«Îmi ţiuie urechile»

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Adevărul
Foto: Adevărul

Ai nevoie de un sfat la una dintre problemele tale medicale? Scrie-ne pe adresa redacţiei sau trimite-ne un e-mail şi, în scurt timp, vei primi răspuns de la unul dintre specialiştii noştri.

«Îmi ţiuie urechile»

De cinci ani, îmi ţiuie urechea dreaptă şi, deşi am consultat mai mulţi medici şi am urmat diverse tratamente, simptomul tot apare. Am făcut şi un consult ORL, iar diagnosticul a fost de hipoacuzie. Acum nici nu prea aud cu urechea dreaptă. Problema este că a început şi urechea stângă să ţiuie.

Am lucrat într‑un abator, în frig, şi de atunci am şi o durere persistentă de cap. Medicii spun că nu se oxigenează bine creierul, fiecare îmi recomandă un alt tratament, însă durerea este aceeaşi. Menţionez că am făcut tomograf, rezonanţă magnetică şi multe alte investigaţii pentru sinuzită, dar toate au ieşit negative. Ce mă sfătuiţi să fac? Radu, Bacău

Ţiuitul pe care îl aveţi în urechi se numeşte tinitus şi este foarte dificil să dispară definitiv, indiferent de tratamentul pe care îl urmaţi. Totuşi, există aparate auditive ce reduc mult acest zgomot deranjant şi care vă ajută, în acelaşi timp, şi să auziţi, rezolvând problema hipoacuziei. Cu toate acestea, este important să faceţi o audiogramă, pentru a vedea gradul de hipoacuzie. Spuneţi că aveţi dureri de cap, însă în această chestiune ar fi fost util să precizaţi dacă mai lucraţi în mediu rece sau dacă aţi schimbat domeniul de activitate.

Dr. Cezara Danciu medic specialist ORL Spitalul Colţea

«Sufăr de boala rinichilor polichistici»

Am vrut să găsesc mai multe detalii despre boala rinichilor polichistici, dar din majoritatea informaţiilor găsite reiese că nu există tratament, singura şansă fiind transplantul renal. De aceea, mă tot întreb de ce nu se fac mai multe cercetări, să se descopere un tratament eficient.

Menţionez că deja am creatinina 2,54, dar cel mai grav este că şi fiica mea a moştenit boala. Nu ştiu dacă eu am să mai apuc „marea descoperire", dar ar trebui făcut ceva pentru generaţiile care vin. Apelez la dvs., ca să-mi spuneţi ce ar trebui să fac mai concret pentru încetinirea evoluţiei bolii. Există un tratament naturist care să ne ajute cât de cât? Cristian, Piteşti

Există studii despre această boală şi medicamente noi, care nu au fost încă testate pe oameni, dar în scurt timp un tratament va apărea. În ceea ce priveşte terapia naturistă, sunt indicate băi de şezut cu infuzie din coada-calului, cataplasme calde cu frunze zdrobite de varză şi cu sucuri din coacăze sau din zmeură, diluate cu apă. Splinuţa este o plantă cu calităţi deosebite pentru tratarea afecţiunilor renale.

Cel mai bine este să beţi un ceai preparat din splinuţă, în amestec cu drăgaică şi cu urzica-moartă galbenă sau albă. Plantele se amestecă în părţi egale, se pune o linguriţă cu vârf la 250 ml de apă fiartă şi se lasă la infuzat cinci minute. Se beau câte trei-patru căni pe zi. Sfatul meu este să consultaţi un medic fitoterapeut care să vă prescrie un tratament individualizat.

Dr. Ruxandra Constantina competenţă în apifitoterapie reflexoterapeut

«Cum se tratează fractura de coccis?»

Am 57 de ani şi, în urmă cu trei săptămâni, am suferit o fractură de coccis. De atunci, a început o perioadă dificilă, în sensul că am dureri în permanenţă, uneori insuportabile. Nu mă pot deplasa decât cu foarte mare dificultate şi, de aceea, stau numai în pat lateral şi pe burtă (pe şezut nu pot sta nici măcar pe colac).

De asemenea, sufăr şi de osteoporoză, de reflux gastroesofagian şi de hernie hiatală. Acum, am şi o stare de anxietate şi plâng foarte des, văzându-mă în această situaţie. Ştiu că fractura de coccis este foarte rară şi vă rog să mă sfătuiţi cum trebuie să procedez în continuare. Maria S., Bucureştic

Fractura de coccis se sudează de la sine, iar poziţiile în care vă odihniţi sunt binevenite. Puteţi sta şi în şezut dacă utilizaţi un colac de înot sau unul special, numit antiescară, ce poate fi procurat din magazinele cu produse tehnicomedicale.

Faptul că aveţi osteoporoză a favorizat producerea fracturii, iar refluxul gastroesofagian contraindică medicamentele antiosteoporotice orale. Puteţi începe un program de fiziokinetoterapie care ajută la înlăturarea durerii, la consolidarea osului fracturat, la încetinirea evoluţiei osteoporozei, diminuând şi starea de depresie. Adresaţi-vă medicului de familie pentru a vă da un bilet de trimitere către o bază de fizioterapie şi de recuperare medicală.

Dr. Georgiana-Ozana Tache medic primar balneofizioterapie şi recuperare medicală

«Pot asocia Bilobil cu aspirină?»

În urma unui consult, medicul mi-a prescris un tratament cu Bilobil, în paralel cu aspirină. În unul dintre articolele dvs. am citit că cele două medicamente nu se recomandă să fie administrate împreună.

Întrebarea mea este cu ce aş putea înlocui aspirina protect de 300 mg, pe care o iau ca să previn un atac vascular cerebral. Vă rog să-mi oferiţi un sfat, deoarece în zona în care locuiesc nu avem medici specialişti. Ion Stanciu, Sânnicolau Mare

Este adevărat că ambele medicamente au proprietatea de a fluidiza sângele şi este bine să fie administrate cu prudenţă împreună. Totuşi, dacă medicul dvs. vi le-a recomandat, înseamnă că a avut motive reale să facă acest lucru.

Uneori este cazul să se recurgă şi la astfel de combinaţii, în cazul în care medicul nu consideră că tratamentul reprezintă un pericol real pentru pacient. Luaţi în continuare medicamentele şi consultaţi periodic medicul care v-a prescris acest tratament, pentru că doar el este în măsură să concluzioneze dacă este cazul să modifice sau nu medicaţia.

Dr. Radu Leon George medic de familie,competenţă în fiziokinetoterapie

«Ce dietă este indicată la menopauză?»

Am 40 de ani şi am intrat la menopauză. Am urmat mai multe tratamente hormonale, însă în urma acestora m-am îngrăşat cu zece kilograme. Aş dori să scap cumva de surplusul de greutate, dar nu pot să ţin un regim de slăbire obişnuit, pentru că am nivelul glicemiei foarte scăzut şi, de aceea, nu pot să mănânc fructe pe stomacul gol şi nici nu pot exclude pâinea. Aş dori, dacă se poate, să-mi recomandaţi o dietă care să mă ajute să slăbesc câteva kilograme.Otilia Dumitrescu, Bucureşti

Problema dvs., de acumulare a kilogramelor, este un efect al dereglării hormonale de care suferiţi. Nivelul scăzut al glicemiei, şi acesta o consecinţă a dereglării hormonale care a dus la instalarea menopauzei precoce, dovedeşte o problemă de hiperinsulinemie.

Iar hiperinsulinemia duce la stoparea arderilor şi la acumularea de grăsimi în organism. Această problemă este tot una endocrină şi, prin urmare, vă recomand să consultaţi un medic endocrinolog şi un diabetolog. Este foarte importantă reechilibrarea organismului din punct de vedere hormonal, pentru ca apoi, cu o dietă corect alcătuită, să puteţi reveni la greutatea normală.

Livia Nena biolog nutriţionist

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite