Am dureri de cap şi pierderi de memorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ai nevoie de un sfat la una dintre problemele tale medicale? Scrie-ne pe adresa redacţiei sau trimite-ne un e-mail şi, în scurt timp, vei primi răspuns de la unul dintre specialiştii noştri.

De aproape doi ani mă confrunt cu dureri de cap şi de ochi. Aceste simptome sunt însoţite de ameţeli şi de pierderi de memorie de scurtă durată.

Am vârsta de 24 de ani şi, iniţial, am crezut că stresul este vinovat, dar am avut şi o perioadă în care n-am mers la serviciu şi aveam aceleaşi simptome. Uneori, chiar şi când stau în repaus simt un fel de palpitaţii la inimă. Ce medic trebuie să consult?
Cristian, Suceava

image

Dr. Ioana Mîndruţă
medic primar neurologie
Spitalul Universitar
de Urgenţă Bucureşti


Simptomatologia descrisă de dvs. este foarte sugestivă pentru anxietate. Probabil că are legătura cu anumite preocupări care vă frământă. Tulburarea de memorie este cu siguranţă o tulburare de atenţie şi are aceeaşi explicaţie. Faptul că aţi avut o perioadă în care nu aţi mers la serviciu, iar situaţia nu s-a îmbunătăţit nu este ceva relevant.

Aceasta deoarece munca nu este singurul factor de stres din viaţa noastră. Aceste detalii complicate trebuie explorate cu ajutorul unui psihiatru sau psiholog. Sfatul meu este deci să consultaţi un astfel de medic.

Transpir din cauza emoţiilor?

image



Am 33 de ani şi sunt o fire foarte emotivă. Cred că din această cauză, indiferent de anotimp, transpir foarte mult, mai ales în zona picioarelor. Problema este atât de mare, încât mi se încreţeşte pielea şi are un miros foarte urât. Am schimbat încălţămintea şi ciorapii, dar degeaba. Nu pot să merg la medic sau în vizită la cineva, pentru că mi-e ruşine să mă descalţ. Menţionez că sunt şi foarte nervoasă şi stresată. Acest simptom apare pe sistem nervos? Ce mă sfătuiţi să fac?
Carmen Alina Podiuc, Bucureşti

image

Lena Rusti
psiholog
psihoterapeut
Mentarex Consult


În cazul dvs., este nevoie în primul rând să faceţi un set de analize medicale şi să consultaţi medicul pentru a vedea dacă nu aveţi alte probleme de sănătate care vă afectează nivelul transpiraţiei. Abia după aceea, o să puteţi şti dacă este vorba de o cauză psihosomatică. Sfatul meu este să încercaţi să căutaţi modalităţi simple, prin care să vă faceţi viaţa mai liniştită şi mai frumoasă, în măsura în care acest lucru este posibil. De asemenea, trebuie să aveţi încredere în dvs. şi să încercaţi să vă exprimaţi emoţiile fără agresivitate.

Este nevoie să port aparat auditiv?

În urmă cu 35 de ani, am fost operată de otoscleroză bilaterală la urechea stângă. Totuşi, în momentul de faţă, continui să am dureri de cap, vâjâituri şi pocnituri în ambele urechi. Menţionez că am vârsta de 63 de ani şi sufăr şi de spondiloză, pentru care urmez un tratament cu Secatoxin, Piracetam şi Betaserc. Vă rog să-mi daţi un sfat legat de tratamentul pe care aş putea să-l mai iau şi de regimul pe care ar trebui să-l urmez. Ar trebui să port un aparat auditiv?
Vasilica Ghinea, Bucureşti

image

Dr. Cezara Danciu
medic specialist ORL
Spitalul Clinic Colţea


Otoscleroza este o boală a urechii medii, în urma căreia lanţul oscicular este blocat, iar vibraţiile timpanului  nu mai sunt transmise urechii interne. Menţionez că durerile de cap nu pot fi determinate de otoscleroză şi, de aceea, trebuie investigat acest simptom. Tinitusul, adică ţiuiturile în urechi, poate fi cauzat de spondiloza cervicală sau de o eventuală hipertensiune arterială.

Tratamentul pe care l-aţi urmat a fost foarte bun şi nu necesită vreo completare, decât simplul fapt să nu staţi în linişte deplină, pentru că aceasta accentuează tinitusul. De aceea, trebuie să aveţi tot timpul un radio în surdină, pentru a vă distrage atenţia. Există aparate auditive care pot îmbunătăţi auzul şi ameliora tinitusul. Aceste aparate sunt compensate de casa de asigurări de sănătate, în limita a 900 de lei.

Sora mea are probleme de vedere

Sora mea în vârstă de 44 de ani are mari pro­bleme de vedere. A consultat un medic oftalmolog şi, în urma investigaţiilor medicale, a fost diagnosticată cu keratoconus. Grosimea corneei este de 0,300 mm, iar acuitatea vizuală a început să-i scadă din ce în ce mai mult. Care este evoluţia acestei boli? Ce tratament ar trebui să urmeze? Există vreo posibilitate de tratament? Ce ne sfătuiţi să facem în continuare?
Elena, Gorj

image

Dr. Adina Grigorescu
medic specialist oftalmolog
Clinica Endocenter


Keratoconusul este o afecţiune oculară neinflamatorie, însoţită de o scădere semnificativă a vederii, determinată de astigmatismul miopic neregulat. Tratamentul în stadiile incipiente constă în corecţia optică cu ochelari sau cu lentile de contact rigide, care mai aplatizează corneea.

În acelaşi scop, medicul vă poate recomanda implantarea de inele intracorneene (în grosimea corneei). În ultimii ani, a luat amploare o nouă metodă terapeutică pentru stoparea evoluţiei bolii, prin creşterea rezistenţei corneei, şi anume crosslinking-ul cornean. În cazurile severe, tratamentul indicat este transplantul de cornee.

Cu ce pot înlocui medicamentul prescris?

Mama mea a fost diagnosticată recent cu polimiozită, din cauza căreia are dureri şi contracturi musculare. Pentru a trata boala, medicul i-a prescris, pe lângă tratamentul cu Medrol, şi un alt medicament: Glicocol. Problema este că nu am găsit acest medicament în nicio farmacie. Din câte am auzit, pastilele de Glicocol nu se mai fabrică. Rugămintea mea este să-mi spuneţi cu ce se poate înlocui acest medicament. Există posibilitatea să fie procurat din străinătate?
Felicia Borza, Urziceni

image

Dr. Radu Leon George
medic de familie
competenţă în fiziokinetoterapie
Clinica Leomedica


Glicocolul este un aminoacid pe care medicii îl recomandă pentru întreţinerea masei musculare şi este necesar în patologia de care suferă mama dvs. Tratamentul este indicat şi în distrofia musculară progresivă, fiind, de asemenea, folosit ca vasodilatator coronarian. La noi în ţară există produse care conţin ingredientul activ al Glicocolului, dar, din păcate, nu în acelaşi dozaj.

În plus, aceste produse conţin şi alte substanţe, care nu sunt foarte indicate în acest caz. Cosultaţi medicul care o ţine sub observaţie pe mama dvs., pentru a-i cere părerea în ceea ce priveşte includerea în tratament a medicamentelor Efortex şi Vitaspol. De asemenea, puteţi accesa online şi site-ul www.cosmos.com, unde au şi alte produse cu glicocol.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite