VIDEO Miss Universe, fabrica de vedete

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce erau încoronate cu titlul Miss Universe, câştigătoarele deveneau celebrităţile vremii. Oriunde mergeau, erau urmărite de ziarişti la fel ca vedetele zilelor noastre. Presa nu semnala însă doar lucrurile bune. Dacă despre câştigătoarea din 1973 s-a scris de bine, despre cea din 1974 - mai mult de rău.

Maria Margarita Moran-Floirendo, din Filipine, a devenit Miss Universe în 1973, la Atena. Numită şi Margie Moran, câştigătoarea celei mai cunoscute competiţii de frumuseţe din lume, este nepoata fostului preşedinte filipinez Manuel Roxas. Pe atunci urma cursurile unei universităţi şi, din când în când, lucra ca model la Auggie Cordero.

A câştigat dreptul de a participa la Miss Universe după ce a obţinut­titlul de Miss Filipine. Moran a spus că a intrat în acea competiţie în urma insistenţelor familiei.

Avea 19 ani atunci când a participat la Miss Universe. A fost una dintre favorite pe tot parcursul competiţiei şi a câştigat şi titlul de cea mai fotogenică concurentă. „La început nu am vrut să particip la nicio competiţie de frumuseţe. Prietenii m-au împins spre asta, şi iată-mă!“.

Scrisoare de la Nixon

Într-o conferinţă de presă, Margarita a declarat că modelul ei este preşedintele american Richard Nixon. După ce a câştigat competiţia, a primit o scrisoare de la acesta în care îi mulţumea pentru „comentariul ei favorabil despre încercarea sa de a menţine pacea în lume“.

Nixon îi mai spunea că nu vede o mai bună grijă pentru o câştigătoare Miss Universe decât aceea de a promova pacea în lume. ­Concursul Miss Universe 1973 a avut loc la 22 iulie în Teatrul antic Herod Atticus, aflat la baza Acropolelor din Atena. În acel an, concursul a fost transmis live prin satelit pentru prima dată.

De aici a început şi tradiţia de a transmite această competiţie din locuri exotice din lume. Premiul pentru cel mai bun costum naţional a fost câştigat de concurenta din Spania, Maria Rocio Martin. Miss Popularitate a fost Janet Robinson, Miss Chile. La proba interviului, Moran a fost întrebată: „Ce ai face dacă ai avea un milion de dolari?“.

Răspunsul ei a fost clasic pentru perioada respectivă: „Aş cumpăra o casă imensă în care să locuiesc cu toţi cei pe care îi iubesc“. Margie a câştigat atunci un premiu de 10.000 de dolari. Concurenta de pe locul întâi, Amanda Jones, din SUA, a primit 1.000 de dolari.



Promovează pacea, dar şi turismul

image

Parada costumelor naţionale  a adus întotdeauna culoare concursurilor de frumuseţe



Moran s-a căsătorit cu politicianul Antonio Floirendo, iar cei doi s-au stabilit în Davao, unde au devenit directorii unui hotel numit Pearl Farm, din Insula Samal. Moran a încercat să promoveze turismul în Davao şi a pus bazele unei agenţii de turism.

Margarita a produs un documentar despre Mindanao numit „Healing the Past, Building the Future“ („Vindecarea trecutului şi construirea viitorului“) şi a publicat cartea „Mindanao: A Portrait“ („Mindanao: Un portret“).

A prezentat, de asemenea, programul televizat „Margie On Mindanao“ („Margie despre Mindanao“), pe ABS-CBN, emisiune care se concentra pe moştenirea frumoasă şi diversă din această insulă.

Pasionată de filme, Margie a vrut să devină producătoare. Împreună cu câţiva prieteni a fondat Bahaghari Productions Studios Entertainment Inc. A produs pelicula „Bagong Buwan“, care a participat în 2001 la Festivalul de Film de la Manila, unde a şi obţinut şase premii. Câştigătoarea Miss Universe a pus şi bazele Comisiei pentru protecţia femeilor din Mindanao, care se concentrează pe probleme de educaţie şi sănătate.



Probleme cu drogurile

image

Marjorie Wallace, Miss World 1973, încadrată de Miss Jamaica, Patrica Juen (stânga), şi de Miss Filipine, Margarita Moran


Amparo Muñoz Quesada, câştigătoarea Miss Universe din 1974, s-a născut la 22 iunie 1954. Amparo a câştigat concursul de Miss din oraşul în care s-a născut, Velez-Malaga, din Andaluzia, Spania. A participat la Miss Spania şi apoi la Miss Universe 1974, care a avut loc la Manila, în Filipine.

A devenit imediat o celebritate în Spania, la fel de cunoscută ca vedetele vremii - Nino Bravo, Pedro Carrasco, Rocío Dúrcal, Rocio Jurado şi Camilo Sesto. În 1979, Muñoz a apărut în comedia „­Mama ­Turns 100“. Au urmat apariţiile în „Todo un Hombre“ („Un bărbat adevărat“) şi în „A Paradise Under the Stars“ („Un paradis sub stele“).

Amparo a renunţat însă la coroana de Miss Universe, la doar câteva luni după ce a primit premiul, pentru că se simţea exploatată. Despre Amparo presa a scris multe lucruri, inclusiv că se droga. La un moment dat s-a scris chiar că ar fi murit într-un spital.

Amparo a revenit însă şi a recunoscut că a avut într-adevăr probleme cu drogurile. La sfârşitul anului 1990 a revenit şi în industria cinematografică, cu un rol în „Familia“, regizat de Fernando León de Aranoa. A jucat alături de Felipe Arriaga, Rafaela Aparicio, Fernando Fernán Gómez, Eduardo Noriega şi Vicente Fernández.



A doua câştigătoare din Finlanda

Anne Marie Pohtamo, din ­Helsinki, Finlanda, s-a născut la 15 august 1955. Ea a fost a doua finlandeză care a câştigat acest titlu, după Armi Kuusela, prima Miss Universe. Pohtamo a fost încoronată la competiţia din 1975, care a avut loc în El Salvador, de Kerry Anne Wells.

Miss Haiti a urcat atunci pe prima poziţie. Despre ea nu se ştiu multe lucruri. Anne Marie a continuat să fie model şi actriţă. S-a căsătorit în 1980 cu Arto Hietanen şi a avut patru copii.

image
Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite