Cele mai bune soluţii pentru igiena mâinilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spălatul mâinilor trebuie să devină o obişnuinţă, nu doar înainte de a ne aşeza la masă. Acest gest simplu, care nu durează mai mult de 20 de secunde, poate preveni mai mult de 200 de afecţiuni.

Aşa previi hepatita A!

Persoanele care nu obişnuiesc să se spele pe mâini sunt în pericol de a face o infecţie de fiecare dată când îşi duc mâinile la ochi, la gură sau la nas.

Aceasta deoarece mâinile vin zilnic în contact cu diferite obiecte pe care se găsesc foarte mulţi microbi: clanţa, uşa de la frigider, coşul de cumpărături, bara din mijlocul de transport.

Spălatul corect pe mâini protejează împotriva răspândirii multor boli, începând cu o simplă răceală şi până la afecţuni serioase, precum hepatita A, meningită şi diaree.

Cum spălăm corect mâinile

Spălatul clasic pe mâini cu ajutorul apei şi săpunului rămâne  cea mai bună metodă de îndepărtare a microbilor. Specialiştii ne sfătuiesc să folosim apă caldă pentru că aceasta face mai uşoară desprinderea celulelor moarte şi bacteriilor. În ceea ce priveşte săpunurile, nu contează dacă sunt solide sau lichide, compoziţia lor făcând diferenţa.

Dermatologii spun că este de preferat să alegem săpunuri care au un pH de 5,5, adică apropiat de cel al pielii. Aceste săpunuri contribuie la consolidarea naturală a învelişului protector al pielii. Îţi recomandăm săpunurile lichide On-line (1), preţ: 8,4 lei, sau Olivella (2), preţ: 25 lei. Pentru început, umezeşte mâinile şi săpuneşte-le bine. În timp ce te speli, nu uita de pliurile degetelor, de încheieturi şi de zona de sub unghii. La final, sterge-ţi mâinile cu un prosop de hârtie şi tot cu el închide robinetul, pentru a evita contractarea altor microbi.

Gelul omoară bacteriile

Gelurile antibacteriene şi şerveţelele umede sunt soluţia cea mai la îndemână atunci când nu suntem lângă o sursă de apă. Gelul conţine alcool etilic, un antiseptic care poate înlătura microbii în doar 15 secunde. Printre bacteriile pe care le elimină se numără: Salmonela, Streptococul şi E. coli.

Gelul antibacterian este îmbogăţit cu granule de vitamine şi de glicerină, care catifelează mâinile. Astfel, poţi folosi gelurile antibacteriene Touch (3), preţ: 8 lei. De asemenea, la fel de utile sunt şi şerveţelele umede, care se găsesc ambalate în cutii de plastic sau în folii, uşor parfumate.

Dermatologii recomandă şerveţele dermatocosmetice  pentru faţă (se găsesc în farmacii) chiar şi pentru mâini.Cele din comerţ sunt îmbogăţite cu substanţe care pot usca pielea. De folos îţi pot fi şerveţelele umede Fresh&Clean,  cu alantoină şi cu vitamina E (4), preţ: 10 lei. Acestea se comercializează doar în farmacii.

Reguli de bază pentru îngrijirea mâinilor

Pielea mâinilor este foarte fină şi are nevoie de hidratare. De aceea, este bine să aplici o loţiune hidratantă de câteva ori pe zi.

Foloseşte un exfoliator o dată pe săptămână, pentru a îndepărta pielea moartă.

Foloseşte mănuşi de protecţie atunci când faci treburi casnice care implică folosirea unor substanţe agresive (detergenţi, dezinfectanţi).

Când ieşi în soare, foloseşte o loţiune cu factor de protecţie solară mai mare de 20, pe care trebuie să o aplici înainte de a ieşi din casă, nu doar la plajă.

Specialistul nostru:

image

Dr. Anca Zbranca
medic primar
dermatologie


În primul rând, mâinile se spală cu săpunuri neagresive, deoarece sunt cele mai expuse agenţilor iritanţi: detergenţi, substanţe chimice şi bacterii. Săpunurile neagresive sunt cele obişnuite, pe care le găsim fie în farmacii, fie în supermarketuri, în formă solidă sau lichidă.  Acestea nu trebuie însă înlocuite cu săpunurile antibacteriene, ce sunt strict interzise persoanelor care nu suferă de afecţiuni ale pielii. Odată cu îndepărtarea bacteriilor, se înlătură şi germenii care au rol protector asupra pielii.

image
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite