VIDEO Austin Stevens, stăpânul şerpilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

I se spune „Steve“, iubeşte reptilele şi e foarte admirat pe Animal Planet. El este Austin Stevens, omul care a stat 107 zile într-o cuşcă împreună cu 36 de şerpi veninoşi.

Discovery  Channel anunţă lansarea unui nou serial cu şi despre animale sălbatice. Protagonist este nimeni altul decât „stăpânul şerpilor“, herpetologul sud-african Austin Stevens, care uimeşte – din nou - prin extraordinara-i abilitate de a domina sălbăticiunile.

Duminică, 5 decembrie, începând de la ora 11.00 până la ora 17.00, Animal Planet va găzdui o emisiune-maraton cu noile aventuri ale acestui veritabil Indiana Jones al zilelor noastre. Într-un interviu realizat online cu ocazia promovării celor 12 seriale, reunite sub numele „Aventurile lui Austin Stevens ”, eroul, acum în vârstă de 59 de ani, dezvăluie câteva dintre secretele sale.

Muşcat de un şarpe de nisip

Primul şarpe viu l-a prins la vârsta de 12 ani, iar când împlinise 16 ani avea deja o colecţie proprie de şerpi, spre spaima familiei, care nu-i împărtăşea pasiunea. Nu dorea să câştige bani din vânzarea veninului, dar era fascinat de reacţiile atipice ale târâtoarelor şi stătea nemişcat ore întregi pentru a le studia.

Când abia terminase liceul a fost recrutat de Forţele Armate ale Africii de Sud, în calitate de expert în şerpi veninoşi. În timpul războiului din Angola a fost însă muşcat de un şarpe de nisip, care aproape l-a ucis. Armata l-a transportat câteva sute de kilometri cu un camion, printr-o zonă fără drumuri amenajate, şi apoi a fost dus cu un avion încă opt sute de kilometri, până la un spital din Namibia, unde i s-a acordat primul ajutor.

Când doctorii au recomandat amputarea mâinii comatoase, Austin a acceptat un tratament experimental care, după trei luni de chinuri, a înlăturat efectele veninului. Avea aproape 33 de ani când a fost lăsat la vatră.

Faptul că a fost la un pas de moarte nu l-a descurajat însă. Prima lui slujbă civilă a fost aceea de „îngrijitor de şerpi“ la Parcul Reptilelor din Transvaal, Africa de Sud. A fost apoi solicitat de un institut german din Harz, care urma să-şi amenajeze „o fermă“ cu şerpi. Când baza Schlangenfarm a devenit operaţională, Austin s-a întors în Africa de Sud şi a participat la crearea unui nou parc zoologic cu reptile, renumitul Hartbeespoort Dam, care este acum vizitat de milioane de turişti. Abia la 42 de ani a decis să iasă din anonimat şi a scris prima lui carte, „În pat cu şerpii”.

image

Un om care stă neclintit nu va fi niciodată muşcat de un şarpe, asigură Stevens. Iar cobra nu-l contrazice.

Au urmat apoi câteva documentare bine primite de specialişti, un nou volum, „Ultimul om-şarpe” şi un prim serial realizat de Discovery Channel, intitulat „Austin Stevens, stăpânul şerpilor”. Cele 13 episoade s-au bucurat de un real succes, iar Austin a devenit „noul Steve de pe Animal Planet”.

O viperă păroasă i-a băgat frica în oase

Stăpânul şerpilor nu se consideră nici curajos şi nici iresponsabil. Întrebat dacă a riscat vreodată mai mult decât se cuvenea pentru a obţine un film sau o fotografie, Austin a recunoscut că a avut o astfel de experienţă, care aproape că l-a paralizat de spaimă.

„Eram în Costa Rica şi încercam să obţin o fotografie cu „regele tufişurilor“, un şarpe foarte rar, aflat pe cale de dispariţie, pe care îl căutam de şase săptămâni. Dar, în locul lui, am dat peste o viperă păroasă, de vreo doi metri şi jumătate. Desigur, am vrut să profit de ocazie şi s-o fotografiez, dar nu ştiam că poate fi atât de lungă şi nici că este atât de agresivă. A făcut un salt spre mine şi i-au lipsit doar câţiva milimetri. Am fost atât de surprins de lungimea ei, încât nu am reacţionat. Am tras o spaimă zdravănă“, îşi aminteşte el.

Documentarea, secretul recordurilor

Ca specialist, Steve insistă asupra faptului că cel mai important lucru în meseria de herpetolog e să fii bine pregătit, să cunoşti obiceiurile unei specii înainte de a te apropia de ea. Fidel acestui principiu, el a studiat cu râvnă toate cărţile ce conţin informaţii despre şerpi. „Chiar dacă un herpetolog este un specialist în broaşte şi reptile, asta nu înseamnă că nu trebuie să  învăţe tot ce se cunoaşte despre speciile pe care ar putea să le  întâlnească în cale“, explică el.

image

Autocontrolul şi tehnica de prindere a şerpilor sunt esenţiale pentru reducerea riscurilor

De pildă, înainte de a locui împreună cu 36 de şerpi, timp de două luni şi jumătate, într-o cuşcă de sticlă de numai trei metri pe patru, Austin a studiat atent obiceiurile târâtoarelor între care a dormit. A avut nevoie de patru ani de cercetări până când a fost sigur că ştie fiecare aspect legat de modul lor de viaţă. În ciuda precauţiilor, în a 96-a zi a fost muşcat de o cobră. Dar nu a renunţat şi a cerut să fie tratat în cuşcă, pentru a nu rata recordul.

Cu banii obţinuţi pentru această performanţă, el a cumpărat o gorilă femelă, care a devenit partenera unui mascul trist de la zoo, pe care Austin îl simpatiza. Desigur, a intrat în Cartea Recordurilor şi probabil acolo va sta mult şi bine, pentru că va mai dura până când se va naşte un om capabil să-l întreacă.

S-a căsătorit la 57 de ani

În ciuda curajului său proverbial, Austin Stevens s-a temut multă vreme de însurătoare. Abia în decembrie 2007, când împlinise deja 57 de ani, s-a căsătorit cu Amy, o australiancă de profesie fotomodel. Nunta a avut loc în Namibia, printre dunele de nisip, iar luna de miere s-a consumat într-o grădină zoologică din apropiere.

Ca să fie mai aproape de familia soţiei sale, Austin Stevens s-a mutat definitiv în Australia şi, n-o să credeţi, de dragul soţiei nu ţine în casă niciun animal!

image

Austin Stevens stăpâneşte şerpii şi zâmbeşte relaxat. A avut însă parte şi de momente în care lucruri n-au mers conform aşteptărilor.

„Pentru Amy am renunţat la şerpi. Filmările pentru noul serial au durat peste doi ani şi jumătate, timp în care eu am colindat prin toate colţurile Africii. Acasă, în Australia, n-ar fi avut cine să aibă grijă de şerpi. Soţia mea preferă să-i vadă în fotografii...“ Dar Austin precizează că, dacă va avea vreodată destui bani, îşi va face o fermă a lui, numai cu şerpi de toate felurile.

Pe toţi cei care se tem de reptile, precum Amy, Austin îi asigură că şerpii nu văd decât corpurile care se mişcă. Un om care stă neclintit nu va fi atacat niciodată de un şarpe, oricât ar fi el de mare.

Pentru orice ieşire în natură, Austin recomandă bocanci şi pantaloni lungi, plus un băţ de cel puţin un metru şi jumătate, care va fi plimbat prin iarbă înainte de fiecare pas. Această mişcare va avertiza şerpii, oferindu-le răgazul de a fugi, pentru a se evita accidentele.

Urmăriţi-l pe Austin Stevens în acţiune!




Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite