Ghid de îngrijire corectă a urechilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Igiena urechilor pare un lucru simplu. Specialiştii spun însă că, pentru a curăţa corect canalul auditiv, trebuie să utilizezi produse speciale.

Ceea ce face destul de dificilă îngrijirea urechilor este structura lor complexă. Pentru că urechea este alcătuită din trei părţi: urechea externă, medie şi internă, iar trecerea dintr-una în alta se face foarte uşor.

Ceara, sistem de protecţie

Pentru a împiedica pătrunderea agenţilor patogeni în urechea internă, există un mecanism de autoapărare: secreţia de cerumen. Acesta este de fapt o secreţie vâscoasă, gălbuie, grasă, produsă de glandele ceruminoase situate la intrarea în conductul auditiv extern.

Cerumenul protejează urechea printr-o acţiune mecanică (împinge particulele străine spre exteriorul urechii) şi chimică (are acţiune antibacteriană). În acelaşi timp, ceara produsă de ureche are şi rol de autocurăţare, odată cu scurgerea ei eliminându-se şi celulele moarte rezultate din procesul de regenerare a pielii. 

Beţişoarele sunt interzise copiilor, pentru că pot afecta structurile interne ale urechii.

Când sunt bune beţişoarele?

Aproape niciodată, răspund specialiştii. De fapt, beţişoarele de urechi nu sunt eficiente decât pentru curăţarea părţii externe a urechii: pavilionul şi intrarea în canalul auditiv.

În situaţia în care beţişorul pătrunde mai adânc în ureche, riscurile nu sunt deloc de ignorat. În primul rând, există posibilitatea ca vârful beţişorului să atingă timpanul şi, prin urmare, să afecteze auzul.

Maximum de două ori pe săptămână

Chiar dacă nu îl introduci atât de adânc încât să atingi structurile interne ale urechii, tot nu este indicată utilizarea frecventă a beţişoarelor de urechi, deoarece poate duce la un efect opus celui dorit: în loc să cureţe cerumenul, îl împinge în interiorul canalului auditiv, favorizând formarea dopurilor de ceară.

În plus, este stimulată secreţia de cerumen, ca reacţie de autoapărare. De aceea, se recomandă utilizarea beţişoarelor de cel mult două ori pe săptămână.

Produse pentru igiena zilnică

În locul beţişoarelor, poţi folosi pentru igiena zilnică a urechilor sprayuri speciale, cum este Humex de la Urgo, care conţine apă purificată şi clorură de sodiu (1) (preţ: 39,2 lei). Sprayurile curăţă canalul auditiv, prin umplerea lui cu lichid, şi ajută la eliminarea impurităţilor.

În cazul în care secreţia de cerumen este excesivă, trebuie să ştii că nu există niciun produs care să o reducă. Însă poţi utiliza un spray pe bază de apă de mare, care dizolvă cerumenul şi îl elimină. Un exemplu este Audispray (2), care se găseşte în două variante: pentru copii şi pentru adulţi (preţ: 34,77).

Recomandare

Pentru cei mici, trebuie să foloseşti produse de îngrijire specifice.

Cum scapi de dopuri?

Dopul de ceară se formează atunci când glandele ceruminoase secretă prea mult cerumen. Acesta se combină cu resturile de piele moartă, se întăreşte şi formează o substanţă solidă, care blochează canalul auditiv, afectând auzul.

Pentru a îndepărta dopul de ceară, poţi merge la un medic ORL, dar îl poţi elimina şi acasă, folosind tratamente speciale, cum este A-cerumen de la Gilbert Laboratoires (3) (preţ: 34 lei), care dizolvă dopul şi previne apariţia unuia nou.

Dacă eşti adeptul remediilor naturale, ai la dispoziţie conurile pe care trebuie să le încălzeşti. Unul dintre acestea este cel cu propolis de la Sana oto, (4) care înmoaie dopurile de ceară şi eliberează porii închişi, stimulând circulaţia sanguină (preţ: 6,01 lei).

image

Specialistul nostru


Dr. Cezara Danciu
medic specialist ORL Spitalul Clinic Colţea

Pentru igiena urechilor nu trebuie să folosim beţişoarele de urechi, deoarece acestea nu sunt sterile şi, chiar dacă sunt sterile, când deschidem prima dată cutiuţa, deja le-am contaminat. De aici pot apărea o serie de boli la nivelul conductului auditiv, dintre care cea mai frecventă este micoza (ciuperca).

Aceasta necesită tratament timp îndelungat, la care se adaugă disconfortul de a nu mai auzi, din cauza obstrucţiei prin inflamaţie şi durerea dată de aceasta. Cel mai bine pentru igiena urechilor este să folosim colţul de la prosop, după ce spălăm urechea (pavilionul) cu apă şi cu săpun, dar fără a lăsa apa să pătrundă în conduct (umezeala favorizează dezvoltarea micozelor).

image
Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite