«Copilul meu are probleme cu greutatea»

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ai nevoie de un sfat la una dintre problemele tale medicale? Scrie-ne pe adresa redacţiei sau trimite-ne un e-mail şi, în scurt timp, vei primi răspuns de la unul dintre specialiştii noştri.

Fetiţa mea are 10 ani şi, la o înălţime de 150 cm, cântărea, în urmă cu două-trei luni, 52 kg. A început o dietă din care au fost excluse, pe cât posibil, pâinea, dulciurile, sucurile şi chipsurile şi a reuşit să ajungă la o greutate de 50 kg. Cu toate acestea, am consultat medicul endocrinolog, care ne-a spus că are un început de guşă, deşi analizele au ieşit bine. I-a recomandat un tratament cu Euthyrox 100, câte două comprimate pe zi, dar nu i-am dat medicamentele. Ce mă sfătuiţi să fac? Ar putea să urmeze un alt regim la vârsta ei? Elena, Dărmăneşti

Dr. Cristina Spiroiu
medic endocrinolog nutriţionist
Spitalul Militar Central


Fiica dvs. are cinci-zece kg în plus faţă de greutatea ideală pentru înălţimea ei. Înlocuirea sucurilor dulci cu sucuri naturale, renunţarea la chipsuri, la dulciuri şi la tipurile de alimente care cresc consumul de pâine, cum ar fi mezelurile, reprezintă soluţia pentru a scăpa de kilogramele în plus. Ar fi util să o încurajaţi să facă şi exerciţii fizice. În cele mai multe cazuri, excesul ponderal nu are legătură cu tiroida, dovadă că a răspuns la reducerea aportului caloric. În plus, funcţia tiroidiană a fost normală conform analizelor de laborator. Tratamentul cu hormoni tiroidieni nu este potrivit, aceştia nefiind indicaţi unui copil care se află în perioada de creştere.

«Alergiile se pot moşteni?»

Ambii mei părinţi sunt alergici şi, în plus, mama suferă de astm bronşic. Am 25 de ani şi, până în prezent, nu am avut astfel de probleme, cu excepţia unor alergii alimentare răzleţe. Îmi este teamă însă că aceste episoade se vor înrăutăţi sau se vor asocia cu alte tipuri de aler-gii. Am auzit că predispoziţia alergică se poate moşteni, însă nu sunt foarte lămurită în acest sens şi, de aceea, am apelat la dvs. Care sunt riscurile la care sunt expusă?
Adela, Bihor

Dr. Camelia Berghea
medic primar
alergologie-imunologie
Spitalul Clinic de psihiatrie „Al. Obregia"


Într-adevăr, istoricul familial de alergie este principalul factor predispozant pentru dezvoltarea alergiilor. Astfel, dacă ambii părinţi sunt alergici, riscul estimat pentru un copil de a dezvolta o boală alergică este de aproximativ 70 la sută. Evoluţia acestor afecţiuni este ascendentă, ceea ce înseamnă că de la alergii alimentare se poate ajunge la rinită alergică şi la astm. Alţi factori implicaţi în apariţia acestor probleme sunt şi fumatul, poluarea, expunerea la alergeni, infecţiile respiratorii şi obezitatea. Sfatul meu este să ţineţi legătura cu medicul, pentru a monitoriza modul în care afecţiunea progresează.

«Mă doare capul când mă aplec»

Am o problemă de sănătate pentru care caut un răspuns, şi anume am o durere de cap când mă aplec, când tuşesc sau când sughit. Dacă tuşesc mai mult, parcă îmi plezneşte capul şi simt nevoia să-l strâng în palme. Simptomul apare doar după-amiaza şi seara. Medicul neurolog mi-a recomandat un tratament cu Nicerium (o pastilă zilnic) şi masaj cu Diclofenac gel. Valorile tensiunii arteriale au oscilat între 158/85 şi 120/90, pentru ca în final să se stabilizeze la 130/80. Cu toate acestea, durerea de cap nu trece. Menţionez că am fost diagnosticată cu spondiloză cervicală. Oare aceasta să fie cauza? Ce mă sfătuiţi să fac? Irina M., Deva

Dr. Radu Leon George
medic de familie
competenţă în fiziokinetoterapie


Sfatul meu este să urmaţi în continuare tratamentul prescris de medicul neurolog. Însă, în paralel, dacă nu există contraindicaţii, ar trebui să vi se administreze şi medicamente antiinflamatoare. De exemplu, ar fi util un tratament cu Tratul injectabil, timp de zece zile, câte o fiolă pe zi. De asemenea, este indicat să faceţi fiziokinetoterapie şi masaj pentru spondiloza cervicală, precum şi zece şedinţe de acupunctură. După aceea, consultaţi din nou medicul de familie, pentru a verifica dacă acest tratament a dat rezultate.

«Mi se electrizează părul»

De câţiva ani, mă confrunt cu o problemă neplăcută, mai ales în sezonul rece, şi anume mi se electrizează părul. Uneori, problema se menţine până la următorul spălat, iar acest lucru nu se întâmplă niciodată mai devreme de şapte-opt zile. Menţionez că am părul foarte subţire, folosesc un şampon adecvat părului meu şi evit să-mi usuc părul cu foehnul. Care este cauza electrizării părului şi ce soluţii există în cazul meu?  Ştefania, Bucureşti

Prof. dr. Anca Zbranca 
medic specialist dermatolog

În anotimpul rece, mai ales dacă temperaturile de afară sunt foarte scăzute şi suntem nevoiţi să purtăm căciulă, este normal ca părul să se electrizeze. Pentru a scăpa de această problemă, este important ca la fie-care spălare să folosiţi un balsam de păr. Trebuie precizat că balsamul se aplică doar pe capătul firelor de păr, nu pe pielea capului. De asemenea, recomandarea mea este să nu schimbaţi fixativul de păr de la un spălat la altul.

«Ce remedii combat hipotensiunea?»

În urmă cu două săptămâni, am suferit o intervenţie chirurgicală de îndepărtare a varicelor şi rezultatele au fost foarte bune. Însă am o problemă mai veche cu tensiunea arterială scăzută. Este adevărat că valorile acesteia erau reduse şi înainte (90/60), dar acum au scăzut şi mai tare. Din această cauză, mă simt puţin ameţită şi obosită. Îmi puteţi recomanda un tratament naturist sau medicamentos care să amelioreze situaţia? Dorina Jusca, Piteşti

Dr. Ruxandra Constantina
medic de familie
competenţă în apifitoterapie
reflexoterapeut

Pentru creşterea tensiunii arteriale şi pentru înlăturarea senzaţiei de oboseală, puteţi încerca un tratament cu ginseng siberian. Se administrează câte două-trei capsule pe zi, în cure de 30 de zile. Benefică este şi tinctura de rozmarin, câte 10-20 de picături de două ori pe zi, timp de două-trei luni. Mai puteţi lua macerat din vâsc alb, preparat dintr-o linguriţă de frunze la 250 ml de apă rece, care se lasă la temperatura camerei 12 ore. Se consumă una-două căni de macerat pe zi, timp de cinci-şase săptămâni. Un remediu excelent este şi drojdia de bere proaspătă. Se ia câte o lingură pe zi, timp de două săptămâni sau sub formă de capsule (B natural, trei capsule pe zi). Şi lăptişorul de matcă are efect benefic în hipotensiune. Se iau câte 10-20 mg de trei ori pe zi, timp de două-trei săptămâni.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite