Când este normală nevoia de singurătate?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Când este normală nevoia de singurătate?
Când este normală nevoia de singurătate?

Visezi să stai măcar o zi singur, departe de lume, poate pe o plajă însorită sau, pur şi simplu, între pereţii camerei tale? Nimic ieşit din comun. Doar dacă ajungi să preferi singurătatea pe termen lung apar problemele.

Atunci când enumeră lucrurile care îi fac fericiţi, majoritatea oamenilor pun pe primele locuri întâlnirile cu familia, ieşirile cu prietenii şi momentele romantice cu persoana iubită. Există însă unele persoane care pun şi momentele de singurătate în aceeaşi categorie. Dacă te numeri printre cei ce simt din când în când nevoia să fie singuri, află că acest lucru este absolut normal. Ba, mai mult, clipele de solitudine te pot relaxa şi îţi oferă un prilej de a comunica cu tine însuţi.

Solitarii îşi creează propria lume

De regulă, dacă te bucuri de momentele de singurătate la fel de mult ca şi de clipele petrecute cu prietenii tăi cei mai buni înseamnă că ai o legătură specială cu tine însuţi. De fapt, în aceste momente tu nu te simţi singur, ci este ca şi cum te-ai fi reîntâlnit cu un prieten cu care nu ai mai vorbit de mult.

Specialiştii sunt de părere că persoanele cu un potenţial creativ crescut sunt cele care au cea mai mare nevoie de solitudine. Ele profită de aceste clipe pentru a-şi construi propriul univers, în afara lumii exterioare.

De cele mai multe ori, acest univers este populat cu personaje din cărţi sau din filme, este plasat, cu ajutorul imaginaţiei, fie pe o plajă însorită, fie pe un vârf de munte, iar pe fundal se aude muzica preferată.

De ce ne izolăm de prieteni?

Singurătatea devine o problemă atunci când nu te regăseşti în descrierea de mai înainte. Mai precis, atunci când ajungi să preferi momentele de solitudine ieşirilor cu prietenii sau cu familia, iar acestea devin o obişnuinţă. Potrivit specialiştilor, dacă refuzi în mod repetat să socializezi este foarte posibil ca această alegere a ta să aibă la origine o tulburare depresivă.

În general, alegem izolarea socială după o experienţă traumatizantă, după un eşec sau după un eveniment nefericit. De multe ori, stările depresive dispar în timp, fără să fie nevoie de tratament, iar legăturile cu prietenii sunt reluate. Însă, în unele situaţii, este nevoie să te adresezi unui specialist care să te ajute să depăşeşti momentele dificile.

Prea multă izolare dăunează sănătăţii

Nu este vorba doar despre tulburările la nivel psihic ce apar când solitudinea devine un mod de viaţă, ci şi despre afectarea stării de sănătate fizică. Mai multe studii realizate în ultimii ani au arătat că persoanele singuratice au un risc crescut de a suferi de hipertensiune şi au imunitatea scăzută.

În plus, lipsa socializării ar putea fi motivul pentru care o mare parte dintre indivizii singuri suferă de boala Alzheimer. Rezultatele altor studii au arătat chiar că solitudinea este la fel de nocivă precum fumatul.

Uneori nu este alegerea noastră

Sunt şi situaţii în care singurătatea este o stare de fapt, nu alegerea noastră. Cel mai adesea, persoanele în vârstă care au ieşit la pensie şi care şi-au pierdut partenerul de viaţă se simt singure. Cu puţină imaginaţie şi cu multă voinţă, nici în acest caz solitudinea nu este neapărat o problemă. Astfel, persoanele singure pot călători sau îşi pot găsi o preocupare ce le face plăcere: grădinărit, lectură sau lucru de mână.

Specialistul nostru

Lena Rusti psiholog psihoterapeut

Cu toţii avem nevoie de momente cu propria noastră fiinţă. Suntem fiinţe sociale, avem nevoie de compania celorlalţi pentru a ne defini, pentru a ne raporta la ei, pentru a ne dezvolta. În acelaşi timp, momentele de singurătate ne dovedesc că ne simţim bine cu noi înşine, că internalizăm experienţele şi informaţiile pe care le avem despre lume şi despre noi pentru a evolua.

Alternarea celor două moduri de a fi, singur şi cu ceilalţi, trebuie să fie naturală şi adaptată situaţiei (uneori nu putem fi cu altcineva şi folosim faptul că suntem singuri pentru a face ceva ce ne place). Însă a evita compania celorlalţi şi a te simţi bine doar atunci când eşti singur poate deveni o problemă destul de mare, în funcţie de cât de greu îţi este să fii alături de ceilalţi. Căci dacă stai mult timp singur, începi să te alienezi şi rişti să pierzi contactul cu ceilalţi.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite