Cosmeticele, din farmacie sau din supermarket?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Săpunuri, creme, şampoane, pe toate le poţi găsi, în ultimii ani, şi în farmacii. Află prin ce se deosebesc aceste produse de cele din hipermarketuri şi de ce sunt recomandate  de medicii dermatologi.

Deşi în aparenţă farmaciile par să comercializeze cosmetice la concurenţă cu alte magazine specializate sau cu hipermarketurile, specialiştii îţi vor spune că, de fapt, este vorba de o piaţă separată, cu o ofertă distinctă. În timp ce cosmeticele clasice, disponibile în magazine ţin cont doar de tipul de ten şi de gradul de îmbătrânire a pielii, cele din farmacii asigură prevenirea şi tratarea unor afecţiuni cutanate.

Mai mult, cosmeticele din farmacii fac de fapt parte dintr-o categorie specială de produse, care poartă numele de dermatocosmetice, iar pentru folosirea lor este nevoie adesea, de sfatul unui specialist.

Dermatocosmeticele tratează afecţiuni

Xeroza (uscarea excesivă a pielii), cuperoza (pielea cu capilare vizibile), dermatita seboreică sau cea atopică, acneea şi rozaceea sunt afecţiuni pe care produsele dermatocosmetice le pot trata.

Spre deosebire de cosmeticele obişnuite, disponibile în magazine şi care acţionează superficial, doar camuflând problemele, dermatocosmeticele schimbă parametrii pielii şi o ajută să redevină sănătoasă.  Aşadar, dermatocosmeticele nu acţionează doar asupra efectului, ci şi asupra cauzei problemelor.

Recomandate  de medici

Pentru că dermatocosmeticele sunt produse care conţin substanţe active cu efectul unor medicamente sunt adesea recomandate de către dermatologi, pe bază de reţetă. Ele pot fi folosite ca unică soluţie de tratament, dar şi în completarea unor terapii cu produse medicamentoase clasice.  Fiind testate perioade lungi de timp înainte de a fi puse pe piaţă, asemenea medicamentelor, dermatocosmeticele sunt considerate extrem de eficiente şi de sigure pentru pielea cu probleme.

Farmaciştii  pot da sfaturi pertinente

Cursurile de cosmetologie care figurează în programa de studiu a majorităţii facultăţilor de farmacie îi familiarizează pe farmacişti cu ingredientele active ce vindecă diverse afecţiuni ale pielii şi care se regăsesc în preparatele dermatocosmetice.

În plus, lanţurile de farmacii care vând dermatocosmetice investesc în programe de pregătire pentru angajaţi, la finalul cărora aceştia trebuie să cunoască foarte bine produsele pe care le recomandă. De aceea, atunci când îţi cumperi produse din farmacii poţi obţine consultanţă specializată, în timp ce în magazinele obişnuite, criteriile după care alegi produsele cosmetice sunt subiective.

Pentru bebeluşi, doar dermatocosmetice

image


Pielea bebeluşilor este foarte sensibilă, iar produsele cosmetice obişnuite, care conţin parfumuri sau alte ingrediente agresive, pot distruge echilibrul natural al pielii şi, implicit, pot crea neplăceri micuţilor. De aceea, mai ales pentru copii, dermatocosmeticele sunt o alegere sigură. În plus, gamele speciale pentru bebeluşi previn şi, atunci când este cazul, tratează probleme specifice, precum eritemul fesier produs de purtarea scutecului.

Depozitarea , mai sigură în farmacii

Cosmeticele din magazine pot fi expuse la căldură, riscând astfel să se deterioreze înainte să expire. Dermatocosmeticele din farmacii au parte de acelaşi regim de depozitare ca şi medicamentele, toate ingredientele active fiind păstrate în condiţii optime.

Mai  ieftin  în supermarket

Cosmeticele din supermarket sunt dedicate pielii sănătoase. Ele menţin pielea normală sănătoasă dacă sunt folosite cu regularitate, dar nu dau rezultate în cazul pielii cu probleme, ba, mai mult, îi pot agrava starea. Un avantaj major al produselor de masă, în defavoarea dermatocosmeticelor, este preţul mai mic şi publicitatea mult mai agresivă, care le face să fie mult mai populare.

Specialistul nostru

Anca Zbranca, medic primar dermatolog Clinica Roderma, Iaşi

 De obicei, în farmacie se găsesc numai dermatocosmetice, adică produse de igienă şi de îngrijire, fabricate de laboratoare dermatologice şi testate în cadrul unor studii clinice, atât pe voluntari sănătoşi, cât şi pe cei cu o piele bolnavă. Dermatocosmeticele nu sunt alergizante şi nici comedogene, sunt adaptate anumitor tipuri de piele: sensibilă, grasă, atopică sau acneică. Produsele de supermarket sunt recomandate pentru igiena de bază şi conţin coloranţi şi parfumuri, putând provoca disfuncţii dacă sunt folosite pe o piele bolnavă.

                                      

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite