Adevărul despre cosmeticele naturale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Naturalul este bun, chiar şi în industria frumuseţii. De acord, dar cât de sigur poţi fi că foloseşti într-adevăr un produs bio? Iată ce trebuie să ştii pentru a nu cădea în capcana aşa-ziselor cosmetice naturale.

Cât de naturale sunt „cosmeticele naturale”?

Pentru a fi cu adevărat naturale, produsele cosmetice trebuie să întrunească nişte condiţii clare: aproape toate ingredientele să fie de origine naturală, iar compuşii chimici nu trebuie să fie folosiţi în procesul de fabricare. Dacă produsul conţine paraben, parafină, fenoxietanol, lanolină, parfumuri sau coloranţi de sinteză, este la fel de dăunător ca unul sintetic.

 Ingredientele naturale dispar sau nu au niciun efect dacă produsul care le conţine este în mare parte sintetic. Din păcate, tot mai multe companii din industria cosmeticelor înşală încrederea clienţilor prin afişarea etichetei „natural”, chiar dacă adaugă doar unul sau două ingrediente din natură, restul fiind substanţe chimice.

Compuşii chimici din creme ajung în sânge

Studiile arată că produsele de îngrijire convenţionale, fabricate cu ingrediente petrochimice şi alte substanţe sintetice, sunt în mare parte responsabile pentru problemele dermatologice cu care se confruntă mulţi consumatori. Mai grav este că substanţele chimice din cosmeticele pe care le folosim sunt absorbite de piele şi distribuite în organism prin sânge.

Cercetătorii au semnalat existenţa substanţei paraben în ţesuturile extrase de la pacientele cu cancer de sân. Potrivit studiilor, aceşti conservanţi chimici s-ar fi acumulat în ţesuturile mamare prin folosirea în exces a deodorantelor.

Cum recunoşti produsele naturale?

În primul rând, citeşti eticheta. Printre ingredientele acestor cosmetice nu trebuie să se regăsească niciun conservant sau parfum. În al doilea rând, textura produselor, nefiind rafinată, este mult mai consistentă şi mai grea, ceea ce arată tocmai că nu a trecut printr-un proces artificial de fabricare.

Al treilea indiciu este chiar preţul. Aceste cosmetice, la fel ca toate produsele eco, nu sunt deloc ieftine. Preţul este justificat de ingredientele rare folosite şi de sumele mari cheltuite pentru cercetare.

Părerile sunt împărţite

Cu toate acestea, trebuie să recunoaştem că multe persoane au folosit produse cosmetice care conţin compuşi chimici şi au fost mulţumite de ele. Ba mai mult, reprezentanţii laboratoarelor cosmetice susţin că nici produsele ce folosesc doar esenţe naturale nu sunt foarte bune pentru tenul şi pielea noastră.

Ei sunt de părere că eticheta “natural” nu îi spune, de fapt, consumatorului nimic despre cât de eficient este ingredientul respectiv. Extractul de citrice, de exemplu, este folosit destul de mult în produsele de îngrijire a pielii, deşi se ştie că sucul acestor fructe irită foarte tare pielea.

Specialistul nostru

Nu putem vorbi despre „cosmetice cu adevărat naturale“, deoarece toate substanţele organice se degradează în timp dacă nu se intervine chimic sau termic asupra lor. Există însă remedii naturale, cum ar fi zeama de lămâie, piureul de fructe proaspete, mierea de albine sau gălbenuşul de ou, care, aplicate pe piele pentru scurt timp (cinci-zece minute), pot avea efect benefic (hidratare, decolorare etc.).

Trebuie amintit că termenul de „produs cosmetic natural“ nu garantează nici eficacitatea, nici tolerabilitatea lui pe piele.Numeroase cosmetice care sunt prezentate drept „naturale” nu sunt sigure, deoarece nu sunt produsul unei testări riguroase.

Pe de altă parte, produsele cosmetice cu ingredientele obţinute 100% sintetic, care sunt rezultatul unei cercetări ştiinţifice, chimice, farmacologice şi medicale pot fi extrem de eficiente. Nenumărate „copii“ ale naturii sunt astăzi sintetizate în laborator exact după modelul natural.
Dr. Anca Zbranca
medic specialist dermatolog Clinica Roderma


Păstrează-ţi casa curată cu produse ecologice

Produsele folosite în curăţarea casei poluează şi sunt, de multe ori, toxice, agresive şi irită mâinile, ca urmare a chimicalelor conţinute. De aceea, multe persoane au început să fie interesate de variantele bio de curăţare a casei, dând rapiditatea şi eficienţa produselor pline de chimicale pentru siguranţa soluţiilor de curăţat folosite de bunicile noastre. Ideal ar fi să folosim produse de igienizare organice, care nu afectează cu nimic circuitul natural.

Însă, dacă detergenţii organici se dovedesc a fi costisitori, putem apela la soluţii existente în propria casă. Bicarbonatul de sodiu poate fi folosit pentru eliminarea mirosurilor neplăcute din frigider. Sucul de lămâie amestecat cu ulei de măsline ajută la curăţarea geamurilor, dar şi la lustruirea lemnului.

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite