Iată camera care te scapă de stres

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mult de 12 ore din 24 suntem pe fugă și gata să rezolvăm orice problemă. Când ajungem acasă, tot ce vrem este să lăsăm grijile la ușă. Dar starea de relaxare întârzie să apară în ambientul nepotrivit.

Mediul în care locuim și mai ales camerele în care stăm cea mai mare parte din timpul petrecut în casă (sufragerie, dormitor) au un impact decisiv asupra dispoziției noastre.

O sufragerie vopsită în culori prea puternice ne poate da o senzație permanentă de iritare și ne poate accentua starea proastă din timpul zilei.

Cea mai relaxantă încăpere din lume

Un psiholog englez a studiat tehnici de relaxare, pe care le-a combinat pentru crearea celei mai relaxante camere din lume, luminată în verde și cu un tavan albastru. Cum nu putem ajunge zilnic în Anglia, nu ne rămâne decât să „furăm“ trucurile profesorului pentru a le folosi la redecorarea propriei casei.

Ordinea linişteşte

Starea de relaxare este amplificată dacă păstrezi mereu ordine în încăpere.

Minitest: Cât de stresat eşti?

Dacă răspunzi cu „da” la mai mult de cinci întrebări, eşti mult prea tensionat și ai nevoie de un program rapid de relaxare.

 Ai tendinţa să verifici des cât e ora?
Simţi nevoia să-ţi grăbești colegii când vorbesc prea mult?
Sari peste mese și fugi la birou sau, dacă te duci la cantină, ești primul care termină și o „ia la picior” spre birou?
Când mergi pe stradă, te enervezi dacă nu poţi depăși persoanele din faţa ta?
Te simţi frustrat să stai o oră fără să ai o activitate?
Nu-ţi mai faci cumpărăturile dacă în magazin este coadă?
Când ești prins în trafic, pari să te enervezi mai rău decât ceilalţi șoferi?

Albastru și verde, pentru clipe de liniște

image

Ne putem umple de energie dacă stăm într-o cameră vopsită cu portocaliu sau cu roșu. Aceste două culori pot fi o opțiune pentru birou, nu însă și pentru camera de zi, creată pentru relaxare.

Ar fi indicate mai degrabă culorile verde sau albastru. S-a demonstrat că lumina verde crește secreția de dopamină, o substanță care produce o stare de euforie. Albastrul, pe de altă parte, te predispune la introspecție și te face mai creativ.

Ascultă muzica potrivită

După serviciu, alege să asculți muzică ce îți induce o stare de relaxare (care acoperă și zgomotele care vin din exterior) și evită să asculți melodii cu „ruperi de ritm”.

Melodiile care au schimbări bruște în linia melodică sunt asociate inconștient cu pericolul și îți pot crea o stare de tensiune suplimentară.

Nu-ţi pune televizor în dormitor,  deoarece îţi va da peste cap programul de somn.

image

Specialistul nostru


Lena Rusti
psiholog psihoterapeut

Relaxarea vine și din interior, prin găsirea unei stări pozitive, dar și din exterior, prin crearea unui mediu propice. Crearea unui mediu relaxant depinde de fiecare persoană în parte și acest demers trebuie făcut cu grijă și prin acces la propria persoană și la propriile dorinţe.

Pentru cineva, de exemplu, anumite mirosuri pot fi plăcute, pe când o altă persoană se poate relaxa la lumina unor lumânări. Tot ceea ce ţine de ambient este extrem de relativ. Important este însă să nu confundăm lucrurile care energizează (cum este o culoare agresivă sau o muzică dinamică) cu cele care relaxează.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite