Farmacie la purtător pentru mesele de sărbători

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Examenul meselor copioase e o probă dură chiar şi pentru un om sănătos. Pentru cei care au deja anumite probleme de sănătate, festinul se poate transforma într-un calvar. Tocmai de aceea,

Examenul meselor copioase e o probă dură chiar şi pentru un om sănătos. Pentru cei care au deja anumite probleme de sănătate, festinul se poate transforma într-un calvar. Tocmai de aceea, câteva medicamente aflate la îndemână pot fi salvatoare.

Pentru prevenirea unor neplăceri, cele mai utile medicamente pe care ar fi bine să le aveţi la îndemână sunt cele pentru stimularea digestiei, a secreţiei gastrice şi biliare, dar şi cele care pot calma durerile apărute în cazul unor crize biliare sau gastrice.


Produse pentru stimularea digestiei

Panzcebilul este indicat pentru combaterea tulburărilor digestive prin exces alimentar. Se iau câte 1-2 drajeuri, de 3 ori/zi, după mese (se înghit fără a fi sfărâmate în gură). Este contraindicat în caz de insuficienţă hepatică, icter mecanic, alergie la una din componente şi se administrează cu prudenţă bolnavilor de gută sau celor care au calculi renali.


Anghirolul - soluţie sau drajeuri - conţine extract de anghinare şi are acţiune coleretică (stimulează secreţia bilei de către ficat) şi diuretică. Este indicat în cazul tulburărilor dispeptice diverse - balonare epigastrică, flatulenţă, eructaţii, greţuri, digestie dificilă. Se iau câte 2-3 drajeuri sau 10-30 picături, de 3 ori/zi, înaintea meselor. Este contraindicat în obstrucţia biliară şi în insuficienţa hepatică.


Colebilul este substituent al sărurilor biliare; laxativ, slab antiseptic. Se iau câte 1-3 drajeuri/zi. Este contraindicat în obstrucţia biliară, ulcer, esofagită de reflux, insuficienţă hepatică sau renală gravă, alergie la una din componente.

Fiobilinul uşurează absorbţia intestinală a lipidelor şi a vitaminelor liposolubile. Este indicat în colecistită cronică, angiocolită, constipaţie cronică, migrene şi alergii de origine hepatică, hepatită epidemică (în convalescenţă) şi ca adjuvant în tratamentul cu diuretice. Este contraindicat în colecistită, în icterul mecanic, colică biliară recentă. Se iau 1-2 comprimate, de 3 ori pe zi, după mese, timp de 15 zile.


Rowacholul este un antispastic şi antiseptic biliar. Medicamentul este carminativ (calmează durerile abdominale), slab antispastic, antiseptic biliar şi micşorează riscul calculozei biliare. Se iau 3-5 picături, de 3-4 ori/zi, după mese, iar în cazul unei crize, 20-30 de picături o dată.

Este contraindicat în insuficienţa hepatică şi în obstrucţiile biliare (calculi biliari). Pentru a ajuta digestia, după mesele copioase este indicat trifermentul (2-4 drajeuri, administrate cu un pahar mare cu apă, imediat după masă). Acesta conţine fermenţi pancreatici. Contraindicaţiile sunt similare celor pentru panzcebil.


Greaţă, balonări şi senzaţii de arsură


Metoclopramidul este în principal antivomitiv, favorizează golirea stomacului şi i se atribuie un efect de normalizare a funcţiilor motorii şi secretorii ale tubului digestiv. Se administrează ½-1 comprimat, înainte de mese. Nu se administrează femeilor însărcinate sau care alăptează, bolnavilor de cancer. În situaţii acute, se injectează intramuscular sau intravenos o fiolă (10 mg), repetând la nevoie.


În cazul unor crize biliare


Până la venirea medicului, vă puteţi alina durerea cu Scobutil (un supozitor sau un comprimat). Este indicat în cazul unor colici intestinale, biliare, ureterale, ulcer gastroduodenal. Contraindicaţii majore sunt glaucomul, adenomul de prostată cu retenţie de urină, obstacol mecanic la nivelul tubului digestiv, reflux esofagian, aritmii cardiace.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite