Sfatul medicului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ai nevoie de un sfat la una dintre problemele tale medicale? Scrie-ne pe adresa redacţiei sau trimite-ne un e-mail şi, în scurt timp, vei primi răspuns de la unul dintre specialiştii noştri.

Mă ustură ochii

Am 29 de ani şi petrec zilnic cel puţin opt ore în faţa computerului. De asemenea, în timpul liber citesc foarte mult. Problema mea este că de aproximativ o lună, ochii îmi lăcrimează foarte tare, mă ustură şi sunt înroşiţi. Am momente când pe globul ocular îmi apar nişte vase de sânge sparte şi am senzaţia de nisip în ochi.

Sunt conştient că îmi solicit ochii foarte mult, dar ar putea fi vorba de o afecţiune oftalmologică? Ar trebui să port ochelari? Până acum nu am avut probleme cu vederea.

Cosmin Pătraşcu, Bucureşti

Simptomele descrise sunt frecvent întâlnite în rândul celor care petrec mult timp în faţa calculatorului. Suprasolicitarea ochilor este responsabilă de senzaţia de disconfort şi de oboseala oculară. În plus, atunci când staţi în faţa calculatorului, clipiţi de trei ori mai rar decât în mod normal şi, astfel, apare uscăciunea oculară, asociată cu înţepături, usturimi şi lăcrimare din reflex.

Pentru reducerea disconfortului, este recomandat să faceţi pauze scurte şi dese (măcar un minut la o jumătate de oră). Pentru umezirea ochilor, puteţi folosi şi lacrimile artificiale, prescrise în urma consultului oftalmologic. În anumite situaţii, medicul vă poate prescrie ochelari doar de lucru la calculator.

image


Dr. Adina Grigorescu, medic specialist oftalmolog Clinica Endocenter

Cum evit problemele digestive?

Am probleme de sănătate, de cinci-şase luni, timp în care am făcut mai multe investigaţii (ecografie, colonoscopie, consultaţii gastroenterologice, endocrinologice). Diagnosticul a fost gastrită erozivă, colon iritabil şi hemoroizi. Am urmat mai multe tratamente şi regimuri, pentru a descoperi ce alimente tolerez.

Însă ce nu mă balonează mă constipă. Am făcut şi o criză hemoroidală şi am început un tratament. Acum mă simt bine, dar am rămas cu o sensibilitate. Ce mă sfătuiţi să fac?

Gina Marin, Bucureşti

Problema dvs. este mai complexă. Fiind vorba de o afecţiune gastrointestinală, trebuie într-adevăr să fiţi atentă la regimul alimentar zilnic. Astfel, trebuie să aveţi mese regulate (trei mese principale şi două gustări) şi să consumaţi alimentele la temperaturi moderate.

Evitaţi: condimentele (ardei iute, piper, muştar), băuturile acidulate, alcoolul, grăsimile animale, prăjelile, brânzeturile sărate sau fermentate, afumăturile, carnea la conservă, legumele (fasolea uscată, lintea, mazărea şi soia) şi fructele acre, necoapte. Este recomandat să consumaţi lapte dulce, urdă, caş, ouă fierte moi, peşte slab, legume fierte, compoturi de fructe, orez, griş, paste făinoase, pâine integrală şi uleiuri vegetale.

image


Livia Nena, biolog nutriţionist Bio Nutriliv

Copilul meu are astm bronşic şi rinită alergică

Copilul meu de cinci ani are astm bronşic şi rinită alergică. De trei ani, face tratament cu medicamente cum sunt Aerius, Singuler şi Flixotide (doar pentru episoadele de tuse). Chiar şi aşa, răceşte şi tuşeşte mult. Există un tratament mai eficient sau mai nou pentru această boală?

Mariana Pătruţă, Bacău

Afecţiunile au evoluţie variabilă, fiind influenţate de factori care nu pot fi întotdeauna evitaţi. Răcelile pot agrava astmul, iar alergenii pot exacerba simptomele de rinită şi astm. Terapia cu Flixotide este un tratament de fond şi nu „la nevoie”, iar doza se stabileşte în funcţie de severitatea semnelor.

Tusea ar putea fi explicată prin nevoia unor doze mai mari de tratament, prin dezvoltarea de noi alergii etc. Medicul alergolog vă poate ajuta în evaluarea factorilor de agravare şi în stabilirea soluţiilor de tratament.

image


Dr. Camelia Berghea, medic specialist alergolog Spitalul „Al. Obregia“

O să mai pot avea copii?

În urmă cu doi ani, am făcut o operaţie de sarcină extrauterină şi de atunci nu am mai rămas însărcinată. De asemenea, mi-a fost extirpată o trompă uterină şi mă întreb dacă nu cumva şi cea rămasă este înfundată. Recent, am avut o infecţie urinară şi am făcut un tratament cu antibiotice, în urma căruia mi-au apărut o scurgere vaginală şi un fel de ciupercă pe limbă. Am făcut însă un exsudat faringian şi nu mi-a ieşit nimic. Ce analize îmi recomandaţi să fac?

Ionela Bebica, Bucureşti

O sarcină extrauterină ruptă impune, de obicei şi o extirpare a trompei în timpul intervenţiei chirurgicale. Acest lucru nu înseamnă însă că cealaltă trompă uterină nu este sănătoasă. Pentru evidenţierea permeabilităţii trompei rămase, este indicat un test de histerosalpingografie.

Acesta este un examen radiologic ce constă în injectarea unei substanţe de contrast pentru examinarea uterului. În ceea ce priveşte simptomatologia apărută după tratamentul infecţiei urinare, este vorba probabil de o candidoză vaginală. Diagnosticul de certitudine se pune însă numai în urma examenului de secreţie.

image


Dr. Alexandra Crişan, medic primar obstetrică-ginecologie Spitalul Filantropia

Nu ştiu cui să cer ajutor

Băiatul meu are 22 de ani şi se bâlbâie mai ales când trebuie să vorbească în prezenţa persoanelor străine. Ştiu că este inhibat de această situaţie şi, chiar dacă este un tânăr inteligent, de multe ori nu-şi spune punctul de vedere. Am consultat un psiholog, dar problema nu a fost rezolvată. Când am vrut să mergem la un logoped, el a refuzat. Anul viitor termină facultatea şi mă tem că va avea probleme la angajare, pentru că se pune accent pe comunicare. Vă rog să-mi recomandaţi o persoană abilitată care ne-ar putea ajuta.

Katy Niculescu, Bucureşti

În primul rând, băiatul dvs. trebuie să vrea să-şi rezolve problema şi să fie dispus să depună eforturi în acest sens. Cu siguranţă, e dezamăgit de bâlbâiala sa şi, cu cât este mai descurajat, cu atât este mai afectat de ea. Probabil că îi este greu să vorbească despre asta şi ar vrea să dispară de la sine.

Însă acest lucru nu se va întâmpla până când nu va fi dispus să fie deschis, să facă exerciţii şi să înveţe să se relaxeze şi în preajma necunoscuţilor, să se ducă cât mai des în medii aglomerate şi să încerce să-şi facă mai mulţi prieteni. În munca cu psihologul, băiatul trebuie să încerce să înţeleagă cauza problemelor sale, dar, mai ales, să găsească o modalitate de a înfrunta realitatea şi de a deveni o persoană puternică, căreia să nu îi fie frică nici de sine, nici de ceilalţi.

image


Lena Rusti, psiholog psihoterapeut Mentarex Consult







Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite