«Soţul mă respinge»

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scrie-ne pe adresa redacţiei sau trimite-ne un e-mail şi, în scurt timp, vei primi răspuns de la unul dintre specialiştii noştri
Scrie-ne pe adresa redacţiei sau trimite-ne un e-mail şi, în scurt timp, vei primi răspuns de la unul dintre specialiştii noştri

Ai nevoie de un sfat la una dintre problemele ­tale medicale? Scrie-ne pe adresa redacţiei sau trimite-ne un e-mail şi, în scurt timp, vei primi răspuns de la unul dintre specialiştii noştri. Găseşti răspunsul la întrebările tale şi pe www.adevarul.ro, la secţiunea «Sănătate»

Sunt căsătorită de 3 ani, iar soţul a început să mă respingă. Astfel, de la o vreme, el a ­încetat să mă mai sărute şi să mă mângâie, iar sex am ajuns să facem cam o dată pe lună. Am încercat să vorbesc cu el, dar îmi spune tot timpul că este obosit.

Mai citeşte şi:

Contraceptivele scot ce-i mai rău din femei

Într-adevăr, are un serviciu solicitant şi nu cred că are o aventură, însă atitudinea lui m-a pus serios pe gânduri. În plus, lipsa intimităţii îmi creează o stare de tensiune sexuală aproape continuă, de agitaţie şi de frustrare, pentru că până la urmă sunt o femeie tânără. Nu mai ştiu ce să mai fac şi cum să mă comport cu el. Dvs. ce mă sfătuiţi?  Raluca, Breaza

Lena Rusti
psiholog psihoterapeut

Oricât de obosiţi am fi, într-un cuplu este nevoie de o legătură permanentă pentru ca lucrurile să meargă bine. Din câte se pare, el nu vă mai aude. Treziţi-l puţin la viaţă prin discuţii deschise şi ferme. Rugaţi-l să facă în aşa fel încât să aibă mai mult timp pentru familie. Puteţi încerca să mergeţi la un consilier de familie, unde veţi fi sigură că el vă aude şi veţi putea vedea şi perspectiva celuilalt.

Apoi, puteţi încerca să îi atrageţi atenţia făcând lucruri care ştiţi că îi fac plăcere. Puteţi depune mult efort pentru a vă simţi prezenţa în relaţie, însă trebuie să vă asumaţi şi faptul că există o limită dincolo de ­care, orice aţi face, nu puteţi trece dacă el nu vine în întâmpinarea dvs. Dacă refuză să se schimbe, este alegerea lui. Însă în acel moment devine alegerea dvs. să acceptaţi sau nu această situaţie.

«Cum se corectează problemele de vorbire?»


Nepoţelul meu de 10 ani nu poate vorbi bine nici la această vârstă. Acum, băiatul este în clasa a treia, dar nu cunoaşte alfabetul, nu ştie să scrie sau să numere până la 100. De aceea, a fost dat la o şcoală specială din localitate.

Aş vrea să vă întreb ce se poate face în cazul lui. Există specialişti la noi în ţară care să-l poată consulta? Care este procedura în acest caz şi ce costuri presupune în cazul în care terapia nu este subvenţionată de stat? Vasile R., Satu-Mare

Toth Emese
logoped cu drept
de liberă practică
Grădiniţa cu Program Prelungit „Voinicelul"
Satu Mare


Nu-mi este foarte clar ce înseamnă „nu prea poate vorbi". Copilul are tulburări de limbaj? Are un vocabular sărac? Terapia tulburărilor de limbaj se începe la o vârstă destul de fragedă (la aproximativ 4 ani sau chiar mai devreme). În jurul vârstei de 7 ani, deja s-au finalizat unele procese de dezvoltare şi, de aceea, terapia efectuată după această vârstă are rezultate mai puţin vizibile.

Totuşi, niciodată nu este prea târziu. În ceea ce priveşte specialistul pe care îl puteţi consulta, trebuie menţionat că aproape fie­care unitate şcolară are un consilier care vă poate îndruma. Vă puteţi adresa şi centrului logopedic din incinta Casei Corpului Didactic din Satu Mare. În plus, la şcoala specială unde este înscris copilul există cu siguranţă psihologi, psihopedagogi şi logopezi. Toată gama de servicii de acest tip este gratuită şi accesibilă oricărui copil.

«Pot lua No-spa dacă am tensiunea mică?»

Am 27 de ani şi sunt însărcinată în cinci luni. La ultimul control, medicul mi-a spus că orice tip de dure­re abdominală este anormală ţinând cont de vârsta sarcinii şi mi-a recomandat No-spa de 80 mg, pe care să-l iau la nevoie, asigurându-mă că este un medicament care poate fi luat fără riscuri în această perioadă. După ce mi-a măsurat tensiunea şi a observat că nivelul ei este 9 cu 6, mi-a sugerat să iau No-spa de 40 mg. Ştiu că acest medicament scade tensiunea şi îmi pun întrebări dacă este indicat sau nu să optez pentru el. Cu ce aş putea să-l înlocuiesc?   Andreea, Bucureşti

Dr. Alexandra Crişan
medic primar
obstetrică-ginecologie
Spitalul Clinic Filantropia


Înainte de a trata orice tip de durere, mai ales în timpul sarcinii, trebuie să cunoaşteţi cauza care a determinat-o. În ­luna a V-a de sarcină, durerea ­poate fi cauzată de o afecţiune asociată stării de graviditate sau poate fi incriminat un organ din zona abdominală (vezica urinară, colonul, apendicele, intestinul subţire sau chiar o articulaţie).

Dacă medicul v-a recomandat No-Spa cunoscând diagnosticul, părerea mea ­este că îl puteţi lua fără nicio problemă. Acest medicament poate avea ca efect secundar hipotensiunea, dar nu este o regulă. Indiferent de gramajul tabletei, ­doza recomandată este aceeaşi: puteţi lua ­una-două tablete de 40 mg, de câte trei ori pe zi, adică maximum 240 mg, sau cel mult trei tablete de 80 mg pe zi,
adică tot 240 mg în total.

«Mi s-au deformat degetele»

Am 67 de ani şi în dreptul degetelor inelare de la ambele mâini, mi-au apărut un fel de monturi. De asemenea, degetele s-au deformat, curbându-se către interiorul palmelor. Despre ce afecţiune credeţi că ar putea fi vorba? Ce investigaţii medicale îmi recomandaţi să fac? Ce tratament se recomandă în cazul meu? Neculai B., Galaţi

Dr. Daniela Opriş
medic specialist
medicină internă,
Spitalul Clinic „Sf. Maria"

Este foarte posibil ca afecţiunea care a dus la modificarea aspectului degetelor să fie artroză. Aceasta este o suferinţă degenerativă articulară frecvent întâlnită, care duce la distrugerea progresivă a cartilajului articular, fiind însoţită de formarea de os nou (care dă aspectul de nodozităţi locale).

Pentru a putea stabili un diagnostic de certitudine, dar şi pentru a exclude alte cauze vă recomand să efectuaţi o radiografie a mâinilor, precum şi analize de laborator (probe de inflamaţie şi de acid uric). Însă cel mai bine este să fiţi consultat de un medic reumatolog pentru a stabili atât diagnosticul, cât şi tratamentul.

«Ce aparate reglează ritmul  cardiac?»

Am 81 de ani şi, în anul 2006, am fost ­diagnosticat cu tensiune arterială crescută (200/100 mm/Hg) şi cu palpitaţii. Am fost internat o noapte în spital, iar problema s-a remediat. Totuşi, ­după trei ani, simptomele au revenit şi am ­urmat un tratament cu mai multe tipuri de medicamente, printre care Cordarone, ­Betaloc Zok, Physiotens şi Prestarium.

După o vreme, Cordarone a fost înlocuit cu Rytmonorm. Întrebarea mea este ­dacă până acum ­s-a descoperit un aparat care să menţină ritmul cardiac şi să stopeze palpitaţiile. Deşi urmez acest tratament, există riscul ca problemele să reapară? Ce mă sfătuiţi să fac?  Vasile M., Baia-Mare

Prof. dr. Doina Dimulescu
medic specialist cardiolog
Spitalul Elias

Tulburările de ritm cardiac în boala hipertensivă pot avea gravitate şi semnificaţie diferită. De aceea, este important să avem mai multe informaţii despre tipul tulburărilor de ritm cardiac şi despre severitatea bolii cardiace. Evident, diagnosticul se poate ­pune doar în urma consultului cardiologic. De asemenea, se recomandă şi o monitorizare Holter 24 de ore pentru a surprinde tulburările de ritm.

Aparatele la care vă referiţi sunt stimulatoare cardiace sau defibrilatoare automate, dar implantarea lor are indicaţii precise, în raport cu diagnosticul. Tratamentul medicamentos nu suprimă în totalitate aritmiile şi, de aceea, poate fi continuat şi cu Rytmonorm. Sfatul meu este să consultaţi obligatoriu medicul.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite