Cu săpun bun se întreţine pielea frumoasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Săpunurile hidratante sunt cea mai bună alegere pentru pielea uscată
Săpunurile hidratante sunt cea mai bună alegere pentru pielea uscată

Ţi-ar plăcea să foloseşti un săpun care să-ţi lase pielea moale şi catifelată fără să o usuce  şi fără să o agreseze? Iată cum îl alegi pe cel potrivit.

Crema hidratantă face diferenţa

În supermarketuri şi în farmacii se găseşte o gamă variată de săpunuri care satisfac toate gusturile: lichide, solide, cu uleiuri volatile sau cu cremă hidratantă. Cu toate acestea, puţine persoane acordă atenţie alegerii săpunului.

Specialiştii ne atenţionează să avem grijă la tipul de săpun pe care îl folosim, deoarece, din cauza compoziţiei neadecvate, acesta poate agresa pielea, deshidratând-o. De aceea, se recomandă să folosim, pe cât posibil, doar săpunuri care au încorporat în compoziţia lor cremă hidratantă. Rolul acesteia este de a preveni deshidratarea şi de a lăsa pielea plăcută la atingere.

Atenţie la valoarea pH-ului!

Majoritatea săpunurilor au un pH mult mai mare decât cel al pielii (5,5), iar, în timp, acest lucru îşi pune amprenta negativ asupra pielii. De exemplu, atunci când pH-ul este mai mare de valoarea 7, aşa cum se întâmplă cu majoritatea săpunurilor, pielea începe să se usuce, iar iritaţiile nu întârzie să apară. Explicaţia este că atunci când folosim un săpun cu pH ridicat, stratul gras care protejează pielea este afectat. Rolul acestui strat este de a ţine la distanţă microbii şi de a atenua efectul negativ al factorilor de mediu (vânt, ger, fum). Prin urmare, putem proteja pielea folosind un săpun cu pH apropiat de al ei.

Bine de ştiut

-Săpunul cu cremă hidratantă poate înlocui gelul de duş, deoarece are o compoziţie asemănătoare.
-Săpunurile pentru mâini nu sunt recomandate şi pentru faţă, pentru că cele două zone au nevoi diferite.
-Săpunurile colorate au mai multe chimicale. De aceea, alege-le pe cele în culori neutre.

Specialistul nostru

Prof. dr. Anca Zbranca, medic specialist dermatolog Clinica Roderma, Iaşi

La cele mai multe persoane, pielea este uşor uscată şi lipsită de lipidele de la suprafaţă şi, prin urmare, se recomandă săpunuri cu adaosuri de grăsime, combinate, eventual, cu glicerină. Pentru cazurile rare în care este necesară o exfoliere periodică a pielii, se recomandă săpunurile exfoliante.

Acestea se folosesc o dată pe săptămână, timp de maximum o lună, după plajă, când pielea se depigmentează. După folosire, trebuie aplicat, obligatoriu, ulei de corp sau lapte hidratant ori balsam. În ceea ce priveşte îngrijirea tenului, se pot folosi spumante de reducere a sebumului, însă doar la recomandarea medicului dermatolog.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite