Aşa faci faţă crizei vârstei a doua!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aşa faci faţă crizei vârstei a doua!
Aşa faci faţă crizei vârstei a doua!

Psihologii spun că până la 40 de ani suntem atât de prinşi în activităţile cotidiene, încât nu avem timp să simţim că îmbătrânim.

Între 40 şi 45 de ani ne confruntăm cu din ce în ce mai multe dovezi că tinereţea noastră nu este veşnică. În timp ce la femei perioada este asociată cu tulburările hormonale ce preced menopauza, în cazul bărbaţilor apar depresii din cauza semnelor organice de declin: slăbiciunea musculară, apariţia unor boli cronice, a  ridurilor şi a părului alb.

Este perioada evaluărilor

Tipic acestui interval de vârstă este faptul că îţi recapitulezi viaţa şi evaluezi cât din ceea ce îţi doreai ai reuşit să faci. În plus, copiii tăi sunt mari şi apare conflictul între generaţii, iar maturizarea lor sexuală coincide cu începutul declinului sexualităţii tale. La toate se adaugă modificările de ordin fizic, ce prezic probleme la nivel senzorial şi motor. De exemplu, la ambele sexe scade acuitatea vizuală şi sensibilitatea gustativă.

De asemenea, resimţi o scădere a forţei musculare şi dificultăţi în coordonarea motorie. Ca urmare, îţi pierzi din rezistenţă şi oboseşti mai repede. Nu este de mirare că, în acest context, cei mai mulţi caută o rezolvare a crizei vârstei a doua prin excese, precum relaţiile amoroase cu persoane mai tinere, apelează la chirurgia reparatorie încercând să dea timpul înapoi sau, din contră, nu văd nicio rezolvare şi se afundă în depresie.

Preţuieşte-ţi experienţa

Apogeul carierei a fost atins până la această vârstă şi unii dintre noi pot simţi că nu mai ţin ritmul cu schimbările „la zi” de la birou. În alte cazuri, poate apărea frustrarea că nu am ajuns în acel punct al carierei în care ne-am dorit când ne-am ales drumul profesional.

Specialiştii spun că acest moment de evaluare este normal, dar tu ar trebui să rămâi optimist. Printre colegii de muncă ţi-ai câştigat prieteni şi ştii atât de multe lucruri despre profesie, încât poţi fi oricând un mentor pentru cei mai tineri care vor să evolueze. Cu siguranţă te vei simţi bine când vei împărtăşi din cunoştinţele tale. Iar acest lucru te va face să fii şi mai conştient de faptul că eşti un om valoros pentru echipă. Anii de muncă au însemnat experienţe diverse, care te fac să ştii mai bine decât oricine cum trebuie să abordezi situaţiile neprevăzute ce i-ar putea speria pe ceilalţi.

Căsnicia, pusă la încercare

În general, apare un dublu standard în privinţa vârstei de mijloc. De exemplu, părul bărbaţilor este perceput drept semn de înţelepciune, fapt care le sporeşte farmecul, în timp ce la femei indică apropierea de menopauză. Această percepţie diferită îţi poate afecta relaţia de cuplu înstrăinându-te de partener.

De aceea, este important să înţelegi ceea ce se întâmplă cu corpul tău şi să accepţi faptul că a îmbătrâni este un proces natural. Ca atare, soluţia nu este să-ţi confirmi vitalitatea punând în pericol lucrurile care-ţi dau stabilitate.

Micile tensiuni cu copiii sunt normale

image


Specialiştii îi numesc pe părinţii aflaţi la această vârstă „generaţia sandviş”,  fiindcă sunt prinşi pe de o parte între propriii părinţi, tot mai bătrâni şi mai neputincioşi şi, pe de altă parte, între propriii copii, care au nevoie de sprijin, dar care sunt adolescenţi şi care se află la rândul lor într-un moment de criză.

Specialistul nostru

Lena Rusti psiholog psihoterapeut

Criza vârstei a doua nu se manifestă extrem de concret, dar există anumite schimbări în ceea ce priveşte comportamentul şi modul de a privi realitatea al persoanelor aflate în această etapă a vieţii. Dacă simţi brusc nevoia de a face lucruri pe care nu te-ai gândit să le faci înainte, dacă începi să-ţi pui întrebări despre sensul vieţii şi despre fericire, dacă începe să te îngrijoreze faptul că îmbătrâneşti, dacă, brusc, viaţa ţi se pare plictisitoare şi cauţi alte obiceiuri, altă companie, îţi doreşti un alt eu, dacă te simţi confuz şi plin de contradicţii în interior, atunci treci printr-o astfel de criză.

Atunci când unul dintre parteneri traversează o astfel de criză, relaţiile pot deveni complicate. Undele de şoc resimţite din cauza crizei în relaţie sunt amortizate atunci când între parteneri există o relaţie sinceră şi deschisă. Iar dacă partenerii se susţin şi se respectă, atunci relaţia are mari şanse să supravieţuiască acestei crize.

Specific

La unii bărbaţi, criza apare când se simt copleşiţi de responsabilităţile familiale.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite