Mi se zbate pleoapa stângă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ai nevoie de un sfat la una dintre problemele tale medicale? Scrie-ne pe adresa redacţiei sau trimite-ne un e-mail şi, în scurt timp, vei primi răspuns de la unul dintre specialiştii noştri.

Am vârsta de 48 de ani şi sufăr de hipertensiune arterială. De mai mult de două luni de zile mi se zbate continuu pleoapa inferioară stângă. Am consultat medicul de familie şi mi-a recomandat un tratament cu aspirină, câte o tabletă de trei ori pe zi.

Pentru o perioadă, simptomele s-au ameliorat, dar acum au revenit. Spasmele apar la ore diferite din zi. Este foarte stresant. Despre ce ar putea fi vorba în cazul meu? Ce mă sfătuiţi să fac?
Zoica, Bucureşti

image

Dr. Radu Leon George
medic de familie
competenţă în fiziokinetoterapie
Clinica Leomedica

Ceea ce descrieţi dvs. are elemente similare cu sindromul de fasciculaţie benignă. De obicei, acest sindrom se manifestă prin contracturi rapide de tip fasciculaţie şi la nivelul muşchilor limbii sau al membrelor. Cauzele afecţiunii sunt diverse şi printre ele se numără: inflamaţie, iritaţie, stres oxidativ, efort fizic îndelungat, anxietate, unele tipuri de medicamente, boala Lyme, contuzii ale coloanei vertebrale, distrofie musculară progresivă, scleroză multiplă.

Ca tratament, se recomandă: odihnă, evitarea stresului şi medicaţie antiinflamatoare. Se mai pot folosi medicamente de tip betablocante (Metoprolol) sau blocante de canale de calciu (Verapamil). Sunt indicate şi suplimentele alimentare cu magneziu şi cu antioxidanţi.

Urmez un tratament corect?


Am 37 de ani și sufăr de hipogonadism hipogonadotrop şi ginecomastie bilaterală. Am urmat un tratament cu Nebido injectabil, Euthyrox tablete şi Naposim. În anul 2002 am fost supus şi unei intervenţii chirurgicale, în urma căreia mi-au fost coborâte ambele testicule în scrot, iar apoi am urmat un tratament cu vitamina E. Tratamentul pe care îl urmez este cel corect?
Tiberiu Majducuşi, Petroşani


image

Prof. dr. Petrişor Geavlete


medic primar urologie
Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Ioan”, Bucureşti

În cazul dvs., antecedentele urologice, şi anume ectopia testiculară bilaterală, pot justifica diagnosticul de hipogonadism hipogonadotrop. Medicamentele pe care medicul vi le-a recomandat reprezintă un tratament hormonal de substituţie şi au scopul de a corecta un deficit de hormoni, pe care organismul dvs. nu îi mai secretă în mod natural. Acest tratament presupune însă şi o urmărire permanentă a diverşilor parametri medicali. De aceea, emiterea unei păreri avizate presupune, obligatoriu, bilanţe complete de tip urologic şi hormonal.

Fetiţa mea tuşeşte de la naştere

Am o fetiţă de 2 ani şi 8 luni şi, de când s-a născut, tuşeşte până ce vomită. A făcut un consult medical din care a reieşit că nu are nimic la plămâni. În plus, mă mai îngrijorează un aspect: bea prea multe lichide. Este la creşă, iar doamnele educatoare spun că mănâncă foarte bine. Totuşi, seara ciuguleşte foarte puţin, iar la culcare bea câte un biberon cu 250 ml de lapte şi alte două-trei porţii în cursul nopţii. Ce ar trebui să fac în continuare?
Carmen Alina Podiuc, Bucureşti

image

Dr. Adrian Dumitrescu


medic specialist pediatrie,
vicepreşedinte Societatea Română de Homeopatie


Vă recomand să faceţi în primul rând un set cât mai complet de investigaţii medicale într-o clinică de specialitate. Părerea mea este că un simplu control pneumologic nu este suficient. De asemenea, este posibil ca fetiţa dvs. să aibă şi reflux gastroesofagian (RGE). Astfel, consultaţi medicul şi în această privinţă. După ce este stabilit diagnosticul clar, medicul vă va îndruma mai departe, pentru a şti ce aveţi de făcut. Puteţi totodată să apelaţi şi la serviciile unui medic de medicină complementară (apifitoterapeut, homeopat).

image


Mă doare toată coloana

Am dureri pe toată coloana, dar mai ales în zona lombară, şi, de aceea, am făcut radiografie, apoi examen RMN pentru coloana lombară. În urma acestora, a rezultat că am discurile L2 şi L4 uşor deshidratate, modificări de semnal osos de tip inflamator, stenoză de canal rahidian prin protruzie discală mediană, hernii intraspongioase.

Am consultat mai mulţi medici, dar părerile sunt împărţite. Am mers la Spitalul de Recuperare Brădet-Argeş şi medicul de acolo mi-a spus că la cei 37 de ani ai mei sunt prea tânără pentru operaţie. Mi-a propus să încerc o cură balneară pentru ameliorare. Ce părere aveţi?
Letiţia Florea, Călineşti, Argeş

image

Dr. Mihaela Roman


reflexoterapeut
medic rezident
recuperare medicală


Nu ştiu ce se înţelege în acest context prin „cură balneară“. Dacă recomandările medicilor pe care i-aţi consultat se referă la un program de recuperare medicală, care să includă şedinţe de kinetoterapie sau de electroterapie, cred că este atitudinea cea mai indicată în acest caz.

Foarte importante sunt semnele obiective şi subiective pe care le manifestaţi (durerile pe care le menţionaţi). După terapie, durerile ar trebui să scadă progresiv în intensitate, până la dispariţie. Dacă acest lucru nu se întâmplă, se va reevalua atitudinea terapeutică şi se va adopta o nouă schemă de tratament.

Este posibil să am noduli vocali?

Sunt fumătoare şi sunt foarte îngrijorată din cauză că am o «jenă» în zona gâtului. Simt ca o apăsare şi îmi dreg vocea foarte des. Acest lucru se întâmplă mai mult în timpul zilei şi spre seară, pentru ca dimineaţa, după odihnă, să mă simt mult mai bine. Am consultat mai mulţi medici, care mi-au dat diagnostice diferite: laringită sau căderi de calciu.

De atunci, evit şi expunerea la soare. Totuşi, am rămas cu această jenă, care devine tot mai neplăcută. Menţionez că toate femeile din familia mea (eu, mama şi bunica) ne plângem de acest disconfort. Ar putea fi vorba de noduli vocali? Ce să fac şi cui să mă adresez?
Alexandra, Constanţa

image

Dr. Cezara Danciu


medic specialist ORL
Spitalul Clinic Colţea


Din câte îmi dau seama din descrierile dvs., nu poate fi vorba despre noduli vocali. Această jenă în gât poate fi cauzată de boala de reflux gastroesofagian şi nu cred că are legătură cu expunerea la soare. De obicei, refluxul se produce şi pe timpul nopţii, din cauza poziţiei de dormit.

Mai mult, această afecţiune poate întreţine o micoză la nivelul cavităţii bucale şi, astfel, s-ar putea explica şi nevoia de a vă drege vocea. Cel mai indicat ar fi să vă adresaţi unui medic ORL, pentru efectuarea unui tranzit baritat pentru reflux şi pentru stabilirea unei conduite terapeutice.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite