Care sunt etapele unui peeling profesional

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Care sunt etapele unui peeling profesional
Care sunt etapele unui peeling profesional

Peelingul întinereşte aspectul pielii fără să fie nevoie de bisturiu, drept pentru care este considerat o procedură de înfrumuseţare neinvazivă. Totuşi, presupune arderea controlată a pielii, iar recuperarea durează o săptămână.

Ridurile fine, petele, imperfecţiunile şi efectele produse de arsurile solare asupra tenului pot fi îndepărtate cu ajutorul acestei proceduri, care constă în înlăturarea straturilor de la suprafaţa pielii cu ajutorul unor soluţii chimice.

Acestea se pot aplica atât pe faţă, cât şi pe decolteu şi produc arderi controlate ale pielii. Ulterior, pielea care se vindecă este mai netedă, mai suplă, cu un aspect mai tânăr, iar pistruii şi petele de la acnee pot fi îndepărtate pentru totdeauna.

Rezultatul diferă în funcţie de substanţa folosită

Există două tipuri de preparate chimice care se folosesc pentru peeling: acidul tricloracetic (TCA) şi fenolul. Recomandarea pentru TCA este, în general, pentru suprafeţele de piele sensibilă şi pentru îndepărtarea petelor aflate la suprafaţa tegumentului.

În cazul folosirii acestei substanţe, rezultatele nu sunt vizibile, aşa cum sunt cele obţinute cu fenol, dar există şi avantaje. Esteticianul recomandă această procedură, considerată mai blândă, pentru pielea închisă la culoare, la care diferenţele de nuanţă
se pot accentua dacă este aleasă întinerirea printr-un peeling cu fenol.

Avantajul peelingului cu TCA este că procedura poate fi repetată de mai multe ori şi că pielea îşi păstrează după această procedură capacitatea de a se bronza. În cazul peelingului cu fenol, este obligatorie folosirea cremelor de fotoprotecţie pe toată perioada recuperării, deoarece tegumentul nu mai are capacitatea de a produce pigment.

Se pot îndepărta  şi leziunile precanceroase

Peelingul cu fenol se utilizează pentru a trata ridurile fine faciale, petele cauzate de sarcină, de anticoncepţionale şi de expunerea la soare, precum şi diversele imperfecţiuni ale pielii, inclusiv leziunile precanceroase.

Fiindcă fenolul pătează zonele laterale ale porţiunilor de piele tratate, trebuie folosit pe întreaga faţă sau pe zone de piele unde contrastul cu restul feţei nu este vizibil. Spre deosebire de TCA, fenolul se foloseşte exclusiv pentru pielea feţei. Aplicat pe pielea gâtului sau pe alte zone ale corpului, acesta poate crea cicatrice.

Cum te pregăteşti pentru peeling

Dacă fumezi, va trebui să renunţi la viciu cu două săptămâni înainte de a face procedura, deoarece fumatul afectează circulaţia sângelui până la nivelul pielii şi întârzie vindecarea. De asemenea, va trebui să eviţi unele medicamente, precum aspirina, fiindcă pot întârzia vindecarea.

În plus, medicul îţi va recomanda aplicarea unor creme speciale, care să pregătească pielea înainte de procedură. Va trebui să le foloseşti pentru perioade cuprinse între o lună şi şase săptămâni înainte de procedură.

Pielea se regenerează în 10 zile

Tegumentul nou, care apare după peelingul cu fenol şi care se formează în aproximativ 10 zile, va fi iniţial roşu. Ulterior, roşeaţa se va estompa complet, pe măsură ce are loc cicatrizarea. Această perioadă necesară recuperării poate dura între trei şi şase săptămâni.

Totuşi, în majoritatea cazurilor, te vei putea întoarce la activităţile zilnice obişnuite după o săptămână de la realizarea procedurii. În toată această perioadă, este nevoie să urmezi cu stricteţe sfaturile medicului.

Diferenţe

Peelingul îndepărtează ridurile fine, dar nu poate substitui un lifting facial.

Durează maximum două ore

image

Soluţia pentru peeling acţionează ca un anestezic şi nu vei simţi durere. Dar, cu toate acestea, medicul îţi va da sedative şi înainte, şi după operaţie, pentru a te ajuta să îţi păstrezi relaxarea şi confortul.

Apoi îţi va curăţa faţa şi îţi va aplica o soluţie chimică. Senzaţia pe care o vei resimţi va fi de căldură, dar va trece rapid. După tratament, pielea va fi acoperită cu o cremă specială sau cu o bandă adezivă rezistentă la apă. Un peeling cu fenol durează între una şi două ore, în timp ce peelingul cu TCA poate dura între 5 şi 15 minute.

image

Specialistul nostru


Anca Zbranca
medic primar dermatologie

În funcţie de substanţele chimice folosite, peelingul este recomandat pentru îmbunătăţirea culorii pielii (dicromii, pete metalice, culoare ternă cauzată de nicotină), pentru eliminarea unor mici cicatrice, a urmelor lăsate de acnee, pentru atenuarea ridurilor şi a vergeturilor şi pentru obţinerea unui aspect tonifiat al pielii.

Procedura se poate face pe orice zonă a corpului, dar este preferată pentru zona feţei, a gâtului şi a decolteului. Contraindicaţiile în privinţa efectuării acestei proceduri includ:  cancerele, sarcina, bolile cardiovasculare, insuficienţa renală, hepatita şi bolile psihice. De asemenea, se recomandă precauţie în cazul pacienţilor cu pielea închisă la culoare (fototipul 3 şi 4) şi a celor care prezintă alergii de contact frecvente.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite