«Copilul meu este mofturos la mâncare»

0
Publicat:
Ultima actualizare:
«Copilul meu este mofturos la mâncare»
«Copilul meu este mofturos la mâncare»

Ai nevoie de un sfat la una dintre problemele tale medicale? Scrie-ne pe adresa redacţiei sau trimite-ne un e-mail şi, în Scurt timp, vei primi răspuns de la unul dintre specialiştii noştri.

Am un băieţel în vârstă de 5 ani şi pur şi simplu nu mă mai înţeleg cu el în ceea ce priveşte mâncarea. Oricât aş încerca să-l ademenesc cu diverse bunătăţi şi indiferent de metodele pe care le aplic, nimic nu dă rezultate.

Nu mănâncă decât ce şi când vrea el. Ar vrea tot timpul ali-mente tip fast-food şi dulciuri. Ştiu însă că, pe termen lung, acest tip de alimentaţie îi poate face rău. Ce pot face pentru a-l determina să aibă un program de masă normal şi sănătos?Alina Ion, Bacău

image

Lena Rusti


psiholog
psihoterapeut


De obicei, copilul nu devine mofturos la mâncare din senin. El obţine ceva prin faptul că mănâncă mai greu, cu multe insistenţe, şi doar ceea ce vrea el. Astfel, lumea este în jurul lui, iar la momentul mesei el devine personajul principal. Dacă doriţi să rezolvaţi această situaţie, trebuie să acţionaţi cu hotărâre şi răbdare.

Discutaţi cu copilul despre importanţa şi respectarea programului de masă. Iar atunci când vine ora mesei, îi puteţi permite să aleagă dacă va mânca sau nu, însă anunţaţi-l cu privire la următoarea oră de masă. În acest fel, el va şti că, dacă nu mănâncă acum, va trebui să aştepte până data viitoare. Poate părea dificil la început, dar apoi se va obişnui şi va deveni ceva firesc.

«Ce dietă trebuie să urmez în sarcină?»

Sunt însărcinată în trei luni şi, până în acest moment, medicul mi-a spus că totul decurge normal. Perioada de greţuri a trecut şi acum am început să am diverse pofte. Am tendinţa să mănânc mai mult decât de obicei, iar familia spune că aşa este normal şi că acum trebuie să mănânc pentru doi.

Însă pe mine mă preocupă tipul de alimentaţie pe care ar trebui să-l urmez în această perioadă, pentru că nu aş vrea să mă îngraş foarte tare, dar nici să privez copilul de nutrienţii de care are nevoie. De aceea am apelat la dvs. Mă puteţi ajuta cu câteva sfaturi în acest sens? Cătălina, Braşov

image

Livia Nena


biolog nutriţionist

O viitoare mămică trebuie să aibă o dietă complexă, în care accentul să se pună pe calitate şi nu pe cantitatea de mâncare consumată.  Sfatul meu este să consumaţi cât mai multe fructe, legume, lactate, carne slabă de pui sau de vită şi cereale integrale.

Peştele (de preferat cel proaspăt) este şi el recomandat datorită conţinutului de acizi graşi omega 3, cu mari beneficii asupra dezvoltării sistemului imunitar al fătului. Trebuie să ţineţi cont că aceste alimente trebuie repartizate pe parcursul unei zile în trei mese principale şi două gustări. În concluzie, nu exageraţi în ceea ce priveşte cantitatea, deoarece poate duce chiar la complicaţii ale sarcinii.

«Mă confrunt cu o hemoragie puternică»

Am vârsta de 50 de ani şi de anul trecut am început să am probleme cu menstruaţia: când se opreşte pentru câteva luni, când vine foarte abundent. Timp de trei luni am luat cyclo-proginova. Atunci s-a normalizat şi, după aceea, trei luni a lipsit în totalitate. Apoi însă a revenit foarte abundent şi cu greu s-a oprit după trei săptămâni.

Acum am hemoragie din nou. Nu mai am putere să merg nici până la baie. Am dureri mari de burtă şi temperatura de 38 de grade Celsius. Precizez că sufăr şi de rectocolită ulcero-hemoragică şi de anemie feriprivă, pentru care urmez tratament. Ce mă sfătuiţi? Ce medic să consult? Melinda Pop, Arad

image

Dr. Alexandra Crişan


medic primar
obstetrică-ginecologie
Spitalul Clinic Filantropia

Menopauza se instalează în mod fiziologic între vârsta de 49 şi 51 de ani. Practic, dvs. sunteţi în perioada de pre- sau de perimenopauză. Însă dacă această trecere la menopauză se face atât de agresiv, după cum descrieţi dvs., cu sângerări abundente şi neregulate, se impune fără nicio rezervă un chiuretaj.

Mai exact, este vorba de un chiuretaj hemostatic şi biopsic, ce va avea un dublu rol: de a opri sângerarea şi, în funcţie de rezultatul examenului histopatologic, să determine adevărata cauză a acestor sângerări. În concluzie, sfatul meu este să vă prezentaţi urgent la medicul ginecolog pentru a face această intervenţie. Având în vedere că suferiţi deja de anemie, această pierdere de sânge nu poate decât să vă agraveze starea de sănătate.

«Este nevoie să fac implant dentar?»

image

Sunt de câţiva ani „purtătoarea” unor lucrări fixe, pentru montarea cărora s-a procedat la o pilire excesivă a molarilor de legătură. Deoarece după circa un an unul dintre aceştia s-a retezat sub lucrare, aceasta a trebuit refăcută, fiind necesară pilirea altui canin.



Anul trecut am mers la un alt cabinet, unde am făcut o radiografie din care a reieşit că toate cele trei lucrări sunt compromise. Osul maxilarelor s-a retras şi trebuie extras în întregime, iar apoi trebuie să se recurgă la proteză mobilă sau la implant dentar. Unde mă sfătuiţi să merg pentru a găsi îngrijirea de care am nevoie? M. Teodorescu, Bucureşti

image

Dr. Cristina Răduţoiu


medic primar
stomatologie generală, endodontist


În cazul dvs. este important de ştiut vârsta şi profesia pe care o aveţi. Nu vă pot spune cu certitudine dacă diagnosticul pus în urma consultului medical anterior este corect decât după ce văd radiografia respectivă. Ar fi util să văd şi o ortopantomogramă digitală, dacă aveţi. Dar cel mai indicat ar fi să faceţi o nouă consultaţie completă, care să includă un examen loco-regional, precum şi o cercetare a modelelor de studiu şi a radiografiilor.

«Reflexoterapia ajută în cazul durerilor?»

image

Sufăr de dischinezie biliară, de constipaţie şi de tulburări digestive. În acelaşi timp, am dureri la nivelul mai multor articulaţii (genunchi, glezne, coloană lombară). Aceste simptome se accentuează dimineaţa şi la sfârşitul zilei. Am urmat mai multe tratamente medicamentoase la recomandarea medicului, însă acestea au ameliorat doar într-o mică măsură constipaţia şi durerile de la nivelul oaselor. Aş vrea să ştiu dacă reflexoterapia poate să mă ajute. Câte şedinţe ar trebui să fac şi pe ce perioadă de timp? Marian, Craiova

image

Dr. Ruxandra Constantina


medic de familie,
competenţă în apifitoterapie,
reflexoterapeut

Reflexoterapia poate da rezultate foarte bune în afecţiunile descrise de dvs., mai ales pe termen lung. Însă, în primul rând, trebuie să consultaţi un specialist în reflexoterapie care să stabilească cu exactitate tratamentul potrivit dvs. Aceasta deoarece, în general, această terapie se face individualizat, în funcţie de pacient şi de afecţiunile pe care acesta le prezintă.

Se poate face o cură de 7-10 şedinţe, una pe zi sau una la două zile. După o perioadă de pauză, se poate relua ciclul sau se pot efectua câte două-trei şedinţe pe săptămână. Pentru rezultate excelente, este util să asociaţi această terapie cu o dietă corespunzătoare şi cu un tratament alopat sau naturist.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite