Cât de mult pui la suflet la serviciu?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă şeful îţi critică munca, percepi acest lucru ca pe un atac personal? Ţi-a spus vreodată un membru al familiei că trebuie să se poarte cu tine „cu mănuşi”, de teamă să nu-ţi rănească sentimentele? Testul următor îţi va arăta dacă eşti sau nu o persoană prea sensibilă.

Hipersensibilitatea nu este neapărat o trăsătură negativă .În general, aceste persoane sunt mai precaute şi au nevoie de mai mult timp ca să reflecteze asupra unei informaţii pentru a lua o decizie. În plus, persoanele sensibile sunt de obicei inteligente, creative, curioase şi meticuloase. Aceşti oameni sunt recunoscuţi pentru intuiţia, empatia şi pentru latura lor spirituală.

Pe de altă parte, această trăsătură îi poate secătui de energie, deoarece ei percep foarte profund energiile transmise de celelalte persoane. De aceea, ei pot îndepărta anumiţi oameni din viaţa lor sau se pot simţi incomod în aglomeraţie. În plus, ei au tendinţa de a-şi face prea multe griji şi sunt uşor de rănit. Răspunde la întrebările următoare pentru a afla dacă sensibilitatea este o trăsătură dominantă a ta.  

1-După ce ai muncit din greu pentru a realiza un proiect, mergi să-l prezinţi şefului tău. Şi, deşi tu consideri că proiectul este perfect realizat, el nu este de aceeaşi părere. Atunci când îţi cere să-i incluzi recomandările lui, atitudinea ta este:

A. ridici din umeri şi modifici proiectul conform recomandărilor lui. Până la urmă, este doar o problemă profesională.
B. îi explici de ce ai abordat proiectul în acel mod, iar apoi faci modificările impuse de el.
C. te simţi înfrânt. Ai investit energie în acest proiect, iar criticile te lovesc în plin.

2-În fiecare vineri, iei prânzul cu un anumit coleg. În­tr-una dintre aceste zile, el merge să ia masa cu un alt coleg, fără să-ţi dea vreo explicaţie. Tu:

A. te gândeşti că cei doi colegi au ceva de discutat şi iei prânzul de unul singur.
B .îi trimiţi un mesaj pentru a te asigura că nu mai luaţi masa împreună în ziua respectivă, iar dacă-ţi confirmă acest lucru, mergi să iei prânzul cu un alt coleg.
C. eşti sigur că s-a supărat pe tine şi-i trimiţi un mesaj prin care-ţi ceri scuze pentru orice posibilă greşeală ai făcut faţă de el.

3-Şeful îi cheamă la el în birou pe toţi membrii departamentului tău, cu excepţia ta, şi face o şedinţă. Confuz pentru că ai fost exclus, tu:

A.  te gândeşti serios la situaţie, însă refuzi să te laşi afectat. Cel mai probabil, şeful tău împarte colegilor mai multe sarcini. Şi dacă este aşa, eşti bucuros că nu ai fost chemat la şedinţă.
B. imediat cum s-a încheiat şedinţa, trimiţi un e-mail unui coleg pentru a-l întreba ce s-a discutat.
C. intri în panică şi consideri că eşti la un pas de a fi concediat. Este timpul să-ţi pui la punct CV-ul.

4-Te afli la o cină cu o serie de clienţi, iar unul dintre aceştia face un comentariu despre tine cum că este admirabil să vezi o persoană cu aşa o poftă de mâncare. Atitudinea ta este:

A. râzi şi continui să-ţi mănânci friptura.
B. iei în considerare faptul că remarca are mai multe sensuri, însă refuzi să te afecteze.
C. roşeşti şi-ţi propui ca data viitoare să comanzi o salată.

5-În urma evaluărilor anuale, şeful menţionează că nu este pe deplin mulţumit de performanţele tale profesionale. În momentul în care-ţi cere o explicaţie pentru acest lucru, tu:

A. îi spui rapid că întotdeauna încerci să dai randament maxim, conform abilităţilor tale. Iar dacă el nu observă acest lucru, nu este vina ta.
B. evident, ai un sentiment de inferioritate, dar încerci să-ţi păstrezi stăpânirea de sine. Îi dai exemple concrete de situaţii în care ai avut performanţe de-a lungul anului.
C. reacţionezi într-un mod emoţional, dar încerci să-ţi suprimi lacrimile.

Rezultat:

A-Tu, sensibil? În niciun caz! De fapt, te afli chiar la polul opus: eşti complet detaşat. Deşi acest lucru poate fi benefic în anumite situaţii, ai putea avea mai mult de câştigat dacă te-ai implica mai mult uneori. Încearcă să găseşti un echilibru!

B-Felicitări! Nu eşti nici excesiv de sensibil, şi nici exagerat de apatic. Deşi din când în când simţi că sentimentele îţi sunt rănite, cel puţin la serviciu îţi controlezi emoţiile. Drept urmare, ceilalţi consideră că eşti un bun confident, o persoană pe care te poţi baza şi, în acelaşi timp, un adevărat profesionist.

C-Eşti o persoană excesiv de sensibilă. Astfel, în loc să abordezi o situaţie în mod pragmatic, ai tendinţa de a reacţiona emoţional. Deşi sensibilitatea de care dai dovadă îi determină pe ceilalţi să ţi se confeseze, acest lucru poate fi în detrimentul carierei tale. Cel puţin în mediul profesional, încearcă să iei criticile în mod constructiv, fără să consideri că cineva are ceva cu tine.

Statistică

Aproape 20% din populaţia lumii are dificultăţi în a-şi controla emoţiile.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite