Sfatul medicului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ai nevoie de un sfat la una dintre problemele tale medicale? Scrie-ne pe adresa redacţiei sau trimite-ne un e-mail şi, în scurt timp, vei primi răspuns de la unul dintre specialiştii noştri.

Soţul meu m-a înşelat

După 33 de ani de căsnicie, soţul meu ne-a părăsit pe mine şi pe cei doi copii ai noştri, pentru o femeie din Canada. Ea este cea care l-a îndemnat să divorţeze, însă am depus un memoriu la ambasada Canadei şi i s-a interzis soţului meu să plece.

Acum, el stă cu chirie, ea a venit în România, s-au căsătorit şi aşteaptă ca el să poată pleca cu ea. Eu nu am pensie, pentru că am stat acasă să cresc copiii. Spuneţi-mi ce să fac, pentru că îmi iubesc soţul şi l-am iertat. Vreau să vină acasă la mine şi la copii. Ajutaţi-mă ,vă rog!
Emilia, Bucureşti


Intrând în panică şi dorind să vă refaceţi căsnicia cu orice preţ, în loc să faceţi ceva pentru relaţia voastră, v-aţi străduit să faceţi mai degrabă lucruri împotriva celeilalte relaţii. V-aţi iertat soţul şi vreţi să fiţi din nou împreună, însă, aşa cum pare din gesturile sale, e posibil ca el să nu îşi mai dorească asta.

Încercaţi să vă daţi seama ce aţi putea face în situaţia în care familia dvs. este acum. Căci îl puteţi obliga să fie un tată responsabil, dar nu şi să fie un soţ iubitor. Ceea ce vă poate ajuta acum este să vă gândiţi la aspectele care au făcut relaţia voastră să meargă şi, doar cu acordul său, să încercaţi să o refaceţi. Însă nu puteţi face asta de una singură, dacă nu doreşte şi el.
Lena Rusti
psiholog psihoterapeut

Estrogenul în exces duce la cancer?

La ultimul control, medicul mi-a recomandat ca, pe lângă analizele uzuale ale sângelui, să fac şi o investigare a nivelului de hormoni din organism. Am făcut analiza şi mi-a ieşit un nivel crescut al estrogenilor. Sunt foarte îngrijorată pentru că am doar 31 de ani şi am auzit că excesul de hormoni estrogeni pot cauza cancer de sân. Este adevărat? Ce pot face?
Adela Grigore, Bucureşti


O serie de observaţii clinice au evidenţiat o legătură între nivelul de estrogeni şi riscul de afecţiuni benigne şi maligne la sân. Aspectul descris de dvs. poate fi prezent în situaţii precum obezitate, anovulaţie cronică, infertilitate, sindromul de ovar polichistic etc. De aceea, trebuie, în primul rând, ca medicul dvs. să stabilească cauza asociată nivelului crescut de estrogeni şi tratamentul.

Dacă aveţi un exces ponderal, de exemplu, ţesutul adipos fiind un organ endocrin ce secretă diverşi hormoni, printre care şi estrogeni, se impune scăderea ponderală. De asemenea, un eventual sindrom de ovar polichistic trebuie tratat. Adresaţi-vă aşadar unui medic endocrinolog pentru evaluări suplimentare. Este important să faceţi şi o autopalpare mamară (la câteva zile după menstruaţie) şi o evaluare imagistică (ecografie mamară).
Dr. Ana Maria Mihai
medic specialist endocrinolog

Am un chist la ficat

La un control de rutină mi s-a descoperit un chist la ficat, cu diametrul de circa 1cm. Trebuie să ţin un regim alimentar sau să urmez un tratament medicamentos? Am 51 ani şi de doi ani sunt la menopauză.

Mă întreb dacă menopauza a apărut ca urmare a acestor manifestari. Am şi fierea leneşă. Am făcut un set de analize ale sângelui, iar rezultatele s-au încadrat în limite normale. Ce mă sfătuiţi să fac?
Sara, Bucureşti


Tumorile chistice hepatice se întâlnesc relativ frecvent şi sunt, de obicei, asimptomatice. Chistul hepatic simplu este rezultatul unei obstrucţii la nivelul unor căi biliare, care se dilată şi acumulează bila. Vestea bună este că aceste leziuni au un prognostic bun şi nu afectează funcţia hepatică.

Este recomandat, însă, să repetaţi ecografia abdominală şi analizele sângelui la fiecare  șase luni pentru a vedea dacă chistul îşi modifică dimensiunile în timp. Menopauza nu este legată de apariţia acestui chist, în schimb, afecţiunile ficatului şi ale veziculei biliare sunt determinate de cele mai multe ori de alimentaţie. De aceea, trebuie să urmaţi o dietă fără grăsimi, prăjeli şi rântaşuri.
Dr. Bianca Imbria
medic specialist gastroenterologie

Mă trezesc cu  faţa umflată

Sunt zile în care mă trezesc cu faţa umflată, mai ales în jurul ochilor, şi mă simt ca şi cum aş fi răcit. Am nasul înfundat, strãnut, tuşesc şi mă doare gâtul. Am observat că aceste probleme apar mai ales după ce mănânc mâncăruri grele și condimentate. Am 37 de ani şi aş dori să ştiu dacă este vorba de o afecțiune, care este cauza acestor simptome şi ce ar trebui să fac.
Marius Florea, Tulcea


Edemele faciale pot avea diverse cauze (alergii, infecţii, sinuzite acute sau cronice, abcese dentare etc.), la fel şi blocajul nazal. În contextul simptomelor pe care le descrieţi, firesc ar fi ca, în primul rând, să consultaţi medicul de familie. Ulterior, ar fi util un consult ORL care ar putea preciza cauza acestora.

Mâncărurile  „grele” sau condimentate pot accentua, de asemenea, semnele unui reflux gastro-esofagian care, alături de alte afecţiuni, se poate manifesta şi prin durere în gât la alimentaţie (odinofagie). Recomandabil ar fi să evitaţi factorii declanşatori pe care chiar dvs. i-aţi observat, iar medicul specialist va stabili, după examenul clinic, investigaţiile necesare pentru găsirea cauzei precise a simptomelor dvs.
Dr. Camelia Berghea
medic specialist alergologie-imunologie clinică

Fetiţa mea transpiră mult noaptea

Am o fetiţă de cinci ani şi, de la un timp, aceasta scrâşneşte din dinţi noaptea. I-am făcut analizele, inclusiv examenul coproparazitar, iar rezultatul a fost negativ.

O altă problemă este că fetiţa transpiră foarte tare noaptea, motiv pentru care medicul i-a recomandat şi un test de sudoraţie. Vă rog să-mi spuneţi care sunt motivele acestor probleme şi în ce constă un test de sudoraţie? Este indicat copiilor?
Maria, Zalău


De cele mai multe ori, atunci când copilul scrâşneşte din dinţi noaptea, el exprimă la nivel inconştient anumite stări de tensiune pe care le-a trăit în timpul zilei. În ceea ce priveşte transpiraţia abundentă, aceasta nu este neaparat patologică. Poate fi tranzitorie sau ereditară (dacă unul din părinţi transpiră abundent).

Testul sudoraţiei se poate face fără probleme la copil şi constă în stimularea transpiraţiei prin aplicarea unei substanţe pe piele. Prin acest test se determină nivelul de clor şi de sodiu în transpiraţia respectivă, având drept scop infirmarea unei boli genetice.
Dr. Adrian Dumitrescu
medic pediatru

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite