«Cum pot preveni parodontoza?»

0
Publicat:
Ultima actualizare:
«Cum pot preveni  parodontoza?»
«Cum pot preveni parodontoza?»

Ai nevoie de un sfat la una dintre problemele tale medicale? Scrie-ne pe adresa redacţiei sau trimite-ne un e-mail şi, în scurt timp, vei primi răspuns de la unul dintre specialiştii noştri.

În mod frecvent, mă confrunt cu sângerări ale gingiilor atunci când mă spăl pe dinţi. De asemenea, am şi o sensibilitate a dinţilor atunci când consum alimente reci, fierbinţi şi dulciuri. Problemele mele însă nu se termină aici, deoarece am şi mici carii dentare. Am auzit că toate aceste probleme pot duce în timp la apariţia parodontozei, ceea ce înseamnă în final pierderea dinţilor. Ce aş putea face pentru a preveni această afecţiune? Există proceduri prin care aş putea descoperi dacă nu cumva am deja un început de parodontoză?
Adrian, Curtea de Argeş

image

Dr. Cristina Răduţoiu


medic primar dentist

Pentru a preveni apariţia parodontozei, trebuie să respectaţi o igienă orală şi dentară riguroasă. Aceasta presupune periajul dinţilor de cel puţin două ori pe zi, folosirea zilnică a aţei dentare şi a apei de gură după periaj. De asemenea, la fiecare şase luni, trebuie să faceţi o vizită la cabinetul stomatologic, pentru o curăţare profesională a dinţilor, care include detartraj şi periaj profesional. Dacă lucraţi într-un mediu toxic, ar trebui să mergeţi la medic pentru control chiar mai des, pentru că expunerea la anumite substanţe creşte riscul de apariţie a bolii. Un factor important în depistarea precoce a parodontozei este examenul complementar, şi anume radiografia panoramică.

«Am abces rece la plămân»

În urma unui consult medical recent, am fost diagnosticată cu abces „rece” la un plămân. Trebuie să menţionez că fac frecvent febră, tuşesc şi am o expectoraţie cu aspect şi miros neplăcute. Sunt îngrijorată din această cauză şi aş dori să ştiu în primul rând de ce apare această boală. De asemenea, aş vrea şi câteva lămuriri referitoare la tratament, deoarece medicul mi-a recomandat o operaţie. Abcesul rece al plămânului se poate trata cu medicamente, fără să fie nevoie de intervenţie chirurgicală? Ar trebui să fac investigaţii suplimentare? Ce riscuri implică o astfel de operaţie?
Gabriela Grecu, Braşov

image

Dr. Magda Ciobanu


medic specialist pneumolog
Institutul de Pneumologie „Marius Nasta”


Abcesul „rece” al plămânului este o formă cronică, prelungită a abcesului pulmonar. Cel mai frecvent, el apare atunci când tratamentul a fost întrerupt prematur, când abcesul iniţial  a fost diagnosticat tardiv sau când agentul infecţios nu a fost sensibil la antibioticele administrate. Prin urmare, îndepărtarea chirurgicală se recomandă dacă medicamentele s-au dovedit ineficiente sau dacă localizarea ori tipul abcesului obligă la acest gest terapeutic. În plus, procedura se poate recomanda şi pentru confirmarea diagnosticului. Dacă nu sunteţi convinsă de necesitatea operaţiei, puteţi să vă adresaţi unui alt medic pentru o a doua
opinie. Riscurile operaţiei depind de starea dvs. generală de sănătate, de localizarea şi de tipul abcesului şi de metoda operatorie.

«Ce remedii pot folosi pentru trombocitemie?»

Am fost diagnosticat recent cu trombocitemie esenţială. Ca să ţin sub control boala, trebuie să merg lunar la spitalul din Piatra Neamţ pentru a face analize şi pentru a mi se scoate sânge, deoarece se îngroaşă. De asemenea, am dureri de cap severe şi trebuie să ţin un regim alimentar drastic. Apelez la dvs. cu rugămintea să-mi recomandaţi un tratament naturist care să amelioreze aceste probleme. Precizez că atunci când fac baie mi se înroşeşte pielea şi am mâncărimi. De aceea, vă rog, dacă aţi putea, să-mi daţi câteva remedii şi pentru alergii.
Constantin Guţu, Piatra Neamţ

image

Dr. Ruxandra Constantina


medic de familie
competenţă în apifitoterapie
reflexoterapeut


Boala de care suferiţi necesită tratament alopat şi supraveghere medicală strictă. Terapiile naturiste pot doar însoţi tratamentul alopat. În acest sens, vă pot recomanda următoarele produse: Tien Hsien Liquid, Carctol, Essiac, Anticarcelin. Aceste produse, ca şi dozele şi timpul de administrare, trebuie prescrise de un medic fitoterapeut. De asemenea, este foarte importantă adoptarea unei diete care să se bazeze pe legume şi pe fructe proaspete, cât mai puţin preparate termic. Benefice pot fi şi curele cu miere de albine şi cu propolis.

«Sunt bune produsele GNLD?»

image

Am citit mai multe articole în care se făceau referiri pozitive la suplimentele nutritive de la GNLD, o firmă americană. Am unele nelămuriri referitor la aceste produse, printre care se numără şi Kal Mag Plus D, Optimal Life Formula, Betaguard sau Omega 3 Salmon Oil Plus. De aceea, vă rog pe dvs. să-mi oferiţi mai multe detalii. Ce părere aveţi despre aceste produse? Aţi auzit de ele? Ar fi indicat să le cumpăr şi să le administrez fără teama efectelor adverse?


Remus Stan, Bucureşti

image

Dr. Radu Leon George


medic de familie,
competenţă
în fiziokinetoterapie

Personal, nu cunosc firma producătoare de care amintiţi. Totuşi, dacă această firmă are avizul Ministerului Sănătăţii înseamnă că produsele au fost testate şi că probabil nu veţi avea nicio problemă. Însă trebuie să ştiţi că suplimentele nutritive nu au parte de aceleaşi testări riguroase ca medicamentele clasice. Produsele par a avea o compoziţie bună, dar nu aş recomanda utilizarea lor pe termen lung decât sub supravegherea unui medic.

«Pot trata petele maronii de pe piele?»

Îmi apar, în special pe faţă, pete maronii ce se aseamănă cu petele ce apar în timpul sarcinii. Vara, aceste pete sunt mai pronunţate. Menţionez că am vârsta de 33 de ani, nu am copii şi nu sunt însărcinată. În schimb, am probleme cu rinichii, fiind diagnosticată cu insuficienţă renală. Ce mă sfătuiţi să fac? Este nevoie să fac anumite investigaţii medicale? Ce tratament ar fi indicat în cazul meu?
Rodica, Câmpulung

image

Prof. dr. Anca Zbranca


medic specialist dermatolog

Petele maronii de pe faţă pot avea mai multe cauze, însă, fără un consult dermatologic, nu vă pot spune dacă este vorba de pete melanice, specifice dermatozei Dubreuille, de o micoză sau de o altă afecţiune. Deo-camdată, până puteţi consulta un medic dermatolog, este indicat să vă feriţi de razele solare. În ceea ce priveşte tratamentul, dacă este vorba doar despre pete melanice, există în farmacii medicamente sau dermatocosmetice care, aplicate local seara, pot decolora zona afectată. De asemenea, în cabinetele dermatologice dotate cu aparatură Laser-YPL se pot face şi tratamente depigmentante. În cazul în care este suspectată o melanoză, trebuie să vi se facă o dermatoscopie sau/şi o biopsie, pentru a vedea dacă nu este vorba despre o modificare de structură celulară.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite