Steve Jobs, omul care schimbă lumea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Steve Jobs, omul  care schimbă lumea
Steve Jobs, omul care schimbă lumea

Vieţa celebrului antreprenor se confundă cu cea a companiei pe care fondat-o. Steve Jobs e un exemplu strălucit despre cum poate un singur om să producă o revoluţie.

Jeff Raskin, creatorul primului computer Mac, a spus despre Steve Jobs că ar fi fost un mare rege al Franţei.  „Este tipologia narcisistului productiv”, a afirmat şi Michael Maccoby, psihiatru şi savant în leadership. „Este un monstru!”, au exclamat probabil zeci de angajaţi Apple, ajungând seara acasă şi plângând pe umărul soţilor. Orice afirmaţie despre Steve Jobs capătă finalmente forma unei exclamaţii. Până la urmă, de ce se vorbeşte atât de mult despre Steve Jobs?

Invenţiile iPod, iPhone şi Mac

Jobs este considerat cel mai influent personaj din industria calculatoarelor şi a divertismentului. Este cofondatorul şi directorul general Apple Computer, şi totodată cel mai mare acţionar al companiei Disney şi membru în Consiliul de directori. Mai mult decât atât, e un simbol. Este un inventator. Mulţi se grăbesc să-l definească un geniu. Cert este că Apple nu ar fi ajuns ce este astăzi fără emblema personalităţii sale.

El este cel care a popularizat computerul personal la sfârşitul anilor ‘70, şi tot el a intuit succesul comercial al mouse-ului. A transformat micuţa companie Pixar, pe care a achiziţionat-o de la George Lucas (celebrul creator al seriei „Războiul Stelelor“) într-un succes fulminant, specializând-o în producţia de filme de animaţie pe computer.

Au urmat succese colosale: „Aventuri la firul ierbii“ (1998), „Toy Story“ (1999), „Compania Monştrilor“ (2001), „În căutarea lui Nemo“ (2003), „Incredibilii“ (2004), „Maşini“ (2006), „Ratatouille“ (2007), şi Wall-E (2008). Este şi promotorul iPod-ului, lansat pe piaţă în 2001, produs ce deţine peste 70% din cota sa de piaţă. În 2007 a adus în atenţie iPhone-ul, un telefon mobil care a preluat cea mai mare cotă de piaţă a smartphone-urilor.

Deciziile lui Steve Jobs au adus un profit de miliarde de dolari companiei Apple şi au făcut-o să reziste pe o piaţă periculoasă timp de 32 de ani.

Miracolul din oglindă

„În fiecare dimineaţă mă uit în oglindă şi mă întreb dacă o să-mi placă ce urmează să fac astăzi. De fiecare dată când răspunsul a fost negativ câteva zile la rând, m-am apucat de altceva”, spune fondatorul companiei Apple. Totul a început într-un garaj, în 1976. Jobs avea 21 de ani, dar şi-a descoperit repede menirea în viaţă: şi-a vândut maşina şi, împreună cu un prieten, s-a apucat de asamblat calculatoare.

Întreprinzătorul din Silicon Valley

Aproape zece ani mai târziu, Jobs lansa Macintosh, primul calculator pentru acasă, uşor de utilizat datorită interfeţei grafice, cu un preţ neprohibitiv. Prezentarea noului produs a fost excepţională: Jobs apasă un buton şi calculatorul rulează singur imagini şi vorbeşte, o minune a tehnicii pentru acel moment.

image

Simpaticul şoricel bucătar Ratatouille, din filmul care îi poartă numele, un mare succes al studiourilor  Pixar

De atunci şi până în ziua de azi, fiecare zi a vieţii sale a fost parcă făcută pentru ca Jobs să se gândească în faţa oglinzii la un nou produs, sortit de fiecare dată unui succes nebun. Probabil că la nimic nu se gândeşte cu atâta insistenţă, de vreme ce la fiecare apariţie poartă aceiaşi blugi, aceiaşi pantofi şi obişnuita cămaşă neagră. 

Steve Jobs a fost părăsit de părinţii naturali şi dat spre adopţie către Paul şi Clara Jobs. A fost crescut bine şi a avut tot ceea ce îşi putea dori un copil. Totuşi, mulţi spun că acest aspect şi-a pus amprenta asupra personalităţii lui, care denotă lipsa figurii tatălui din viaţa sa.

Poate fi şi motivul câtorva alegeri de destin controversate, dar care nu i-au împotmolit calea către succes: abandonarea colegiului şi apoi a facultăţii - ulterior a început să studieze design minimalist, fundamental pentru ce avea să devină -  plecarea în India în anii ‘70, de unde s-a întors convertit la budism, naşterea primei sale fetiţe, pe care nu a recunoscut-o decât mulţi ani mai târziu. În 1991, seria evenimentelor inedite din viaţa lui Jobs se întregeşte cu un nou episod: se căsătoreşte cu actuala sa soţie, Laurene Powell, în cadrul unei ceremonii budiste.

image

Magnatul Steve Jobs şi soţia sa, Laurene Powell, cu care s-a căsătorit în cadrul unei ceremonii budiste

Toate aceste gesturi au legătură cu mediul în care personalitatea lui Jobs s-a conturat, crede Michael Maccoby, celebrul psihiatru american. Silicon Valley, în sudul San Francisco, nu mai era de mult timp un teren de livezi vaste când s-a născut Steve. Era tărâmul antreprenorilor diabolic de inteligenţi, al bogaţilor care încă de la micul dejun au convingerea că în ziua aceea vor face milioane de dolari. Şi acolo a copilărit Jobs.

O întrebare pe buzele tuturor

Cu patru ani în urmă, Apple a anunţat că el a fost diagnosticat cu un cancer pancreatic, de obicei o boală fatală. În acel moment, Jobs a spus că a suferit de o formă tratabilă a bolii şi că intervenţia chirurgicală l-a vindecat. Dar în ultimul an a mai apărut o îngrijorare printre investitori: s-a aflat că a făcut un transplant de ficat şi că şi-a luat jumătate de an să se recupereze, departe de responsabilităţile zilnice ale unei companii de top mondial. De ce îngrijorare pentru investitori?

Pentru că investitorii sunt obsedaţi de sănătatea directorilor de companie – în special atunci când şefii sunt consideraţi, la fel ca Jobs, de neînlocuit. De altfel, la scurt timp după anunţul făcut de Steve, şi anume că se retrage pentru a-şi vedea de sănătate, acţiunile Apple au scăzut cu 10%.

image

iPhone, telefonul revoluţionar



În iunie anul acesta, Steve s-a întors la serviciu. A apărut la o ceremonie în San Francisco pentru a lansa noile iPod-uri produse de Apple, printre care şi un iPod Touch cu o capacitate de stocare de 64 de GB. Prezenţa sa a făcut mai mult decât toate discursurile preşedinţilor Apple de până acum, deoarece acţiunile companiei fluctuează în continuare în funcţie de starea lui de sănătate.

Întrebarea care străbate cercurile de afaceri este: „Va supravieţui Apple fără Steve Jobs?“ Cert este că Steve Jobs încă este capabil să ne ofere şi alte surprize.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite