 lei, atât pe călcâie, cât şi pe zonele cu piele îngroşată de la nivelul tălpii şi degetului mare.

Adio, miros neplăcut!

Un alt aspect pe care trebuie să îl ţinem vara sub control este transpiraţia picioarelor. Acesta este un proces normal, dar dacă purtăm încălţări închise, el favorizează înmulţirea ciupercilor, motiv pentru care spray-urile antiperspirante au de obicei şi efect antimicotic. Poţi încerca spray-ul special antiperspirant de la Dermofarm (4), preţ: 10,7 lei, sau un spray antimicotic pentru picioare de la Titania (5), preţ: 19 lei. De asemenea, poţi aplica pudră pe tălpi şi între degete.

Pedichiura trebuie să fie sigură

Asigură-te că salonul la care îţi faci pedichiura foloseşte pungi de unică folosinţă, care învelesc recipientul în care-ţi înmoi picioarele. Acest gest simplu şi necostisitor elimină riscul de contaminare cu ciuperci de la o persoană la alta. Taie unghiile de la picioare drept, şi nu rotund, cu o unghieră cu margine dreaptă. Medicii recomandă să nu îndepărtezi pieliţele cu forfecuţa, ci să le împingi cu un beţişor din lemn de portocal sau din trandafir, pentru a evita apariţia de infecţii la acest nivel. Foloseşte un astfel de beţişor pentru a curăţa spaţiul existent sub fiecare unghie. De asemenea, foloseşte un lac-tratament de unghii, care hrăneşte unghia şi previne îngălbenirea ei sub acţiunea pigmenţilor din lacurile colorate. Poţi încerca lacul cu vitamina B6 de la Farmec (6), preţ: 5,5 lei.

Pielea hidratată completează ţinuta

Dacă în timpul iernii pielea de pe picioare se usucă mai ales din cauza frecării cu hainele, vara, deshidratarea este mai degrabă efectul expunerii la soare. Aplicarea unui lapte hidratant este obligatorie după fiecare duş, chiar şi dacă nu am fost la plajă. Poţi încerca un lapte anticelulitic, cum ar fi Gelul Offensive Cellulite de la Elancyl (7), preţ: 128,5 lei, sau laptele restructurant anticelulitic de la Aslavital (8), preţ: 22,8 lei. Iar dacă vrei ca pielea de pe picioare să nu rămână „în urma" celei de pe faţă şi de pe umeri, prinsă mai mult de soare, foloseşte un autobronzant. Poţi încerca laptele bronzant de la Avène (9), preţ: 55,8 lei, sau pe cel de la Gerovital (10), preţ: 19,3 lei.

Masează-le cu geluri revigorante

Picioarele grele şi obosite, se calmează cu ajutorul unei băi călduţe, în care adaugi un pumn de sare grunjoasă şi o mână de frunze de mentă zdrobite în prealabil. Menta conţine substanţe cu efect analgezic. Masează-ţi gambele începând de la glezne şi urcă spre genunchi, cu ajutorul unei loţiuni răcoritoare, precum  gelul revigorant cu arnică şi cu ruscus pentru picioare obosite de la Apivita (11), preţ: 57 lei.

Specialistul nostru
Dr. Oana Clătici
medic primar dermatolog, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti

Picioarele trebuie îngrijite, ca orice parte a corpului, prin spălare zilnică (nu uitaţi să vă ştergeţi şi între degetele picioarelor). Vara, creşte frecvenţa consultaţiilor dermatologice pentru micoze apărute la nivelul pielii picioarelor sau pentru onicomicoze, ciuperca unghiilor. Evitaţi să mergeţi desculţi pe marginea bazinelor, la ştranduri. Faceţi duş obligatoriu la plecare şi aplicaţi-vă preventiv un spray sau o cremă antimicotică pe picioare. Purtaţi întotdeauna doar încălţămintea personală şi atenţie la sterilizarea instrumentarului pentru pedichiură folosit în saloanele de cosmetică. Purtaţi încălţăminte comodă şi de calitate, care lasă picioarele „să respire".

Practic: Pentru mai multă siguranţă, îţi poţi face propriul salon de înfrumuseţare a picioarelor la tine acasă.

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite