Există riscul să ai o tulburare bipolară?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Te confrunţi adesea cu schimbări bruşte de dispoziţie? Simţi că aceste stări îţi scapă de sub control? Răspunde la câteva întrebări simple pentru a afla dacă suferi de o tulburare bipolară.

Denumite şi „depresii maniacale", tulburările bipolare sunt caracterizate prin treceri bruşte şi nejustificate de la o stare la alta. Într-o astfel de situaţie, o persoană se poate simţi tristă şi deprimată într-un anumit moment, pentru ca, în scurt timp, să devină excesiv de euforică şi cu tendinţe de manie, cum ar fi o preocupare exagerată pentru un lucru sau o susţinere obsesivă a unei idei.

Episoadele maniaco-depresive durează de obicei câteva săptămâni sau luni şi depăşesc ca intensitate stările pe care oamenii fără astfel de probleme le experimentează în general. De aceea, atunci când faci acest test, încearcă să te gândeşti la o perioadă mai dificilă din punct de vedere al stărilor de spirit şi adaptează răspunsurile acelor momente. Răspunde cu DA sau NU la întrebările cuprinse în fiecare categorie.

Episoade maniacale

1 Te-ai simţit vreodată foarte fericit şi exaltat fără ca acest lucru să aibă legătură cu evenimentele ce se petreceau în viaţa ta în acel moment?

2 Ţi se întâmplă uneori să te simţi mai important decât de obicei sau să te consideri mai bun decât colegii ori prietenii tăi?

3 În anumite perioade îţi vin multe idei inovative care par că se derulează cu rapiditate în mintea ta?

4 Ai momente când te simţi plin de energie şi eşti mult mai activ decât de obicei?

5 În astfel de perioade, nu poţi sau nu îţi doreşti să dormi?

6 Faci planuri grandioase şi irealiste, cum ar fi, de exemplu, vacanţe pe care nu ţi le poţi permite?

7 Vorbeşti foarte repede, iar ceilalţi întâmpină dificultăţi în a-ţi urmări şirul ideilor, în timp ce pentru tine acestea par uşor de înţeles?

8 Cheltuieşti mai mulţi bani decât de obicei?

9 Uneori eşti exagerat de familiar cu persoane nu tocmai apropiate, în sensul că le atingi sau discuţi cu ele probleme personale?

10 Iei decizii neobişnuite sub impulsul momentului, cum ar fi intenţia de a vizita un loc sau de a vedea o persoană?

Episoade depresive

1 Te simţi nefericit mai tot timpul?

2 Găseşti că este dificil să gestionezi situaţii cărora înainte reuşeai să le faci faţă?

3 Ţi-ai pierdut inte­re­sul şi bucuria pen­tru anumite activităţi care în mod normal îţi făceau plăcere?

4 Ţi se pare mai dificil să iei decizii?

5 Ai probleme cu som­nul?

6 Te confrunţi cu o scă­dere a poftei de mân­care sau ai slăbit?

7 Te simţi tot mai obosit?

8 Ai început să eviţi compania altor per­soa­ne sau a prietenilor?

9 Ţi s-a întâmplat să priveşti sinuciderea ca pe o cale de a-ţi rezolva problemele?

Interpretare

Dacă ai răspuns afirmativ la maximum patru întrebări din fiecare categorie, este posibil să te confrunţi cu o tulburare bipolară. Dacă ai răspuns cu „DA" la mai mult de jumătate din întrebările cuprinse în ambele categorii, ai putea suferi de depresie sau de manie şi este indicat să consulţi un medic specialist.

Bine de ştiut: Tulburarea bipolară nu reduce capacitatea intelectuală a celui afectat.

Cauze necunoscute

În prezent, factorii care duc la apariţia tulburărilor bipolare nu sunt foarte clari. Însă există studii care arată că aceste probleme pot avea o cauză genetică, existând riscul ca o persoană să moştenească psihoza maniaco-depresivă chiar şi de la străbunici.

De aceea, specialiştii spun că, atunci când observăm că o persoană apropiată nouă trece brusc de la o stare la alta, este bine să o îndrumăm către un psiholog. De obicei, terapia constă în tratament medicamentos asociat cu şedinţe de psihoterapie.

După tratament, între 50 şi 80 la sută din persoanele cu tulburări bipolare se confruntă cu recăderi ale bolii.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite