"Am obrazul drept amorţit" - răspunsurile specialiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ai nevoie de un sfat la una dintre problemele tale medicale? Scrie-ne pe adresa redacţiei sau trimite-ne un e-mail şi, în scurt timp, vei primi răspuns de la unul dintre specialiştii noştri.

image

În urmă cu 25 de ani am suferit un accident în urma căruia a rezultat o pareză facială medie difuză, după cum scrie în biletul de externare. Acum, după atâţia ani de la incident, simt încă furnicături sau un fel de amorţeală pe partea dreaptă a feţei.

Sunt foarte îngrijorat din această cauză, pentru că nu ştiu care pot fi consecinţele pe termen lung ale acestui simptom. Aş dori să ştiu ce pot face pentru a scăpa de această problemă. Ce investigaţii trebuie să fac?
Ion Ionel,  Videle

image

Dr. Ioana Mîndruţă


medic primar neurologie
SUUBi

Într-adevăr, există posibilitatea de a ameliora furnicăturile de la nivelul feţei, mai ales dacă acestea au un caracter neplăcut. Pentru aceasta, este nevoie să urmaţi un tratament medicamentos specific. Un astfel de tratament nu îl poate stabili însă decât medicul neurolog, în urma unui consult de specialitate şi a investigaţiilor medicale.

Înainte de a face recomandările terapeutice şi în urma discuţiei cu dvs., medicul va pune în balanţă efectele unui tratament de lungă durată versus caracterul neplăcut al simptomatologiei.

Am 14 ani şi sufăr de insomnie

Am 14 ani şi de ceva timp nu mai pot dormi noaptea. Mă gândesc cum să fac să adorm şi nu reuşesc. Mi
s-a mai întâmplat acest lucru în urmă cu câţiva ani, dar atunci nu puteam dormi fără mama. Acum nu mai dorm cu ea, dar vine uneori la mine să mă liniştească, pentru că, dacă nu adorm până la ora 12.00-1.00 noaptea, intru în panică, încep să plâng şi o chem. Uneori se supără şi mă ceartă, dar, dacă rămâne, adorm mai repede. Ce pot să fac în această situaţie?
Alice, Bucureşti

image

Lena Rusti


psiholog psihoterapeut
Mentarex Consult

Este firesc să ne simţim mai bine atunci când este lângă noi cineva drag, care ne face să ne simţim în siguranţă, ne ocroteşte şi are grijă de noi. Atunci când avem o problemă, de multe ori avem tendinţa de a apela la cei din jurul nostru, nu doar pentru a face lucrurile în locul nostru, ci pur şi simplu pentru a simţi că ne este cineva alături. Însă este minunat când putem găsi acest sentiment şi în interiorul nostru, chiar dacă uneori este mai greu.

Pentru a depăşi această stare, este nevoie ca tu însăţi să te hotărăşti că te poţi simţi bine şi că poţi dormi şi singură. Apoi, renunţă să te mai uiţi la ceas. Culcă-te şi dă-ţi voie să adormi şi să te odihneşti, fără a mai măsura timpul de care ai nevoie pentru a adormi. Vei vedea că te vei simţi mai bine.

Mama mea tuşeşte de peste patru ani

image

Mama mea este cardiacă şi tuşeşte încontinuu de peste patru ani, cu mici pauze de câteva săptămâni. Tusea este productivă şi, deşi am consultat medicul de familie, tratamentul prescris nu a dat rezultatele aşteptate.

Am auzit că este posibil ca tusea să apară ca urmare a bolii cardiovasculare şi a tratamentului cu Enalapril pe care îl urmează. Ce ne sfătuiţi să facem? Cum putem stopa această tuse? Menţionez că mama mea a făcut şi o radiografie pulmonară, în urma căreia nu au fost evidenţiate probleme speciale.
Corina Bote, Bucureşti

image

Dr. Magda Ciobanu


medic pneumolog
Institutul de Pneumologie „Marius Nasta”

Nu de puţine ori se întâmplă ca tusea cronică să apară în urma unor afecţiuni cardiovasculare. De aceea, trebuie să vă adresaţi în primul rând medicului specialist cardiolog. Acesta va face investigaţiile necesare stabilirii unui diagnostic precis şi vă va prescrie un tratament. În cazul mamei dvs, poate fi necesară şi o schimbare a medicaţiei pe care o urmează în prezent, care, într-adevăr, poate fi o cauză a acestui simptom. În cazul în care tusea persistă, este indicat un nou consult pneumologic amănunţit. 

Vreau să mă îngraş!

Am 1.73 m şi 53 kg, ceea ce mi se pare exagerat de puţin pentru înălţimea mea. Încerc să mă mai îngraş, dar nu am deloc poftă de mâncare. Când sunt supărată, stau şi câteva zile fără să mănânc. Am consultat un endocrinolog şi am urmat un tratament, dar fără rezultat. Am luat suplimente cu vitamine, m-am lăsat de fumat, am încercat să duc o viaţă sănătoasă, dar, după o săptămână, senzaţia de foame dispare. Oare trebuie să consult un terapeut? Ce pot să fac ca să mă mai îngraş puţin?
Mirabela, Braşov

image

Livia Nena


biolog nutriţionist
Bio Nutriliv

Într-adevăr, greutatea dvs. actuală este sub greutatea normală. Faptul că nu aveţi deloc poftă de mâncare înseamnă că există o disfuncţie metabolică însoţită de o asimilare deficitară a alimentelor. O cură cu vitamine îmbunătăţeşte de regulă situaţia, corectând funcţia metabolică (prin acest fapt nu trebuie să se înţeleagă că vitaminele îngraşă).

Având în vedere însă faptul că suplimentele vitaminice nu au avut efect în cazul dvs., ar trebui să faceţi un control endocrinologic, pentru că ar putea fi vorba de hipertiroidie. Sfatul meu este să renunţaţi la fumat, să aveţi o alimentaţie echilibrată, care să conţină cereale integrale, proteine, fructe şi legume şi să faceţi exerciţii fizice, care să activeze respiraţia la nivel celular.

Cum îmi pot ajuta mama?

Mama mea are 65 de ani şi a fost operată de litiază renală, suferă de hipertensiune arterială şi are noduli tiroidieni. În prezent, urmează un tratament cu Euthyrox şi cu vitamina E şi ia medicamente pentru inimă. De două luni are senzaţia că faţa îi ia foc, dar fără să apară şi roşeaţă. Ce aş putea face pentru ea? La ce medic să o duc?
Flavia Persa, Buzău

image

Dr. Radu Leon George


medic de familie,
competenţă în fiziokinetoterapie
Clinica Leomedica

În cazul mamei dvs., ar fi indicat (după un consult cardiologic, evident) să fie operaţi acei noduli tiroidieni şi să menţineţi legătura cu medicul endocrinolog, pentru că uneori este nevoie să fie schimbat dozajul de Euthyrox.

Vitamina E previne formarea cheagurilor de sânge şi scade colesterolul LDL, dar nu este bine să fie luată în combinaţie cu medicamente care „subţiază” sângele, cum ar fi Aspenterul. În doze mari, vitamina E poate da hipertensiune arterială şi poate interfera cu metabolismul tiroidian.

În plus, Euthyroxul, dacă nu este administrat în dozajul corect, poate da tahicardie, dureri retrosternale şi senzaţia de căldură la nivelul pielii. De aceea, vă recomand intervenţia chirurgicală, urmată de o strictă supraveghere cardiologică şi endocrinologică.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite