VIDEO Rihanna cântă pe „Oaza mărilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Rihanna cântă  pe „Oaza mărilor“
VIDEO Rihanna cântă pe „Oaza mărilor“

Cântăreaţa îşi va lansa următorul album la bordul celui mai mare vas de pasageri din lume. Acesta va efectua pentru Rihanna o excursie promoţională de trei zile.

Cel mai mare vas de croazieră din lume, „Oasis of the Seas“ („Oaza mărilor“), lansat la apă în portul finlandez Turku, la 28 octombrie anul acesta, va fi folosit de compania Royal Caribbean pentru curse tur-retur între Florida şi Haiti. Prima sa călătorie în cadrul acestui program va începe la 1 decembrie anul acesta.

Dar pentru că Rihanna este una dintre cele mai apreciate interprete de muzică pop ale momentului, „Oasis of the Seas“ va efectua mai întâi o cursă de trei zile, începând cu 19 noiembrie, special pentru cei 5.400 de pasageri invitaţi la lansarea discului „Rated R“. Spectatorii vor inaugura astfel aşa-numitul Aqua Theater, un imens amfiteatru care are scena amplasată în mijlocul unei piscine veritabile. 

Un parc de distracţii plutitor

Pachebotul este atât de bine dotat cu utilităţi destinate petrecerii timpului liber încât a fost asemănat cu un parc de distracţii gen Disneyland. Într-un interviu acordat cotidianului „USA Today“, arhitecţii care l-au conceput, Scott Wilson şi Scott Butler, au recunoscut de altfel că asta au dorit. Fiecare ansamblu are o tematică anume şi cele 16 punţi pentru pasageri  sunt împânzite cu zeci de astfel de zone, create special pentru diverse categorii de călători, ţinând cont de gusturile şi vârsta acestora.

Câteva dintre ele se pot amenaja în mai multe feluri, în funcţie de necesităţi. Astfel, amfiteatrul unde va cânta Rihanna este, în timpul zilei, cea mai mare piscină de pe vas. Seara, platforma de jos a piscinei urcă şi în mijlocul ei apare o imensă scenă de teatru, legată de margini cu două pasarele, pe care se pot organiza parade de modă. Zona de promenadă destinată adulţilor devine dimineaţa un loc de joacă pentru adolescenţi, prin montarea unor cabluri pentru coborâri suspendate sau pentru telescaun. Barurile unde seara se servesc cocktailuri se transformă dimineaţa în cofetării sau patiserii, iar zidurile cu prize metalice pentru alpinism se retrag noaptea şi în locul lor apar fotolii şi telescoape, pentru amatorii de astronomie.



Hoteluri spaţioase

image

Cele mai scumpe camere au vedere spre Central Park



Pe „Oasis of the Seas“ pot fi cazaţi maximum 6.296 de pasageri şi 2.165 de angajaţi sau membri ai echipajului. Cele mai scumpe locuri sunt cele din hotelurile care mărginesc grădina amenajată pe vas, numită simbolic Central Park. Florile, copacii şi gazonul de aici au rădăcinile în vase ce se pot detaşa, pentru a fi transportate sub punte în caz de furtună. În plus, întreaga zonă poate fi acoperită cu două bolţi de sticlă retractabile, ce transformă grădina într-o veritabilă seră.

Apartamentele cu două camere, situate la etaje diferite, au bar, două băi, balcon şi sală de gimnastică proprie. Ele sunt considerate „acomodări de clasa I“. Cele fără balcon şi fără sală de sport sunt clasa a II-a. Pachebotul nu are acomodări de clasa a III-a. Compania Royal Caribbean, care a comandat vasul şantierelor navale sud-coreene STX din Finlanda (fostele Aker Yards), şi-a dorit ca nava să poată găzdui cu 50% mai mulţi pasageri decât oricare alt vas de croazieră din lume, ceea ce a impus construirea de camere pentru cazare pe 14 din cele 16 punţi situate deasupra apei. Spaţiile publice sunt însă generoase, ele ocupând aproximativ 40% din suprafaţa locuibilă totală.



De ce vase atât de mari?

Proiectarea şi construcţia acestui veritabil oraş plutitor au durat trei ani şi jumătate, iar compania Royal Caribbean a plătit 900 milioane de euro. Patronul Richard Fain, acum în vârstă de 62 de ani, a fost adeseori întrebat de ce comandă vase aşa de mari. El spune că, în ciuda aparenţelor, vasele mai mari sunt mai rentabile decât cele mai mici. „Pentru Oasis am cerut în mod special dublarea numărului de pasageri, pentru că ei sunt cei care ne aduc venituri. Dar ca să fie atraşi spre o croazieră, turiştii trebuie să fie siguri că nu se vor plictisi stând într-o cabină care arată ca un compartiment de tren“, explică el într-un articol din „New York Daily News“. Cum, de obicei, cele mai solicitate dotări sunt piscinele, vasul „Oasis of the Seas“ a fost prevăzut cu patru piscine clasice şi zece cu valuri, pentru a mulţumi pe toată lumea.

image

Seara, platforma inferioară a piscinei lasă loc unei imense scene de teatru


La acestea se adaugă două centre de Spa şi fitness, un coafor, un patinoar, un carusel şi câteva terenuri de tenis. Primul vas de croazieră care s-a dorit a fi un oraş plutitor a fost „Sovereign of the Seas“, construit în anul 1987 de şantierele navale franceze din Saint-Nazaire, la comanda companiei americane Royal Caribbean International. Pachebotul, care avea o punte dedicată exclusiv pasagerilor, a fost primul din lume dotat cu apartamente prevăzute cu balcon, avea lifturi interioare de sticlă şi un atrium central cu acoperiş retractabil transparent.

Compania RCI a cerut apoi vase din ce în ce mai mari, care însă au fost construite în Finlanda, în portul Turku. Clasa Vision a numărat cinci vase, clasa Radiance alte patru, clasa Voyager încă cinci, iar clasa Freedom - trei. Ultimul din seria Freedom, „Independence of the Seas“, lansat la apă în mai 2008, a fost cel mai mare pachebot din lume până la apariţia noii clase, „Oasis“, şi primul pachebot dotat cu patinoar. Ultima clasă, cea inaugurată prin lansarea lui „Oasis of the Seas“, va număra cel puţin încă un vas identic, numit „Allure of the Seas“, care este deja în construcţie şi va fi lansat anul viitor, în noiembrie.



Preţuri şi servicii

image

Galeriile comerciale includ studiouri foto, magazine, centre de Spa şi fitness, patinoar şi un carusel



O croazieră de cinci zile, cu mesele asigurate, costă între 496 şi 1.212 euro de persoană. Există 5.400 de locuri standard, care se pot extinde până la 6.296, dacă pasagerii doresc să locuiască în grupuri de trei sau patru persoane într-un apartament cu două paturi. Costul unui loc suplimentar este redus cu 20%.

Excursiile în timpul escalelor, mesele în restaurantele cu specific şi unele servicii (foto, coafor, masaj) se plătesc la faţa locului. Magazinele de la bord au preţuri fără taxe vamale, dar numai în timpul călătoriei, nu şi când vasul e ancorat.
Accesul la saună, piscine sau pe oricare teren de sport este gratuit, dar necesită uneori rezervare prealabilă.

Cele mai mari nave de croazieră din lume

Independence of the Seas

image

Clasa: Freedom
 Lungime: 339 de metri
 Capacitate: 4.370 de pasageri
 Preţ: 828 milioane de dolari
 Lansare: 2 mai 2008

Voyager of the Seas

image

Clasa: Voyager
 Lungime: 311 metri
 Capacitate: 3.138 de pasageri
 Preţ: 500 milioane de dolari
 Lansare: 21 noiembrie 1999

Radiance of the Seas

image

 Clasa: Radiance
 Lungime: 293 de metri
 Capacitate: 2.501 de pasageri
 Preţ: 450 milioane de dolari
 Lansare: 10 martie 2001

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite