Apa de la robinet, pericol pentru gravide

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar şi cea mai limpede apă de robinet poate fi periculoasă pentru viitorul unui făt, arată un studiu de anvergură publicat de revista "Journal of Epidemyology" Percloretilena (PCE) -

Chiar şi cea mai limpede apă de robinet poate fi periculoasă pentru viitorul unui făt, arată un studiu de anvergură publicat de revista "Journal of Epidemyology"

Percloretilena (PCE) - aceasta este substanţa cea mai periculoasă ce poate veni pe ţeavă odată cu apa de la robinet, substanţă care afectează dezvoltarea fătului. Unele femei care consumă în mod frecvent în perioada sarcinii apă de la robinet pot da naştere unor copii mai slab dezvoltaţi decât normal. Acestea sunt concluziile unui studiu de mare anvergură publicat de "Journal of Epidemiology". Specialiştii au analizat 12.000 de copii născuţi între 1968 şi 1985.

Au fost comparate dimensiunile acestor copii şi corelate cu consumul de apă al mamelor lor. În urma analizării datelor obţinute, s-a descoperit că femeile care au băut apă ce conţinea urme de PCE au un risc de 2,5 ori mai mare decât cele care nu consumă astfel de apă să dea naştere unui copil subdezvoltat sau să piardă sarcina.

Tocmai de aceea, specialiştii recomandă femeilor însărcinate ca pe perioada sarcinii să consume cu predilecţie apă îmbuteliată, controlată din punctul de vedere al compoziţiei chimice.

De multe ori, în timp, ingestia apei potabile poate determina apariţia unor boli extrem de grave. În mod paradoxal, tocmai procedeele fizico-chimice de tratare, folosite în marile oraşe, pot creşte nivelul concentraţiei anumitor substanţe nocive din compoziţia apei de la robinet, susţin cercetătorii care au realizat studiul. Spre exemplu, aluminiul folosit pentru filtrarea apei nu trebuie să depăşească o concentraţie de 0,2 mg/l, potrivit standardelor europene.

Mai multe studii efectuate la Universitatea din Bordeaux, pe aproximativ 3700 de persoane, au arătat spre exemplu că o concentraţie a aluminiului de peste 0,1 mg/l creşte în mod semnificativ riscul de apariţie a bolii Alzheimer.

Plumbul creşte şi riscul de cataractă

Cel mai periculos element este însă plumbul, care apare în apă prin erodarea ţevilor învechite. Este foarte nociv mai ales pentru cei mici, deoarece produce întârzieri în dezvoltarea psihică, tulburări de memorie şi de atenţie. De asemenea, în cazul adulţilor, acumularea plumbului în organism duce la infertilitate masculină, prin scăderea numărului de spermatozoizi. În timp, poate determina şi apariţia cancerului de plămâni sau de stomac.

În general, apa mai acidă şi mai caldă se încarcă mai mult cu plumb în contact cu ţevile construite din acest material. Tocmai de aceea este contraindicată folosirea apei calde, pentru consum sau pentru gătit. Specialiştii atrag de asemenea atenţia asupra necesităţii înlocuirii ţevilor de apă învechite, care cresc în mod semnificativ nivelul plumbului din apa de la robinete.

Un studiu american, publicat de "Journal of the American Medical Association" (JAMA), a demonstrat de asemenea că expunerea îndelungată la plumb poate creşte de trei ori riscul apariţiei unei cataracte. Dr. Debra A. Schaumberg şi o echipă de specialişti de la spitalul Brigham din Boston (Massachusetts) au analizat concentraţia de plumb din oasele a 642 de bărbaţi, incluşi într-un studiu (Normative Aging Study) desfăşurat între 1991 şi 1999.

Specialiştii americani au descoperit după analizarea tuturor datelor că persoanele cu cele mai mari concentraţii de plumb în oase au un risc de trei ori mai mare de a se îmbolnăvi de cataractă, spre deosebire de cele care au un nivel al plumbului mai scăzut. Nu s-a descoperit nicio legătură între nivelul plumbului din sânge şi riscul de cataractă, ci doar între concentraţia din oase şi apariţia bolii. Aceasta demonstrează faptul că doar o expunere îndelungată la concentraţii ridicate de plumb duce la creşterea riscului de cataractă.

15,7% este rata avorturilor spontane la femeile care consumă multă apă de la robinet, faţă de 9,5 la sută, la cele care beau apă minerală sau sucuri naturale de fructe

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite