Videodetectivul din autobuz

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Videodetectivul din autobuz
Videodetectivul din autobuz

Camerele video din autobuzele londoneze ar putea depista un infractor înainte ca acesta să acţioneze. Suntem tot mai aproape de scenariile din filmele science-fiction.

Testat deja în condiţii de laborator, sistemul este capabil să identifice comportamentul cu potenţial infracţional din autobuze. Ce-l face inovativ este faptul că transmite imagini către centrele de observaţie, de unde persoanele autorizate pot interveni în timp real.

Echipa de la Queens University Belfast consideră că software-ul va avea un impact semnificativ asupra infracţionalităţii în mijloacele de transport în comun, arată BBC .

Deşi mare parte a proiectului este încă la nivel teoretic, cercetătorii de la nou-înfiinţatul „Centru pentru Tehnologii Informaţionale Sigure“ (CSIT) din cadrul universităţii sunt optimişti şi consideră că în cinci ani acest software va putea descrie profilul fiecărui călător în momentul în care se urcă în autobuz.

„Dacă supraveghetorii ar putea comunica direct cu atacatorii pentru a le spune că sunt ţinuţi sub observaţie, efectul asupra lor ar fi marcant“, a explicat doctorul Paul Miller, şeful proiectului de cercetare.

Sistemul ar putea compara datele de identificare ale respectivelor persoane cu alte date mai generale despre zona în care se află autobuzul, ora şi rata criminalităţii din trecut.

Recunoaşterea comportamentului

După ce examinează şi sortează aceste informaţii, sistemul ar putea indica dacă o persoană este pe cale să comită o infracţiune, abia în acel moment trimiţând imagini în direct supraveghetorilor de la centru. CCTV (camere video cu circuit intern) aflate acum în mijloacele de transport în comun nu sunt eficiente, consideră Miller.

„Impactul lor asupra comportamentului antisocial şi asupra infracţionalităţii este neglijabil – atacurile în autobuze sunt o problemă majoră, însă foarte puţin material de la camerele video este analizat în timp real.“ Deocamdată, echipa formată din 15 cercetători încă lucrează la dezvoltarea unei baze de date care să recunoască genul unei persoane şi forma corpului.

Echipa spune însă că sistemul va fi mult mai performant de atât, mergând până la a recunoaşte semnele unei infracţiuni iminente. „Semnele“ sunt de fapt amănunte arbitrare, cum ar fi o persoană care se mută de pe un loc pe altul sau grupuri care încercuiesc persoane singure.

Sistemul va alerta un supraveghetor numai în cazul în care din suma acestor cazuri izolate se profilează o posibilă infracţiune.  „Sistemul nu va putea decreta: «Acesta este un incident». Va putea să trimită însă imaginile cu prioritate supraveghetorilor care vor decide dacă e cazul să intervină sau nu“, a explicat Miller. „Probabil, majoritatea evenimentelor vor fi benigne, de aceea e nevoie de elementul uman“, a adăugat cercetătorul.

Testele de laborator legate de recunoaşterea genului - realizate cu ajutorul unei baze de date cu 4.000 de feţe - au avut succes, iar proiectul va avansa către testarea sistemului în autobuze începând cu anul viitor. Miller consideră că autobuzele reprezintă „un mediu plin de provocări“ pentru sistem, însă beneficiile ar putea fi enorme.

Proiectul CCTV este doar unul dintre proiectele de cercetare realizate la CSIT, care funcţionează abia de săptămâna trecută. Cercetătorii de la CSIT vor ca respectivul centru să se afle în topul celor care folosesc munca universitară teoretică pentru combaterea criminalităţii, transformând-o în unelte practice spre folosul poliţiei şi al altor servicii de securitate.

Semne de infracţiune în autobuz

  •  Schimbarea bruscă a locului de pe un scaun pe altul
  •  Încercuirea unui pasager
  •  Grupurile de bărbaţi tineri
  •  Ridicarea tonului la şofer
  •  Oameni care cad
  •  Persoane care întârzie la urcare, împiedicându-i pe alţii să urce
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite