Laserul te face să uiţi de ochelari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ochelarii şi lentilele de contact ar putea fi în curând uitate, graţie unor metode moderne pe care le utilizează oftalmologii. Defectele de vedere, de care suferă aproximativ 40% din

Ochelarii şi lentilele de contact ar putea fi în curând uitate, graţie unor metode moderne pe care le utilizează oftalmologii.

Defectele de vedere, de care suferă aproximativ 40% din populaţia globului, pot fi corectate graţie unor tehnici care utilizează laserul Excimer. Specializat în astfel de tehnici, medicul oftalmolog Radu Iulian Burcin spune că viciile de refracţie nu sunt practic boli, ci variante ale ochiului normal. Ochiul este un sistem complex de lentile care permite formarea imaginii pe o zonă numită retină.

Dacă acest sistem de lentile nu este bine centrat sau curburile acestora nu sunt cele corecte, apar defecte (vicii) de refracţie, iar imaginile nu se mai formează pe retină. Globul ocular este în general de formă sferică şi are o structură formată din trei membrane, cea externă purtând numele de sclerotică.

Aceasta menţine forma globului ocular. Sclerotica, în zona anterioară este transparentă (zonă numită cornee) şi lasă lumina să pătrundă în interiorul globului ocular. Procedeul corecţiei cu ajutorul laserului constă de fapt în "şlefuirea" corneei pe adâncimi de câţiva microni, astfel încât prima lentilă naturală a ochiului, corneea, să capete curbura corectă.

Procedeu nedureros, fără internare

Metoda LASEK (Laser Epitelial Keratomileusis) este un tratament laser superficial - fasciculul nu pătrunde în interiorul ochiului - care elimină posibilităţile unor complicaţii. După o anestezie locală cu picături, laserul modelează suprafaţa corneei câteva zeci de secunde.

Procedeul este absolut nedureros, durează în total aproximativ şapte minute pentru fiecare ochi şi nu necesită internare. În urma acestei intervenţii, pacientul nu va mai avea nevoie de ochelari sau lentile de contact, susţine dr. Burcin. Prin metoda LASEK se pot opera pacienţi cu vârste de peste 18 ani cu miopii mai mici de -10 D (dioptrii), astigmatisme mai mici de -5 D sau hipermetropii mai mici de +4 D.

Contraindicaţiile pentru acest procedeu sunt reprezentate de diabet zaharat, keratocon, poliartrită reumatoidă. "După operaţie, în fiecare săptămână, acuitatea vizuală fără ochelari creşte cu câte trei rânduri - din cele 10 rânduri de pe panoul de oftalmologie", explică specialistul.

Printre dezavantajele intervenţiei se numără fotofobia (sensibilitatea la lumină), care poate persista, în cel mai rău caz, câteva săptămâni, uscăciunea ochilor, anumite aberaţii vizuale (efectul de halou în jurul surselor luminoase, noaptea).

De asemenea, asigură dr. Burcin, nu există nicio posibilitate ca după corecţia prin tehnica LASEK pacientul să-şi piardă vederea sau ca aceasta să se deterioreze. Pentru a fi siguri de reuşita unei astfel de corecţii, în alegerea medicului care să facă intervenţia, pacienţii trebuie să se intereseze în prealabil şi ce experienţă are doctorul în acest domeniu, câte astfel de proceduri a efectuat.

Deocamdată astfel de operaţii nu sunt suportate de Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate, iar costul pentru intervenţia la un ochi este de aproximativ 3.000 RON.

Aparatul care foloseşte laser Excimer emite pulsuri de înaltă energie. Spotul laser focalizat "răzuieşte" un strat foarte fin de pe suprafaţa corneei, fără să afecteze ţesuturile interne ale ochiului. Suprafaţa corectată rezultată este netedă. Ţesutul dislocat este vaporizat şi evacuat prin absorbţie.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite