Ce cosmetice nu sunt indicate în sarcină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Femeile vor să arate bine şi în timpul sarcinii, dar grija pentru viitorul copil le face să aleagă cu mai multă atenţie produsele şi procedeele de întreţinere. Lucru firesc, pentru că unele pot afecta dezvoltarea fătului.

Fără împachetări anticelulitice şi fără saună

În această perioadă sunt strict interzise împachetările anticelulitice şi şedinţele la saună. Supraîncălzirea corpului poate afecta dezvoltarea fătului, iar deshidratarea poate duce chiar la naştere prematură. Ca regulă generală, sarcina nu este momentul potrivit să încerci un procedeu nou, oricare ar fi acesta. Nu ai voie nici să apelezi la metode de epilare ce folosesc laserul sau electroliza. Pentru epilare, foloseşte benzi de ceară rece, precum Parissa de la Rangali, preţ: 24 lei (1), sau aparatul electric cu care eşti obişnuită. Medicii sunt rezervaţi şi în ceea ce priveşte cremele epilatoare, care pot provoca alergii.

Hidratarea, blândă

Evită să foloseşti produse anticelulitice care stimulează circulaţia sângelui, precum cele cu cafeină. În schimb, este indicat să îţi aplici o cremă hipoalergenică antivergeturi, precum cea din gama L'Erbolario, preţ: 107,3 lei (2). Pentru hidratare zilnică, foloseşte un lapte de corp discret sau deloc parfumat, fără parabeni sau polyethylene glycol în compoziţie, substanţe asupra cărora planează suspiciuni de efecte nocive asupra
fătului. Astfel de produse sunt laptele de corp Herbosophy cu extract din muguri de plop, preţ: 17,9 lei (3), sau crema de mâini bio-organică Olivellenic cu extract de măsline, preţ: 30 lei (4). Sau poţi opta pentru un Cold Cream, cum e cel de la Avène, preţ: 41,7 lei (5).

Produsele cu acid retinoic sunt contraindicate

Dintre produsele destinate îngrijirii feţei, cele care conţin acid retinoic sunt interzise în timpul sarcinii. Această substanţă este folosită în tratamentele antirid şi, în doze mari, poate provoca bebeluşului retard mintal şi defecte cardiace. O cremă antirid fără acid retinoic pe care o poţi folosi este Ystheal de la Avène, preţ: 110,1 lei (6). În caz de pătare a feţei, nu folosi creme depigmentante pe bază de bismut şi de mercur, care au efecte negative pentru făt. De asemenea, sunt interzise peelingurile. O problemă care apare adesea în sarcină este acneea, dar se va remedia după naştere, prin revenirea la normal a nivelului de testosteron din corp. Până atunci, o poţi ţine sub control cu crema antiacneică Oxyance, cu propolis, care nu conţine parabeni şi nici parfum, preţ: 59,9 lei (7).

Fără vopsea de păr în primul trimestru

O altă problemă delicată este vopsirea părului. Aceasta pentru că vopseaua de păr şi revelatorul conţin o mulţime de substanţe toxice, atât prin aplicarea pe scalp, cât şi prin inhalare: phenylendiamina, amoniacul, persulfaţii, hidrogenul peroxid, acetatul de plumb, rezorcina. Pe de altă parte, nu există studii concludente nici măcar în privinţa siguranţei vopselurilor naturale pentru gravide. Aşa că este de preferat să amâni vopsirea părului cel puţin până în trimestrul al doilea de sarcină. În plus, evită sprayurile fixative. Acestea conţin ftalaţi, substanţe care pot afecta dezvoltarea tractului urinar la feţii de sex masculin. Pentru un păr sănătos şi strălucitor, poţi încerca o mască hrănitoare, precum masca bio-organică BIOselect, cu Dictamelia şi ulei de Avocado, preţ: 61 lei (8).

Specialistul nostru

Prof. dr. Anca Zbranca
medic specialist dermatolog

În comparaţie cu medicamentele, nu există dermatocosmetice interzise în perioada de sarcină, pentru simplul fapt că substanţele active ale acestora nu au calitatea de a pătrunde în circulaţia generală şi nu au concentraţia necesară să pătrundă în bariera fetoplacentară. S-ar putea discuta despre utilizarea săpunurilor pentru toaleta intimă, pe care unele femei le utilizează şi în scopuri de spălături vaginale şi ale
căror substanţe ar putea fi absorbite mai uşor de mucoasa genitală. Nu există nicio vopsea de păr din comerţ (deci care a primit aprobările Ministerului Sănătăţii pentru punerea pe piaţă) care să fie interzisă gravidelor. Un lucru valabil pentru orice om, nu numai pentru gravide, este că alergia la vopseaua de păr este un fenomen întâlnit des.

Apelează la dermatocosmetice şi cere părerea farmacistului în privinţa celor mai sigure produse în sarcină.

Confort: Evită produsele parfumate şi manevrele care îţi intoxică organismul.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite