Cum se menţine, în mod corect, igiena intimă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Diferenţele anatomice dintre bărbaţi şi femei determină nevoi specifice în privinţa igienei intime. Dar spălarea de două ori pe zi şi folosirea unor produse blânde, fără parfum, sunt măsuri valabile pentru ambele sexe. 

Spălarea de două ori pe zi, dimineaţa şi seara, cu apă şi cu săpun este, în principiu, suficientă pentru a menţine igiena zonei intime. Cu toate acestea, unele femei sunt tentate să se spele mai des decât atât şi să folosească produse parfumate care cresc riscurile de iritaţii.

Foloseşte produse blânde

O regulă de care trebuie să ţii cont când cumperi produse pentru igiena intimă este să alegi doar cosmetice special destinate zonei genitale. Acestea au obligatoriu un pH neutru şi ingrediente precum acidul lactic, produs şi de corp în mod natural, şi extracte de plante cu rol dezinfectant. În plus, ar trebui să nu conţină ingrediente iritante precum parfumurile.

Pe bază de acid lactic este, de exemplu, gelul Imacul'eau (1), preţ: 19,5 lei dar şi emulsia Lactacyd Femina (2), preţ: 15 lei, potrivită pentru folosirea zilnică. Dacă preferi produsele sub formă de spumă, poţi alege Lactacyd Femina Mousse (3), preţ: 19 lei, tot pe bază de acid lactic, sau loţiunea Herbosophy pentru igiena intimă (4), preţ: 15,6 lei, pe bază de extract de aloe vera şi de acid lactic.

Absorbantele, în funcţie de toleranţă

În timpul sângerării menstruale, se impun reguli mai stricte de igienă. Sângele este un mediu care favorizează dezvoltarea bacteriilor, de aceea trebuie îndepărtat cât mai repede. Poţi folosi în acest caz şerveţele umede intime, care nu dezechilibrează pH-ul natural, dar curăţă eficient, precum cele de la Lactacyd (5), preţ: 10 lei, sau cele de la Imacul'eau (6), preţ: 9,5 lei.

Ai grijă şi la absorbante! De preferat sunt cele externe, din bumbac, în defavoarea celor din alte materiale sau a celor interne. În plus, specialiştii recomandă pentru spălare produse precum Lactacyd Femina Plus (7), preţ: 19 lei, fiindcă previn iritaţiile, mai frecvente în aceste perioade.

Infecţiile şi iritaţiile sunt mai dese în cazul bărbaţilor necircumcişi, arată statisticile. Acest lucru se întâmplă fiindcă în pliul format între prepuţ şi penis se pot înmulţi necontrolat bacteriile.Această problemă poate fi prevenită dacă bărbaţii necircumcişi se spală decalotând de fiecare dată penisul pentru a curăţa posibilele microorganisme care altfel pot genera infecţii.

Şi în cazul bărbaţilor se recomandă produse cu pH neutru, care nu agresează tegumentele şi care nu conţin parfum. Poţi folosi săpunul organic pe bază de ulei extravirgin de măsline Essential Care de la Rangali (8), preţ: 27 lei sau săpunul pentru igiena intimă L'erbolario, pe bază de extract de licheni (9), preţ: 36 lei.

Spală-te şi înainte, şi după sex

În timpul actului sexual, la femei, bacteriile pot pătrunde foarte uşor dinspre vagin spre tractul urinar. Acesta este motivul celor mai multe infecţii urinare, iar cea mai simplă metodă de prevenţie constă în spălarea înainte, dar şi după actul sexual. Dacă este cazul, folosiţi lubrifiante care previn leziunile ce se pot produce în timpul actului sexual la nivelul mucoaselor. Poţi alege produse organice, precum Yes de la Rangali (10), preţ: 55 lei, un lubrifiant organic, pe bază de apă.

Recomandare: Produsele care conţin parfum ar trebui evitate, fiindcă produc iritaţii.

Specialistul nostru
Prof. dr. Anca Zbranca
medic specialist dermatolog

image

Atât bărbaţii, cât şi femeile ar trebui să se spele zilnic de două ori, cu apă şi cu săpun. Săpunul pentru zonele genitale trebuie să fie ori din gamele pentru bebeluşi, ori speciale pentru igiena intimă. Regula se aplică şi în cazul raporturilor sexuale. După sex, ambii parteneri trebuie să se spele cu apă şi cu săpun.

De asemenea, în nicio situaţie nu sunt recomandate spălăturile vaginale, şi duşurile intravaginale, deoarece distrug flora normală vaginală. Riscurile pe care le presupune igiena excesivă constau în iritarea pielii, formarea de dermatite şi de eczeme de contact de la produsele parfumate şi predispoziţie la candidoze genitale prin modificarea florei locale.

image
Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite