Sfatul medicului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ai nevoie de un sfat la una dintre problemele tale medicale? Scrie-ne pe adresa redacţiei sau trimite-ne un e-mail şi, în scurt timp, vei primi răspuns de la unul dintre specialiştii noştri.

Doresc să-mi albesc dinţii

Sunt fumător şi beau cafea zilnic. De aceea cred că am dinţii atât de îngălbeniţi. Nu am alte probleme stomatologice şi aş dori să fac un tratament de albire a dinţilor. Am auzit însă că un astfel de tratament poate să deterioreze dantura şi că, după albire, trebuie să iau măsuri suplimentare de întreţinere. Este adevărat? Este recomandată albirea, în condiţiile în care doresc să-mi menţin sănătatea dinţilor?

Severin Craioveanu, Oradea

Dacă doriţi să faceţi o albire a a dinţilor, trebuie, în primul rând, să renunţaţi la fumat şi să suprimaţi consumul de cafea. Trebuie să faceţi acest lucru cel puţin pe o perioadă de patru săptămâni, cât durează tratamentul de albire. Este indicat, de asemenea, să evitaţi alimentele şi băuturile cu efect de pigmentare puternică, cum ar fi ciocolata sau băuturile carbogazoase. La ora actuală, există produse pentru albirea dinţilor care nu afectează structura dentară. Este bine de menţionat şi că, de regulă, după tratament, se iau măsuri suplimentare de întreţinere.

image


Dr. Cristina Răduţoiu medic primar dentist

Am pierdut sarcina

Anul trecut, am pierdut sarcina la 8 luni şi două săptămâni. Am făcut o biopsie a sarcinii şi a placentei, pentru a stabili cauza. Rezultatul a fost insuficienţă placentară şi hematom pe placentă, ceea ce nu a mai permis alimentarea corespunzătoare cu oxigen a fătului. Nu reuşesc să înţeleg cum este posibil ca toată sarcina să decurgă bine şi dintr-o dată să se termine totul. Aş putea întâmpina aceleaşi probleme şi pe viitor?

Maria C., Bucureşti

Chiar şi în cazul unei sarcini care a decurs normal timp de opt luni şi jumătate, pot să apară probleme care să ducă la moartea fătului. Vârsta, eventuale traumatisme, sângerări, hipertensiunea, sindromul antifosfolipidic, o boală renală sau fumatul în timpul sarcinii sunt cauze care pot duce la formarea unui hematom. De asemenea, pierderea sarcinii poate fi determinată şi de factori infecţioşi.

Este important de ştiut şi dacă sarcina a fost urmărită. Noi vă sfătuim să consultaţi medicul specialist de obstetrică-ginecologie şi să faceţi toate investigaţiile pentru a stabili care au fost cauzele exacte. În cazul unui traumatism, o viitoare sarcină nu întâmpină probleme. Dacă aţi pierdut sarcina din cauza unei afecţiuni care nu a fost diagnosticată şi tratată, puteţi întâmpina dificultăţi şi la următoarea sarcină.

image


Dr. Alexandra Crişan, medic primar obstetrică-ginecologie Spitalul Filantropia

Celulele stem vindecă diabetul?

Soţul meu suferă de diabet de tip 2 şi de aceea urmărim toate informaţiile despre această boală. Ştim că se impune un anume regim alimentar, însă soţul meu ţine dieta aşa cum ar trebui. Am descoperit recent un remediu pentru completarea dietei zilnice, care ajută organismul să producă pe cale naturală mai multe celule stem. Cu ajutorul celulelor stem poate fi vindecat diabetul?

Maria, Bucureşti

Utilizarea celulelor stem în practica medicală pentru regenerare organică sau tisulară este încă departe de practica curentă. În acest moment, sunt în derulare studii experimentale şi clinice ce vizează potenţialul terapeutic al celulelor stem în diabetul zaharat. Până acum, însă, în ceea ce priveşte diabetul zaharat de tip 2, rezultatele sunt modeste sau chiar absente.

Legat de existenţa pe piaţă a unor remedii care ar avea un mod de acţiune ce implică un anumit comportament al celulelor stem, noi suntem sceptici cu privire la astfel de produse, în sensul că modul lor de acţiune ar fi în vreun fel legat de celulele stem. Diabetul zaharat de tip 2 poate duce la complicaţii grave, de aceea vă recomandăm urmarea cu stricteţe a tratamentului prescris de medic.

image


Sergiu Habago,  specialist celule stem, director Cord Blood center România

Există plante cu efect antiinflamator?

În urmă cu doi ani, articulaţiile genunchilor, coatelor şi umerilor au început să mă doară şi să trosnească la mişcări. Medicul mi-a recomandat un tratament cu antiinflamatoare, însă aceste medicamente îmi cauzează dureri şi arsuri la stomac. Am 54 de ani şi aş dori să ştiu dacă există plante care să calmeze durerile articulare şi inflamaţiile, fără a avea efectele secundare asociate medicamentelor clasice.

Costin Barbu, Braşov

Reumatismul degenerativ poate fi tratat cu succes cu ajutorul unor plante administrate sub formă de ceaiuri, tincturi sau comprimate. Avantajul acestei terapii este lipsa efectelor adverse, condiţia succesului fiind administrarea în cure prelungite, asociate cu un regim alimentar corespunzător şi exerciţiu fizic.

Este bine însă să consultaţi un medic fitoterapeut, pentru a vă indica un tratament individualizat. De obicei, sunt recomandate: cartilajul de rechin, arnica, coada-calului, socul, mesteacănul, coaja de salcie, ghimbirul. Foarte utilă este şi cura cu suc de orz verde. De asemenea, pot fi efectuate masaje la nivelul articulaţiilor afectate, cu preparate ce conţin arnică, tătăneasă, aloe sau venin de albine.

image


Dr. Ruxandra Constantina, medic de familiecompetenţă apifitoterapie Clinica medicală Medas



Fetiţa mea trebuie să poarte ochelari?

Fetiţei mele de 4 ani şi 6 luni i-a fost confirmat diagnosticul de strabism, mai exact esotropie congenitală acomodativă. Medicul mi-a explicat că, atunci când aceasta încearcă să focalizeze, apare fenomenul de „ochi încrucişaţi“ şi i-a prescris să poarte ochelari cu dioptrii foarte mari (+ 5 la ambii ochi). Întrebarea mea este dacă strabismul poate fi corectat cu ajutorul ochelarilor. Boala poate fi tratată complet?

Camelia Vişan, Buzău

Fetiţa dvs. are o formă de strabism convergent (ochii deviază spre interior, spre nas), care apare în cazul ei din cauza unei hipermetropii medii sau mari (defect de dioptrii cu „+”). Într-adevăr, fără ochelari, ochii fac un efort permanent de focalizare, motiv pentru care apare strabismul. Strabismul acomodativ pur este cel care se corectează total prin purtarea ochelarilor şi nu necesită operaţie.

Strabismul parţial acomodativ însă se corectează doar parţial prin ochelari, unghiul de deviaţie restant necesitând de obicei intervenţie chirurgicală. Aşadar, fetiţa dvs. trebuie să poarte ochelari în primul rând ca să vadă bine şi apoi pentru îndreptarea defectului. În urma controalelor oftalmologice, medicul va şti care este conduita terapeutică corectă.

image


Dr. Adina Grigorescu, medic specialist oftalmolog Clinica Endocenter




Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite