Acneea trece cu îngrijirea potrivită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acneea, una dintre cele mai supărătoare afecţiuni ale tenului, este o problemă cu care se confruntă atât adolescenţii, cât şi adulţii. Învaţă să eviţi greşelile în tratarea ei.

În afară de neplăcerile de ordin fizic, acneea are un impact emoţional, în special în rândul adolescenţilor. În cele mai multe cazuri, acneea este asociată unei dereglări hormonale. Ea se manifestă în urma suprasecreţiei glandelor sebacee, care determină astuparea porilor. Punctele albe sau negre, coşurile şi chisturile se dezvoltă în porii blocaţi. 

Adevărat şi fals despre acnee

1.Viaţa sexuală influenţează acneea.  FALS

Viaţa sexuală nu face minuni în caz de acnee. În acelaşi timp, nici nu favorizează apariţia coşurilor. Această idee a fost vehiculată multă vreme pentru a descuraja contactele intime premaritale.

2.Transpiraţia agravează erupţia acneei.  ADEVĂRAT

La persoanele care transpiră în urma efortului fizic se produce o dilatare a porilor, care favorizează inflamaţia.

3.Ciocolata determină apariţia coşurilor.  FALS

Cercetările arată că nu există o legătură directă între consumul de ciocolată şi acnee. 

4.Bărbaţii pot face forme mai agresive de acnee.  ADEVĂRAT

Şi bărbaţii, şi femeile sunt predispuşi în egală măsură, dar, în cazul reprezentanţilor sexului puternic, producţia excesivă de testosteron duce la apariţia unei forme severe şi de durată a acneei.

Ce poţi face acasă?

Zona comedoamelor trebuie menţinută curată: alege un săpun blând şi fără parfum. Nu exagera cu curăţarea feţei, pentru că astfel tenul se usucă, iar glandele sebacee vor fi suprasolicitate. Poţi încerca şi comprese cu infuzie de muşeţel, gălbenele şi trei fraţi pătaţi, precum şi măşti de morcov, castravete şi albuş de ou cu lămâie.

Fardurile şi fondul de ten încarcă pielea

Stoarcerea coşurilor este cea mai mare greşeală legată de acnee. Pe lângă înroşirea pielii, poţi rămâne cu cicatrice. Unele produse cosmetice nepotrivite tenului pot produce iritaţii, agravând acneea, iar folosirea fondului de ten şi a pudrei duce la blocarea porilor. Nu te lăsa amăgită de reclamele publicitare care îţi promit că problemele legate de acnee vor dispărea peste noapte: e nevoie de săptămâni pentru rezultate vizibile.

Unele contraceptive ameliorează acneea

Indiferent dacă este vorba despre o acnee simplă sau severă, vizita la medicul dermatolog este obligatorie. Numai în urma consultului de specialitate se stabileşte un plan terapeutic. În cazurile de acnee severă, tratamentul constă în antibiotice (oral şi/sau topic) sau alte medicamente. De asemenea, unele anticoncepţionale dau rezultate bune şi altele, dimpotrivă, pot agrava situaţia. Şi laserul este o variantă de tratament.

Trusa de îngrijire a tenului acneic

Iată ce produse cosmetice poţi încerca pentru tenul acneic:

1 Boréade spumă demachiantă, care îndepărtează machiajul şi purifică în profunzime. Preţ: 52,6 lei.

2 Oxyance gel spumant de curăţare pentru tenul gras. Acest gel se transformă într-o spumă care elimină impurităţile, excesul de sebum şi machiajul. Preţ: 33,8 lei.

3 Oxyance cremă pentru ten acneic purifică pielea datorită conţinutului de propolis, calmează şi menţine pielea suplă. Preţ 49, 1 lei.

4 Avène Cleanance Emulsie. Apa termală din compoziţie reduce iritaţiile, iar vitamina B6 intensifică rolul seboreglator. Preţ: 34 lei.

5 Boréade cremă catifelantă care ajută la îmbunătăţirea aspectului pielii grase şi la corectarea imperfecţiunilor. Preţ: 66,52 lei.

6 Boréade cremă de gomaj pentru faţă ajută pielea să-şi recapete catifelarea, iar porii vor fi mai puţin vizibili. Preţ: 52,6 lei.

image



Specialistul nostru

Prof. dr. Anca Zbranca, medic specialist dermatolog Clinica Roderma, Iaşi

Acneea este o boală complexă, care poate evolua cu leziuni importante, dureroase sau inestetice. Pentru ca pacienţii să nu fie afectaţi psihic, să nu desocializeze, mai ales în cazul adolescenţilor, este foarte important ca prezentarea la medicul dermatolog să fie precoce, iar tratamentul să fie bine adaptat şi condus de medicul dermatolog.

Un pacient cu acnee ar trebui să aibă o igienă riguroasă, să folosească pentru întreţinerea pielii numai produse prescrise de medicul dermatolog, generalist sau, eventual, de farmacist, iar tratamentul să fie condus numai de medicul dermatolog, mai ales în cazul acneei severe. Igiena vieţii, sportul, odihna şi alimentaţia raţională, bogată în vitamine şi minerale ajută pielea să suporte mai uşor tratamentul medicamentos şi dermatologic.

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite