VIDEO ,,Up", povestea căsuţei zburătoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru prima dată, ediţia din acest an a Festivalului de Film de la Cannes a fost deschisă de o peliculă de desene animate. Produs de studiourile Pixar Animation, o companie deţinută de imperiul Disney, filmul de animaţie 3D „Up” a stârnit controverse încă dinainte de debut.

Citiţi şi: Rivalitate animată între  Shrek şi Mickey Mouse

Nu este o poveste inspirată dintr-un­ basm, deşi această filieră i-ar fi garantat popularitatea. În „Up” este vorba despre un pensionar de 78 de ani, Carl Fredricksen, vânzător de baloane, care supravieţuieşte cu greu pierderii soţiei sale, Ellie, alături de care îşi petrecuse cea mai mare parte a vieţii, pentru că fuseseră prieteni încă din copilărie.

Carl intră în colimatorul unor investitori, care urmăresc să-i cumpere terenul, ameninţându-l că, dacă se opune, îl vor interna într-un azil. Bătrânul se hotărăşte să fugă, mai ales după ce i se înfiripă ideea că astfel va îndeplini visul de-o viaţă a răposatei sale soţii, care îşi dorise să călătorească în jungla Americii de Sud.

Fuga lui Carl se produce într-un mod inedit: el agaţă de casă peste 20.000 de baloane şi îşi ia zborul, împreună cu prostănacul câine Dug şi cu Russell, un băiat grăsun, în vârstă de opt ani, care îşi dorea să exploreze sălbăticia. Cei trei au parte de nenumărate aventuri după ce aterizează în jungla venezueleană.

Vocile din „Up”

Acesta este al doilea film de desene animate al regizorului Pete Docter, care a „distribuit” voci de vedete ca Edward Asner, Christopher Plummer şi Bob Peterson. Docter şi producătorul Jonas Rivera l-au ales pe Edward Asner pentru rolul principal.

La început, când încă nu se conturase personajul, Asner nu a fost prea încântat, socotind că nu are nimic în comun cu „bătrânul ursuz, care trăieşte din amintiri”. Dar, în cele din urmă, Asner a fost atras de o anumită candoare a personajului, care se datora „modelelor” reale: Spencer Tracy şi Walter Matthau, ambii „nişte bătrânei veşnic verzi la minte şi plini de umor”, după cum i-a caracterizat Docter.

Jordan Nagai este vocea lui Russell. Pentru acest „rol” au fost audiaţi 400 de băieţi. Docter aproape că se decisese atunci când l-a remarcat pe Jordan. Acesta nici nu venise pentru audiţie, ci îl însoţise pe fratele său, dar nu avea astâmpăr, fâţâindu-se pe platoul unde se desfăşura castingul, deranjând echipa, turuind întruna. De aceea a şi fost remarcat de Docter, pentru că era în „pielea” personajului. Ca să fie cât mai natural, Docter a creat cadre speciale pentru Jordan, ca şi când ar fi jucat el însuşi în film.

Câinele Dug este interpretat de Bob Peterson, care s-a îndrăgostit de personaj de la prima vedere. Tot Peterson este şi „vocea” impunătorului doberman Alpha, liderul „haitei” cercetătorului Charles Muntz, din care mai fac parte rottweilerul Beta, interpretat de Delroy Lindo, şi buldogul Gamma, cu vocea lui Jerome Ranft. Cercetătorul Charles F. Muntz este „interpretat” de Christopher Plummer.

Muntz este un cercetător aventurier, care,  plecat în căutarea unui specimen viu al unei păsări uriaşe, fusese dat dispărut de familie. Docter i-a imprimat lui Muntz caracterul veşnic iscoditor şi aventurier al aviatorului Charles Lindbergh şi dorinţa de inovaţie a magnatului Howard Hughes. Elizabeth Docter, fiica regizorului, este vocea soţiei lui Carl, Ellie, în perioada copilăriei acesteia.

Iubire ca în „Casablanca”

Scrierea scenariului a început în 2004. Cel mai mult a durat conturarea personajului principal, Carl, de care depindea întreaga acţiune. Cum toată lumea se arăta sceptică privind popularitatea unui bătrân melancolic, bolnav de artrită, i s-a adăugat câte o trăsătură din caracterul copilăresc al veteranilor studiourilor Disney: Frank Thomas, Ollie Johnson şi Joe Grant. Acesta din urmă nu s-a speriat de povestea bunicului şi i-a prezis lui Carl un viitor glorios.

Lui i se datorează „partea emoţională” a lui Carl privind relaţia indestructibilă dintre acesta şi Ellie. Joe Grant a vrut „o poveste de iubire neterminată, precum cea din Casablanca”. În plus, Docter a ales locuinţa lui Grant, „în care nu se simţea influenţa ultimilor 50 de ani”, ca model pentru casa eroului principal al filmului de animaţie. Însă ideea casei zburătoare a fost dificil de realizat. Directorul tehnic calculase că ar fi nevoie de 23 de milioane de baloane ca să o facă să zboare „credibil”. Totuşi, pentru ca baloanele să fie vizibile, au fost create doar 20.622 pentru „decolare” şi 10.927 pentru zbor.

O lume neverosimilă

Prima versiune a scenariului se împotmolise în dorinţa naivă a septuagenarului Carl de a-şi urma soţia în cer. Lipsea aventura. Câte năzdrăvănii se pot întâmpla zburând cu o casă agăţată de baloane? Nu suficiente pentru un film de peste 80 de minute. Aşa a apărut Dug, un câine nătăfleţ, cu o zgardă specială, care traduce într-un limbaj comic tot ceea ce gândeşte el.

Dar nici câinele nu era suficient, astfel că o uriaşă pasăre tropicală, Kevin, a intrat în scenă pentru a isca situaţii problematice. Dug şi Kevin au mai înviorat atmosfera, dar tot se simţea lipsa unui clenci, care să atragă spectatorii cărora le era destinat filmul: copiii. Aşa a apărut Russell, elevul care îl vizita pe Carl pentru că la şcoală era obligatoriu să acorde  asistenţă bătrânilor.

Pentru ca acţiunea să devină palpitantă, a fost aleasă jungla venezueleană şi ciudatele formaţiuni stâncoase, cu o floră unică şi deosebit de stranie, din Munţii Roraima („Ţinutul zeilor”), acelaşi loc în care Sir Arthur Conan Doyle şi-a plasat acţiunea din celebrul roman „Lumea pierdută”. Docter şi 11 membri ai echipei de la Pixar s-au deplasat la faţa locului şi au petrecut acolo trei zile şi trei nopţi, desenând peisajele, cu tot cu vieţuitoarele sâcâitoare: furnici uriaşe, ţânţari, scorpioni şi şerpi.



Au vizitat Matawi Tepui, unde formaţiunile stâncoase au contururi parcă sculptate de un artist suprarealist, magnifica cascadă Angel Falls şi grădina zoologică din Sacramento, cu specimene de păsări şi animale nemaivăzute. „Realitatea, aici, este atât de neverosimilă încât spectatorii vor crede că am inventat toate acestea”, remarca Docter privind schiţele.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite