VIDEO Ofensiva filmelor 3D

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Ofensiva filmelor 3D
VIDEO Ofensiva filmelor 3D

La „Comic Con”, eveniment desfăşurat anul acesta între 23-26 iulie la San Diego, cinefilii s-au înghesuit în jurul lui James Cameron, regizorul aflat în fruntea celor care vor să revoluţioneze industria cinematografică prin conversiunea la tehnologia tridimensională. Acestaa fost semnul cel mai clar că iubitorii de film s-au plictisit de peliculele bidimensionale şi vor mai multă implicare în acţiune.

„Comic Con” a fost un prilej pentru fanii supereroilor şi ai filmelor de acţiune să afle mai multe despre mult aşteptul film „Avatar”, primul lungmetraj regizat de Cameron după „Titanic”, care va avea premiera în decembrie. Şi este un film 3D. 12 minute de difuzare a unor secvenţe din film au ridicat sala în picioare, semn că va fi un succes de box-office. Cameron este foarte mândru de filmul său.

În urmă cu câtva timp, el a avut dificultăţi cu echipamentul de filmare pentru „Terminator 2: 3-D”, o „temă” dată Studiourilor Universal pentru un parc de distracţii. Pelicula, cu o durată de 12 minute şi un cost de 60 de milioane de dolari, a fost cea mai scumpă producţie din istorie, dar şi-a meritat toţi banii, având în vedere dificultăţile de realizare şi succesul parcului de distracţii. De atunci, Cameron s-a ambiţionat să „îmblânzească” tehnologia 3D şi să o „oblige” să funcţioneze după cum dictează el.

Împreună cu Vince Pace, a inventat şi construit un sistem de filmare 3D mult mai accesibil. A experimentat acest sistem pe două documentare pe care le-a făcut pentru IMAX: „Fantomele stingheră pe un câmp de luptă unde se înfruntă forţe colosale?” Nici emoţiile exprimate facial nu mai ridică probleme ca în trecut, când metoda presupunea studierea mimicii faciale
reale pentru orice emoţie şi apoi recompunerea digitală. Acum, orice emoţie este analizată rapid până la ultimul por şi rid al personajului şi este compusă în timp real, ceea ce reduce cu mult munca de asamblare a filmului.

Conversiunea ecranelor Cu toate că echipa de la „Avatar” a pregătit filmul timp de patru ani, nu sunt suficiente ecrane în cinematografele americane adaptate pentru proiectarea „full wide 3D”.„Conceptul 3D trebuie refăcut din temelii, pentru a ţine pasul cu tehnologia şi pentru ca cinematografia 3D să devină cu adevărat rentabilă”, a precizat Patrick Corcoran, director de cercetare al Asociaţiei Naţionale a Proprietarilor de Săli de Cinematograf din SUA.

Din 38.800 de ecrane de cinema, doar 2.500 pot proiecta filme 3D. Conversiunea costă cam 100.000 de dolari pentru fiecare ecran, o sumă pe care nu şi-o permite orice proprietar, mai ales că un bilet pentru un film 3D costă doar cu doi dolari în plus faţă de unul pentru un film obişnuit.

Succesul desenelor animate digitale ca „Monştri contra extratereştri” şi „Epoca de gheaţă 3: Apariţia dinozaurilor” nu a fost suficient pentru a înţelege necesitatea investirii în ecrane speciale, deşi Compania Walt Disney a anunţat că are în proiect 17 filme digitale, inclusiv „Alice în Ţara Minunilor“, al lui Tim Burton, cu Johnny Depp în rolul pălărierului şi filmul de animaţie „G-Force: Salvatorii planetei“, al companiei Jerry Bruckheimer, o comedie de spionaj cu animale.

„«Avatar» va schimba rapid opţiunile multora”, este de părere Patrick Corcoran. ! 20-21 de pe Titanic” (2003) şi „Extratereştrii din adâncuri” (2005). În ultimii ani, sistemul de filmare a devenit din ce în ce mai uşor, o parte din muncă fiind preluată de computer, prin care imaginile se mixează în timp real, ceea ce este crucial când se filmează scenele de acţiune.

Investiţie de 237 de milioane

image

Scenă din „Extratereştrii din adâncuri”, un scurtmetraj 3D semnat James Cameron



Studiourile 20th Century Fox au alocat un buget de 237 de milioane de dolari pentru producţia filmului „Avatar”, care poate fi vizionat cu ochelari polarizaţi, o tehnică ultramodernă faţă de cea folosită în anii ’50 şi care provoca dureri de cap. „Avatar” nu este mai scump decât filmul bidimensional „Omul Păianjen 3”, care, în urmă cu doi ani, a costat 258 de milioane de dolari, dar este foarte scump pentru un sector al industriei cinematografice socotit încă riscant.

James Cameron are însă o reputaţie de necontestat. „Titanic” a adus încasări de 1,84 miliarde de dolari în toată lumea, fiind, deocamdată, cel mai rentabil film care s-a turnat vreodată. „Avatar” a beneficiat de tehnologie performantă, care a permis crearea imaginilor computerizate după mişcarea reală a oamenilor.Eroul este un fost soldat care se confruntă cu extratereştri uriaşi, pe planeta Pandora. Actorii se „dedublează”, formând avataruri, fiinţe cu ADN uman şi extraterestru, imagini create pe computer, cu un efect extraordinar de realist.

Cameron nu a vrut să ascundă tehnica de filmare, cum se procedează de regulă la filmele bidimensionale, unde nu trebuie să se vadă nici umbra aparatelor de filmare. În „Avatar”, tehnica 3D este integrată în acţiune, dar, în magia imaginii, devine „rechizită” firească, aproape neobservabilă.

„Atingerea regizorului”

Şi munca de regizor a devenit „virtuală”. Cu ajutorul unui monitor portabil şi al computerului, Cameron putea vedea toate secvenţele unei scene, ca şi când el însuşi se afla în spatele camerelor de luat vederi, ceea ce i-a permis să corecteze din mers unghiurile de filmare.

A fost nevoie de un termen nou pentru a denumi efectele obţinute astfel: „atingerea regizorului”. În film, aceste efecte se „materializează” prin scoaterea în prim plan a unor detalii ce ţin de stilul regizorului, de viziunea lui asupra scenariului. „Unii confraţi se tem că tehnologia şi efectele speciale vor anihila cu totul viziunea regizorului, sensibilitatea sa artistică”, spune James Cameron.

„Însă acţiunea, fie ea şi supertehnologizată, nu se desfăşoară de la sine. Viziunea artistică rămâne apanajul regizorului. Cine îl opreşte pe acesta să focalizeze imaginea pe o floare puternic colorată, să o aducă în prim-plan şi să o ofere spectatorilor, chiar dacă ea se află stingheră pe un câmp de luptă unde se înfruntă forţe colosale?” Nici emoţiile exprimate facial nu mai ridică probleme ca în trecut, când metoda presupunea studierea mimicii faciale reale pentru orice emoţie şi apoi recompunerea digitală. Acum, orice emoţie este analizată rapid până la ultimul por şi rid al personajului şi este compusă în timp real, ceea ce reduce cu mult munca de asamblare a filmului.

Conversiunea ecranelor

image

Unul dintre afişele filmului în 3D „Avatar”, primul lungmetraj al lui James Cameron după „Titanic”


Cu toate că echipa de la „Avatar” pregătit filmul timp de patru ani, nu sunt suficiente ecrane în cinematografele americane adaptate pentru proiectarea „full wide 3D”.„Conceptul 3D trebuie refăcut din temelii, pentru a ţine pasul cu tehnologia şi pentru ca cinematografia 3D să devină cu adevărat rentabilă”, a precizat Patrick Corcoran, director de cercetare al Asociaţiei Naţionale a Proprietarilor de Săli de Cinematograf din SUA.

Din 38.800 de ecrane de cinema, doar 2.500 pot proiecta filme 3D. Conversiunea costă cam 100.000 de dolari pentru fiecare ecran, o sumă pe care nu şi-o permite orice proprietar, mai ales că un bilet pentru un film 3D costă doar cu doi dolari în plus faţă de unul pentru un film obişnuit.

Succesul desenelor animate digitale ca „Monştri contra extratereştri” şi „Epoca de gheaţă 3: Apariţia dinozaurilor” nu a fost suficient pentru a înţelege necesitatea investirii în ecrane speciale, deşi Compania Walt Disney a anunţat că are în proiect 17 filme digitale, inclusiv „Alice în Ţara Minunilor“, al lui Tim Burton, cu Johnny Depp în rolul pălărierului şi filmul de animaţie „G-Force: Salvatorii planetei“, al companiei Jerry Bruckheimer, o comedie de spionaj cu animale. „«Avatar» va schimba rapid opţiunile multora”, este de părere Patrick Corcoran. ! 20-21


La Hollywood se formează un „ecosistem 3-D”, care include toţi specialiştii în efecte speciale


image

Filmul lui R. Zemeckis „A Christmas Carol” va avea premiera în luna noiembrie



Regizorul Robert Zemeckis este considerat şi el o garanţie de boxoffice, de aceea s-a alăturat „digitalilor” în ofensiva lor asupra cinematografiei 3D. Filmul lui Zemeckis „A Christmas Carol”, cu Jim Carrey în rolul principal, o ecranizare a romanului omonim al lui Charles Dickens, va avea premiera în noiembrie. Steven Spielberg intenţionează să transforme animaţia japoneză „Ghost in the Shell“ într- un film 3D de acţiune şi lucrează cu Peter Jackson la o serie 3D, „Tintin“.

Şi George Lucas plănuieşte să lanseze toate cele şase filme „Războiul stelelor“ în producţii 3D. Un alt specialist în efecte speciale, Peter Jackson, care a lucrat la hituri ca „Stăpânul inelelor” şi „King Kong”, se află tot în prima linie. Jackson şi Cameron plănuiesc să transpună în format 3D „Titanic” şi trilogia „Stăpânul inelelor”. „Sunt convins că proprietarii de săli de cinema vor investi rapid în ecrane speciale când vor auzi că «Stăpânul inelelor » devine 3D”, a specificat Cameron.

Şi nu numai ei. Producătorii de playere Blu Ray se vor grăbi să ţină pasul cu tehnologia 3D,pentru ca să ofere confortul vizionării acestor filme acasă. „Se va forma un ecosistem 3D”, spune Cameron. „Vânzarea DVD-urilor va conferi mai multă flexibilitate financiară studiourilor, care îşi vor putea asuma noi riscuri în tehnologia 3D.

Întreaga industrie cinematografică va avea de câştigat, mai ales că «piraţii» vor lua o pauză foarte lungă”, a precizat şi Peter Jackson. În prezent, industria cinematografică este făcută şah mat de către cei care piratează filmele.” Aproape 90% din filmele piratate sunt realizate cu o cameră video introdusă în cinematograf. Însă nicio cameră nu poate capta un film 3D în acest mod.

Diversificarea

image

„Fantomele de pe Titanic”, un alt scurtmetraj 3D realizat de Cameron


Tehnologia 3D poate avea multe aplicaţii. Parcurile tematice dezvoltate de Studiourile Universal au ca punct de atracţie imaginile 3D care înconjoară vizitatorii şi le oferă „realitatea” atât de dorită. Jackson lucrează pentru Universal la puţină „acţiune” cu „King Kong”.

Opt proiectoare vor focaliza imagini pe ecrane uriaşe ce înconjoară spectatorii, care vor putea asista la o luptă „reală” între King Kong şi un Tyrannosaurus Rex. Sistemul va fi gata vara viitoare. La rândul lui, Cameron a pus bazele unei companii pentru a extinde tehnologia 3D pentru activităţi sportive şi evenimente muzicale.

Tehnica 3D presupune filmarea a două imagini simultan, cu două camere poziţionate faţă în faţă, care iau imagini la un unghi de 90 de grade prin intermediul unor oglinzi, într-o sincronizare perfectă şi cu caracteristici tehnice identice. Cortexul uman percepe cele două imagini astfel filmate ca pe una singură, tridimensională, la fel ca în realitate, cu prim-planuri şi secvenţe de adâncime.

Primul film 3D

„Avatar” 3D  i-a inspirat şi pe creatorii de jocuri pe calculator

image



Filmele stereoscopice se pot obţine prin multe metode şi nu constituie o noutate, ele apărând prima dată în 1922. „The Power of Love” a fost proiectat în sala Hotelului Ambasador din Los Angeles la 27 septembrie 1922. Filmul produs de Harry K. Fairall şi Robert F. Elder a fost primul la care s-au purtat ochelarii- anaglifă.

Însă „era de aur” a filmelor 3D fără mari pretenţii a fost în anii ’50, când industria de film, ameninţată de progresul televiziunii, a dezvoltat o formă brută a proiecţiilor tridimensionale. Două camere înregistrau imagini separate pe care le suprapuneau, obţinându- se efectul de adâncime.

Dar această imagine stereoscopică irita cortexul, cauzând unor spectatori dureri de cap şi greaţă, astfel că oamenii se temeau să urmărească pelicule 3D, de aceea nu s-a putut considera o tehnică de succes la public. Însă nu s-a renunţat la idee,iar dezvoltarea tehnologiei digitale a permis eliminarea disconfortului, imaginea tridimensională fiind creată din combinarea a două imagini, una pentru ochiul stâng şi alta pentru cel drept.

Tehnologii de vizionare

Pentru vizionarea unui film 3D,spectatorul are nevoie de tehnologie special creată. La început s-a folosit anaglifa simplă: cele  două imagini treceau prin două filtre, unul roşu şi altul turcoaz. Ochelarii cu filtre colorate pentru fiecare ochi separă şi apropie imaginile după criteriul complementarităţii.

O alternativă la filtrele roşii şi turcoaz a fost „ColorCode 3D”, tot un sistem anaglific, care schimba roşul,o culoare compromisă conform standardelor de televiziune,şi turcoazul cu alte culori complementare, galben şi albastru închis. În prezent se foloseşte sistemul de polarizare 3D, ceea ce conferă mai multă „realitate” imaginilor vizualizate. „Metoda eclipsei” presupunea un convertor mecanic care permitea imaginilor stânga-dreapta să se succeadă rapid prin mecanismul instalat la ochelari,în sincron cu succedarea imaginilor de pe ecran.

O variantă a acestei metode este folosită pentru ochelarii LCD. „Sistemele polarizante” folosesc două tipuri de filtre: cele care polarizează liniar şi cele care polarizează circular, ambele necesitând ochelari speciali. Această tehnologie a avansat rapid în ultimii ani, devenind la ora actuală cea mai populară metodă de vizionare. „Ecranele lenticulare” sau „barierele” nu au nevoie de ochelari speciali, singura regulă fiind aceea ca spectatorul să aibă o poziţie perpendiculară pe linia ecranului.

image

„T2 3-D” , primul scurtmetraj tridimensional al lui Cameron, a fost creat pentru parcurile de distracţii Universal Studios



Viitorul 3D Cu toate reticenţele, specialiştii media consideră că este numai o chestiune de timp până când tehnologia 3D va deveni dominantă în industria cinematografică şi nu numai. Companii precum Samsung şi Mitsubishi au început deja să producă televizoare „3D ready“, cu viteză ridicată de refresh a imaginii, ce folosesc fie modele cu „rear-projection“,fie ecrane cu plasmă.

Dispozitivele Philips „fară sticlă“ sunt în curs de dezvoltare. DreamWorks Animation în colaborare cu PepsiCo au difuzat reclame 3D la Super Bowl, la 1 februarie 2009, distribuind 125 de milioane de perechi de ochelari 3D speciali, pe care americanii îi pot păstra pentru tehnologia de vizionare 3D la domiciliu.

Japonezii, mai reticenţi

Compania de radiodifuziune a Japoniei a anunţat că nu va difuza filme 3D până când nu va finaliza un studiu de cinci ani referitor la efectul imaginilor tridimensionale asupra sănătăţii. În 1997, câteva sute de copii au fost afectaţi în timp ce se uitau la un episod din desenele animate „Pokemon” în care au fost folosite intervale scurte de luminăfulger, asemănătoare tehnologiei folosite astăzi pentru proiectarea filmelor 3D. Însă preşedinţii marilor case de producţie estimează că în cel mult 10 ani toate filmele produse la Hollywood vor fi tridimensionale.

DIVERTISMENT

Filme 6D în premieră la Bucureşti

PATRU scurtmetraje 6D de animaţie rulează de luna trecută la cinematograful The Light din Capitală, potrivit agenţiei Mediafax. Experienţa 6D combină tehnologia digitală M3D cu mişcarea, senzaţii tactile sau olfactive, senzaţia de vânt sau ploaie, pe fundalul unor poveşti spectaculoase. Spectatorii bucureşteni sunt invitaţi să aleagă dintr-o selecţie de patru filme – „Snow Ride”, „Pandavision”, „Cosmic Race” şi „Haunted House” –, fiecare cu o durată între 5 şi 15 minute, urmând ca, pe viitor, să fie disponibile mai multe titluri.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite