Mic ghid de igienă intimă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mic ghid de igienă intimă
Mic ghid de igienă intimă

Diferenţele dintre femei şi bărbaţi determină şi nevoile specifice în privinţa igienei intime. Află care sunt produsele indicate pentru a-ţi menţine sănătatea genitală.

O singură spălare pe zi, cu apă şi săpun este, în principiu, suficientă pentru a menţine igiena zonei intime. Cu toate acestea, femeile sunt tentate să se spele mai des decât atât şi să folosească produse parfumate care cresc riscurile de iritaţii. În plus, acestea pot dezechilibra flora bacteriană normală de la nivelul vaginului.

Foloseşte produse cu pH neutru

Produsele speciale destinate igienei intime nu trebuie să conţină substanţe agresive. Sunt de preferat dermatocosmeticele, fiindcă acestea sunt concepute pentru a preveni posibilele dezechilibre.

Dacă nu ai la îndemână produse cu pH neutru, specialiştii spun că este mai bine să foloseşti doar apă. Alege produsele blânde, cu ingrediente organice, care te ajută să menţii curăţenia zonei genitale fără să îţi pui în pericol sănătatea.

Poţi folosi un gel dermatologic pentru igienă intimă cum este cel de la Sebamed (1), care are un pH fiziologic şi asigură profilaxia infecţiilor bacteriene şi fungice, preţ: 43,75 lei (în farmaciile Sensiblu).

Tot pentru o curăţare blândă poţi folosi spuma Lactacyd Femina Mousse (2), cu acid lactic, preţ: 16,5 lei sau săpunurile intime OnLine, disponibile în două variante, cu muşeţel (3) şi cu gălbenele (4), plante recunoscute pentru efectele lor de împrospătare şi de calmare, preţ: 7,75 lei.

Irigatoarele, doar ca tratament

Erau o practică recomandată de specialişti pentru igiena intimă a femeilor. Dar, în timp, s-a constatat că aceste proceduri declanşează dezechilibre la nivelul florei vaginale şi că, din cauza lor, se ajunge la infecţii genitale. Specialiştii avertizează şi că multe irigatoare vaginale sunt realizate prost, din material plastic dur.

Din acest motiv, ele pot produce leziuni la nivelul mucoaselor şi chiar la nivelul colului uterin, dacă sunt manipulate greşit. Modelele recomandate sunt cele din cauciuc, dar trebuie folosite doar la sfatul medicului, în timpul tratamentelor specifice, nu pentru toaleta zilnică.

Ce trebuie să facă bărbaţii

Se ştie că circumcizia este o procedură care îi fereşte pe bărbaţi de infecţiile şi de iritaţiile care pot apărea la nivelul penisului. Acest lucru se întâmplă deoarece prin circumcizie se reduce riscul depunerii bacteriilor în pliurile dintre piele şi penis.

De aceea, este important ca bărbaţii necircumcişi să se spele decalotând penisul, pentru a curăţa zona de posibilele microorganisme ce pot genera infecţii.

Menstruaţia impune măsuri speciale

În timpul sângerării menstruale, se impune respectarea unor reguli de igienă mai stricte. Pentru a păstra o senzaţie de prospeţime pe toată durata menstruaţiei, poţi folosi produse de curăţare cu ingrediente naturale şi fără parabeni, pentru folosire frecventă.

Astfel de produse sunt şerveţelele pentru igienă initimă Imacul’eau (5), preţ: 9,5 lei (20 de bucăţi). Din aceeaşi gamă face parte şi gelul intim Imacul’eau (6), cu apă pură din Islanda, preţ: 19,5 lei.

Specialiştii avertizează că, deşi pot fi utile atunci când înotaţi sau faceţi sport, tampoanele interne nu trebuie folosite frecvent. Ele pot leza mucoasa vaginală şi favorizează dezvoltarea bacteriilor. Unele persoane au chiar o toleranţă redusă la astfel de produse.

Spălaţi-vă şi înainte, şi după sex

Igienizarea zonei intime este recomandată atât înainte, cât şi după actul sexual. Congestia pelviană care apare în timpul actului sexual la femei poate favoriza pătrunderea bacteriilor dinspre vagin spre tractul urinar şi să conducă la infecţii urinare.

Persistenţa spermei în interiorul vaginului poate schimba pH-ul şi poate genera candidoză, avertizează specialiştii.

image

Specialistul nostru
Dr. Alexandra Crişan


medic primarginecologie
Spitalul Clinic Filantropia


Regulile de igienă intimă trebuie respectate pentru a menţine o bună stare de sănătate şi pentru a preveni infecţiile vaginale. Spălarea este bine să se facă cu geluri intime (nu săpunuri aniseptice) sau cu şerveţele intime de unică folosinţă cu pH 5,5. Trebuie evitată folosirea produselor  parfumate şi deodorantelor.

Lenjeria intimă este de preferat să fie din bumbac şi trebuie schimbată zilnic sau chiar mai des după activităţile fizice. În timpul somnului nu trebuie purtată lenjerie. La menstruaţie este indicat să vă spălaţi de două ori pe zi cu apă caldă şi gel intim.

Evitaţi tampoanele de nailon care pot cauza leziuni alergice şi schimbaţi-le la fiecare patru ore  pentru a evita mirosul neplăcut. De asemenea, înainte şi după contactul sexual, este necesară o toaletă intimă riguroasă.

image
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite