Cât de sănătos este să ai vise erotice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai îndrăzneţe fantezii sexuale sunt trăite uneori în timpul somnului. După o astfel de experienţă te poţi trezi năucit, dar satisfăcut şi cu un zâmbet ştrengăresc pe buze. Şi, totuşi... este normal să avem astfel de vise?

EXCLUSIV! Scandal de proporţii între Casa Armatei şi MISA pe teme sexuale şi de cenzură

Aproximativ 8 la sută din visele unui om au o conotaţie erotică, arată un studiu canadian recent. Iată deci că este puţin probabil să treci prin viaţă fără să fi experimentat aşa ceva.

Şi chiar dacă poate uneori te simţi vinovat după un astfel de vis sau consideri că visele de natură erotică nu au vreo legătură cu modul tău de a fi sau de a gândi, acestea reprezintă de fapt latura sexualităţii tale interioare. Ele au o puternică încărcătură psihologică şi emoţională şi, în general, nu sunt un motiv de îngrijorare, spun specialiştii.

Pot depăşi puterea imaginaţiei

Chiar şi în această epocă a sexualităţii deschise, există persoane care se îngrijorează după ce au avut un vis erotic. Astfel de vise pot fi cu atât mai deranjante dacă în vis faci lucruri care te-ar şoca în viaţa de zi cu zi. De exemplu, o femeie cu o viaţă ordonată şi respectabilă poate fi extrem de tulburată dacă are un vis în care face sex sălbatic cu mai mulţi bărbaţi. Sau un bărbat heterosexual convins poate fi şocat atunci când se trezeşte dintr-un vis în care a întreţinut relaţii homosexuale.

Totuşi, aceste experienţe trebuie luate exact aşa cum vin. Este cea mai bună atitudine pe care ar trebui să o avem în mod normal, recomandă psihologii. Aceasta deoarece până la urmă cu toţii suntem fiinţe sexuale şi, pentru armonia noastră interioară, este important să acceptăm acest lucru.

Se accentuează în caz de frustrări sexuale

Visele erotice pot fi simbolice şi pot exprima o serie de reţineri din viaţa de zi cu zi. Ele vorbesc despre dorinţele ascunse ale fiecăruia. Astfel, visele cu tentă sexuală se accentuează în perioadele în care te confrunţi cu tensiuni sexuale pe care nu le exteriorizezi, cum ar fi, de exemplu, în perioada adolescenţei. Aceasta este o etapă destul de confuză din punct de vedere sexual, iar impulsurile sexuale nu sunt mereu conştientizate şi acceptate.

Astfel de frustrări sunt un motiv pentru care visele sexuale sunt destul de prezente în viaţa adolescenţilor. De asemenea, dacă nu eşti împlinit sexual într-o relaţie, visele erotice pot fi o cale prin care să-ţi exprimi frustrările. O altă explicaţie posibilă a apariţiei unor astfel de vise este o perioadă de abstinenţă prelungită care urmează unei perioade active sexual. Iată de ce astfel de vise pot fi interpretate ca fiind explicaţii ale realităţii sau ca fiind dorinţe ale unei realităţi la care încă nu s-a ajuns.

Atenţie: Un vis erotic care ţi se pare deranjant şi se tot repetă poate avea cauze psihologice.

Pot influenţa benefic relaţia de cuplu

Poate că ţi se pare ruşinos sau încerci să negi faptul că ai avut un vis erotic care ţi-a făcut plăcere. Însă trebuie să recunoşti că astfel de fantezii aduc şi o serie de beneficii atât în dormitor, cât şi în afara lui:

- Îţi pot creşte potenţialul sexual şi capacitatea de a obţine şi de a oferi plăcere.
- Te ajută să-ţi descoperi o altă latură a sexualităţii şi a afectivităţii, influenţând benefic relaţia de cuplu.
- Îţi dezvăluie pasiuni pe care nu ai ştiut niciodată că le ai.
- Dacă au ca temă o situaţie din viaţa reală, îţi pot oferi chiar o soluţie la problemele cu care te confrunţi în acel moment

Când <<scenariile>> din somn te îngrijorează

Majoritatea viselor erotice sunt amuzante şi ar trebui savurate. Totuşi, uneori ele pot implica lucruri pe care nu le-ai face niciodată în realitate, cum ar fi homosexualitatea, violul, incestul sau masochismul. Dacă astfel de vise ţi se par foarte deranjante şi se tot repetă, în spatele lor s-ar putea ascunde unele motive psihologice.

Într-o astfel de situaţie, este indicat să descoperi cauzele cu ajutorul unui psihoterapeut. De asemenea, hipnoterapia te poate ajuta să deţii controlul asupra a ceea ce visezi.

Bărbaţii au mai frecvent vise erotice decât femeile, arată statisticile.

Specialistul nostru
Lena Rusti
psiholog psihoterapeut

image

Visele erotice sunt normale. Însă când ajungem să trăim doar în vis, pot să apară probleme. Iar acest lucru se întâmplă pentru că exacerbarea viselor erotice în raport cu o existenţă lipsită de erotism, dar dorită în mod explicit, poate duce la frustrare şi la naşterea unor comportamente sociale agresive.

Impulsurile sexuale pot fi controlate în mod conştient, prin găsirea unor preocupări care să scoată din noi tensiunea sexuală acumulată (sport, dans, activităţi în care să punem multă pasiune), însă cu asumare din interior.

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite