«Sunt normale erecţiile la copiii mici?»

0
Publicat:
Ultima actualizare:
«Sunt normale erecţiile la copiii mici?»
«Sunt normale erecţiile la copiii mici?»

Ai nevoie de un sfat la una dintre problemele tale medicale? Scrie-ne pe adresa redacţiei sau trimite-ne un e-mail şi, în scurt timp, vei primi răspuns de la unul dintre specialiştii noştri.

«De ce îmi apar afte?»

De aproximativ doi ani, îmi apar în mod frecvent afte în cavitatea bucală, în special pe interiorul obrajilor. Acestea sunt foarte dureroase şi mă jenează mai ales atunci când mănânc. De obicei, nu apelez la un tratament şi aftele trec de la sine în câteva zile. Totuşi, nu înţeleg de ce apar atât de des. Este nevoie să mă adresez unui medic şi să fac analize medicale? Care ar putea fi cauza unor astfel de probleme? Ar trebui să urmez totuşi un tratament?Claudiu, Bucureşti

Aftele sunt leziuni ale mucoasei bucale, afecţiunea mai numindu‑se şi stomatită aftoasă. Cauzele apariţiei aftelor sunt multiple: diverse tipuri de virusuri ce sunt contractate de obicei pe fondul unui sistem imunitar slăbit, stresul şi reacţiile de tip alergic la alimente bogate în histamină, precum brânză cu mucegai, nuci, alune, migdale, ciocolată, caise sau ananas.

Alte cauze sunt cele mecanice, precum traumatismele (muşcarea mucoasei, perierea agresivă a dinţilor sau purtarea aparatelor dentare). Într-adevăr, în general, aftele dispar în aproximativ zece zile, chiar şi fără tratament. Sfatul meu este să vă adresaţi totuşi medicului dentist.

image


Dr. Radu Leon George medic de familie,competenţă în fiziokinetoterapie

«Sunt normale erecţiile la copiii mici?»

Am un băieţel în vârstă de un an şi opt luni care are, în ultima perioadă, tot mai frecvent, erecţii pe care le observ în timp ce-l îmbăiez. Precizez că este un băieţel perfect sănătos şi cu preocupări absolut normale pentru vârsta lui. Totuşi, în trecut, băieţelul a necesitat decalotarea mecanică periodică, pe care i-am făcut-o pe parcursul a opt luni, dar acum totul este în regulă. Aş vrea să ştiu dacă aceste erecţii, care apar de două-trei ori pe zi, sunt un simptom al vreunei probleme sau sunt normale. Iar dacă sunt normale, ce explicaţie există pentru apariţia lor? Dacă nu, care ar fi tulburările pe care le ascunde şi cui ar trebui să mă adresez pentru tratament?Andreea, Vâlcea

Suntem fiinţe sexuale încă de dinainte de a ne naşte, la feţii masculini fiind observate erecţii încă din perioada uterină. Un băieţel poate avea o erecţie atunci când este atins în timpul băii, când se freacă de scutec sau când este alăptat.

Mângâierile pentru liniştire, masajul, ştergerea corpului după baie, schimbarea scutecelor, orice mişcare făcută poate declanşa o stare de excitare. Erecţiile clitoridiene ale fetiţelor sunt probabil tot atât de frecvente, dar mai puţin remarcate. Iar explorarea organelor sexuale la această vârstă face parte dintr-un mod natural de explorare a corpului. Aceste manifestări nu necesită nicio intervenţie din partea părinţilor. Dimpotrivă, orice demers care vizează întreruperea explorării va stârni şi mai mult interesul copilului.

image


Dr. Adrian Dumitrescu, medic specialist pediatru, Vicepreşedinte Societatea Română de Homeopatie

«Fiul meu are coji pe scalp»

Am un băiat de 12 ani care, deşi se spală pe cap de două ori pe săptămână, are foarte multă mătreaţă. De fapt, pot spune că pe pielea capului sunt coji care s-au tot înmulţit şi arată dizgraţios. Nu mai ştim ce tratamente să facem, la ce remedii să mai recurgem pentru a reuşi să scape de această problemă, care îl face să se simtă stânjenit şi la şcoală, şi la antrenamentele de fotbal. Până acum, am folosit fiole de regenerare a părului de la Gerovital şi şampon antimătreaţă, dar niciun rezultat. Ce sfat îmi puteţi da? De ce credeţi că are astfel de probleme? Clementina Lupescu, Braşov

Din ceea ce descrieţi, copilul dvs. are fie o dermită micotică, fie un psoriazis al pielii capului. Ambele situaţii pot fi rezolvate cu condiţia să fie consultat de un medic dermatolog, să i se facă un examen micologic şi, în funcţie de diagnostic, să i se prescrie un tratament.

Niciunul dintre medicamentele recomandate în astfel de cazuri nu poate fi cumpărat sau administrat fără prescripţie medicală. Până la consultul specializat, fiul dvs. poate să se spele pe cap o dată la două zile cu unul dintre şampoanele: Squaphane, Selegel, Node DS sau Kertiol S. Indiferent de produsul ales, trebuie să ţineţi cont că spuma trebuie lăsată să acţioneze timp de cinci minute pe scalp şi apoi clătită. Tratamentul se face timp de 30 de zile.

image


Prof. dr. Anca Zbranca medic specialist dermatolog

«Ce dietă este indicată în afecţiunile ficatului?»

Mi-am făcut recent analizele de sânge şi valoa-rea fibrogenului şi cea a bilirubinei au ieşit uşor crescute. Medicul de familie mi-a dat o trimi-tere către secţia de boli infecţioase şi mi-a spus că ar trebui să încep să ţin regim alimentar. Sunt îngrijorată de aceste rezultate, pentru că, în urmă cu şase ani, am suferit de hepatita A şi mă gândesc că poate am rămas cu o sensibilitate la ficat. Ce dietă ar trebui să urmez? Elena, Timişoara

Problemele ficatului presupun un regim alimentar din care să fie eliminate prăjelile şi grăsimile animale. Trebuie să evitaţi mai ales carnea de porc şi derivatele ei, de tipul mezelurilor, laptele gras şi să nu consumaţi ouă în exces. De asemenea, trebuie să limitaţi consumul de sare şi de băuturi alcoolice. Nocivi pentru sănătatea ficatului sunt şi aditivii alimentari. Medicamentele administrate în exces sau antibioticele luate fără prescripţie medicală pot să afecteze considerabil funcţia hepatică.

image


Livia Nena biolog nutriţionist

«Pot trata negii cu remedii naturale?»

De când eram copil, îmi apar veruci pe corp, care au o culoare maro închis. Acestea sunt nedureroase, dar sunt de-ranjante. Medicul dermatolog a cau-terizat doi dintre aceşti negi şi s-au vindecat. Totuşi, procedura este de durată şi incomodă şi, de aceea, vă rog să-mi recomandaţi alte tratamente alternative.

Am citit despre diverse preparate cu acid salicilic (gel, loţiuni, pansamente, unguente), unele capsule sau fiole cu ulei de ficat de cod şi cu vitamina A. Am auzit că este bună şi coaja de banană aplicată direct pe verucă. Ce opinie aveţi despre astfel de remedii şi ce îmi recomandaţi dvs.?Laurenţiu Ploscaru, Piteşti

Există numeroase tratamente naturiste care pot determina dispariţia negilor, însă eficacitatea lor variază de la o persoană la alta. Recomandat în astfel de cazuri este sucul proaspăt de rostopască. Se pune câte o picătură din acest suc pe fiecare verucă, se lasă să se usuce şi, după două-trei ore, se aplică o altă picătură, repetându-se acest procedeu de trei-patru ori pe zi.

Trebuie să evitaţi atingerea zonelor neafectate de negi cu suc, deoarece acesta are acţiune caustică şi poate produce arsuri sau chiar ulceraţii. Util este şi să aplicaţi pe veruci, de trei ori pe zi, câte două-trei picături de ulei esenţial din: arbore de lămâie, chiparos, levănţică, germeni de grâu. Uleiurile se pot cumpăra de la orice magazin de produse naturiste.

image


Dr. Ruxandra Constantina medic de familie competenţă în apifitoterapie reflexoterapeut

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite